Dav Klaus ......
Har du prøvet det ........... ?
Jeg har en masse æbler, som jeg ikke gider ha' ......... De ligge bare og
rådner .........
Jeg har også en 1200 L plasttank ............... Det er der jo perspektiver
i ........
Mvh
Thomas
"Klaus Eriksen" <klaus_eriksen@vip.cybercity.dk> skrev i en meddelelse
news:9pl6ou$bhe$3@news.cybercity.dk...
> Da jeg selv planlægger at lave æblevin, så har jeg lavet følgende
> arbejdsnotat, som i punktform beskriver hvordan jeg vil brygge vin. Det
skal
> understreges at jeg endnu ikke har afprøvet denne arbejdsopskrift, som jeg
> har hentet fra forskellige bøger jeg har lånt på biblioteket.
>
>
> Tilberedning af frugtmasse dag 1 :
>
> - 17 kg æbler (25 l. vin), sure, saftige og kraftig smag fx Belle Boskop
>
> - skær æblerne i skiver/både
>
> - æbler inkl. stilk, blomst etc. hældes op i gærkar
>
> - evt. krydderier tilføres
>
> - gærkar stilles lunt 20 - 25 grader
>
> - 10 liter kogende vand hældes over fugten og dækker lige netop frugten
>
> - dæk karet med et klæde
>
> - når massen er 23 til 25 grader (efter 5-10 timer) rør rundt i massen
>
> - tilsæt gær, 10 gr. gærnæringssalt, 20 gr. enzym, 2 gr. svovl
>
> - rør rundt i massen flere gange dagligt
>
> - massegæring begynder efter 1 - 2 dage
>
>
>
> Massegæring dag 4-5 :
>
> - vhja. hævert føres saften over i en vinballon
>
> - afpres frugtmassen for saft
>
> - kontrollér sukkerindhold
>
> - lav sukkerlage, 3,5 kg. Sukker koges 5 minutter i 2 liter vand
>
> - sukkerlagen afkøles til 23° - 25°, tilfør max. Halvdelen af lagen
>
> - oechslegrad må ikke overstige 80°
>
> - ryst ballonen, pak ballon ind i et tæppe
>
> - stil den i et rum med 20°- 22°
>
> - tilsæt sukkerlagen af flere omgange med 4-6 dages mellemrum
>
> - kontrollér sukkerindhold og ryst ballonen jævnligt
>
> - tilsæt sukker hvis oechlegr.< 10, oechlegr må ikke overstige 80
>
> - ballonen spædes op med lunkent vand 5-10 cm fra kant
>
> - tilsæt evt. citronsyre
>
> - dag 20 : rumtemp : 18° - 19°
>
>
>
>
> Hoved/-stormgæring :
>
> - i starten 4 blop pr. sek.
>
> - Efter 4 dage væsentlig færre blop pr. sekund
>
> - ryst ballonnen 2 gange dagligt
>
> - efter 4 ugers hovedgæring alko% = 6%
>
> - gæringstid : 3 - 5 uger
>
> - 1. omstikning
>
> - kontrollér sukkerindhold, tilfør evt. sukkerindhold
>
> - 2 gr. Svovl
>
> - ryst ballon
>
> - spæd op med lunkent vand
>
>
>
>
> Eftergæring :
>
> - eftergærer i ca. 6 - 8 uger
>
> - ca. blop pr. minut
>
> - temp. 23° - 28°
>
> - 2. omstikning ved 1 blop pr. minut
>
> - tilføj 1 gr. Svovl
>
> - alko% = 8 - 10
>
> - ryst ballonnen jævnligt
>
> - ballonnen pakkes ind i tæpper og stilles lunt mi 3-5 måneder
>
>
>
>
> Efterbehandling :
>
> - 3,5 måned efter 2. omstikning og 2 uger uden blop
>
> - kontrollér sukkerindhold
>
> - for sød vin -> tilfør citronsyre
>
> - for tør vin -> tilfør sukker
>
> - tilføj yderligere krydderier og smagsstoffer
>
> - lad vinen gære helt færdig
>
>
>
>
>
> Klaringsperiode :
>
> - stil ballonnen et køligt sted 10° - 12°
>
> - efter en uge er vinen klar til 3. omstikning
>
> - tilfør 3 gr. svovl
>
> - ryst ballonnen
>
> - hæld vinen på flasker
>
>
>
> mvh.
>
> --
> Klaus Eriksen
>
www.aigis.dk
>
>
>
>
>
>
> Anja Hammer Dubland <anja@ttv.no> skrev i en
> nyhedsmeddelelse:3BBCC559.ECC5F130@ttv.no...
> > Måske ikke det helt rigtige sted at søge, men er det nogen som har
> > oppskrift på hjemmelavet æblevin? Lå enkel som muglig?
> >
> > --
> > Anja
> >
> >
>
>
>
>