Videosamtaler misbruges af blottere, som ringer op fra et skjult telefonnummer. Blotterne ringer op til en 3G-telefon, mens de filmer sig selv, og når modtageren af opkaldet tager telefonen, får vedkommende sig en ubehagelig overraskelse.
De telefonerende blottere kan relativ let finde frem til folk, som har 3G-telefonerne via fx TDC’s online nummeroplysning. Her kan de få både navn og adresse på dem, som har fået deres telefonnummer af teleskabet 3. Selskabet er det eneste firma på det danske marked, der udbyder videotelefoni.
- Vi har ikke hørt fra nogen, der har været udsat for disse overgreb, men vi er opmærksomme på, at telefonerne, der kan tage billeder, misbruges til krænkelser. Det gælder jo også telefoner, som bare kan tage stillbilleder. Derfor udgiver vi sammen med de andre teleselskaber snart to pjecer for at sætte fokus på det. Vi kan jo ikke forhindre folk i at ringe op, til hvem de vil. Det kan man jo heller ikke med almindelige opringninger, siger Mika Bildsøe Lassen, Communication manager hos 3.
Mika Bildsøe Lassen er overbevist om, at der vil komme flere sager med krænkelser via 3G-telefoner og kameratelefoner i det hele taget. Antallet af 3G-telefoner i Danmark rundede 50.000 i juni 2004, og salget er stærkt stigende hjulpet på vej af en storstilet reklamekampagne for ”Årets julegave”.
Forbrugerstyrelsen påpeger, at man kan gøre en del for at sikre sig mod krænkelser på sin 3G-telefon.
- En af måderne er at tage i mod 3’s tilbud om at få overført et nummer fra et andet teleselskab. På den måde vil uvedkommende ikke ramme dit navn og nummer, hvis de søger blandt 3’s abonnenter på oplysningen, siger Morten Ellegaard, enhedschef i Forbrugerstyrelsen. Han forklarer, at denne metode specielt er relevant, hvis man vil give en telefon i julegave. Det er nemlig ofte i købssituationen, man træffer valget.
En anden mulighed er at få hemmeligt nummer. I så fald kan uvedkommende ikke se dit navn - og dit køn - på oplysningen.
Hvis uheldet alligevel skulle være ude, er det en god idé at melde det til politiet. Hvis man modtager et 'blotter-opkald', vil der typisk være tale om en blufærdighedskrænkelse, med mindre man kender personen i forvejen og er indforstået med opkaldet. Blufærdighedskrænkelser er ulovlige ifølge Straffeloven med en strafferamme på bøde eller fængsel indtil 4 år. Og politiet vil da også gerne finde frem til blotterne.
Hos landets største politikredse i Århus har man dog endnu ikke modtaget nogen anmeldelser om blufærdighedskrænkelser over mobiltelefonen, men det skal ikke afholde nogen fra at melde det.
- Hvis man føler sig krænket, vil jeg absolut råde til, at man melder det til politiet, siger Kurt Wollesen, chefinspektør ved politiet i Århus.
Forbrugerstyrelsens nyhedsbrev har været i kontakt med to piger, som har modtaget krænkende opkald kort efter, de købte deres 3G-telefon. Begge er de blevet forulempet flere gange, og krænkerne var begge mænd.
Sindsyg verden vi lever i!
|