|
| Lage til kryddersild Fra : Aksel |
Dato : 29-10-11 14:26 |
|
Er der nogen, der kender en god lage til gammeldags modnede kryddersild ?
Mvh
Aksel
| |
Allan Vebel (29-10-2011)
| Kommentar Fra : Allan Vebel |
Dato : 29-10-11 23:06 |
|
Aksel skrev:
> Er der nogen, der kender en god lage til
> gammeldags modnede kryddersild?
Hvad mener du med "modnede" - er de ikke
friske?
For mange år siden, før man kunne finde
opskrifter på nettet, var jeg på Øresund i
januar, og vi fiskede 50 kilo sild, vi var vist
6-7 personer.
I en lejlighed i Virum blev der efterfølgende
fremstillet alle de former for sild i lage, sild
i dild, karrysild, stegt sild i eddike og en hel
masse andet.
Dengang havde vi kun diverse kogebøger til
rådighed - i dag har vi hele nettet - her bugner
det med opskrifter på den slags.
Efterfølgende solgte jeg min fiskestang - det
var meget sjovt at fiske, få en Gammel Dansk
til morgenmad, nogle pilsnere undervejs, men
det efterfølgnde arbejde med fremstilling af
fødevarer, var jeg ikke så meget for.
I dag er det anderledes, jeg køber hellere friske
fisk i havnen, end i supermarkedet.
--
Allan Vebel
http://vebel.dk
| |
Aksel (30-10-2011)
| Kommentar Fra : Aksel |
Dato : 30-10-11 13:17 |
|
Den 30-10-2011 00:06, Allan Vebel skrev:
> Aksel skrev:
>
>> Er der nogen, der kender en god lage til
>> gammeldags modnede kryddersild?
>
> Hvad mener du med "modnede" - er de ikke
> friske?
>
> For mange år siden, før man kunne finde
> opskrifter på nettet, var jeg på Øresund i
> januar, og vi fiskede 50 kilo sild, vi var vist
> 6-7 personer.
>
> I en lejlighed i Virum blev der efterfølgende
> fremstillet alle de former for sild i lage, sild
> i dild, karrysild, stegt sild i eddike og en hel
> masse andet.
>
> Dengang havde vi kun diverse kogebøger til
> rådighed - i dag har vi hele nettet - her bugner
> det med opskrifter på den slags.
>
> Efterfølgende solgte jeg min fiskestang - det
> var meget sjovt at fiske, få en Gammel Dansk
> til morgenmad, nogle pilsnere undervejs, men
> det efterfølgnde arbejde med fremstilling af
> fødevarer, var jeg ikke så meget for.
>
> I dag er det anderledes, jeg køber hellere friske
> fisk i havnen, end i supermarkedet.
>
Når jeg har købt et par sild fra fiskehandlerens store
tønde, hvori de har ligget i adskillige uger, vil jeg gerne
efter det kedelige arbejde med at rense dem og lave
filetter, have dem præpareret og lagt i en god lage.
Jeg har tidligere eksperimenteret med forskellige komplicerede
opskrifter, men jeg vil gerne høre om andres erfaringer.
Mvh
Aksel
til lage, men jeg vil gerne høre, om andre har
| |
Max (30-10-2011)
| Kommentar Fra : Max |
Dato : 30-10-11 15:50 |
|
Hej Aksel
> Jeg har tidligere eksperimenteret med forskellige komplicerede
> opskrifter, men jeg vil gerne høre om andres erfaringer.
Jeg laver marinerede sild på denne måde:
12 friske sild (eller saltede og udvandede)
2 dl vand
2 dl sukker
2½ dl eddike
12 - 15 hele peberkorn
2 - 5 laurbærblade
porre
løg
gullerøddder
Vand, sukker, eddike, peberkorn og laurbærblade
koges lige op og de snittede grønsager puttes i.
Lagen afkøles før den hældes over sildene.
Som kold er den fin til marinerede sild, de er
klar efter 24 timer i køleskabet.
Lagen kan også fint bruges til stegte sild i eddike,
så kan den hældes varm over de stegte sild.
http://www.sandcastle.dk/artikler/sild.jpg
--
Mvh
Max
| |
Jens Bruun (31-10-2011)
| Kommentar Fra : Jens Bruun |
Dato : 31-10-11 17:12 |
|
Aksel <Aksel@hotmail.dk> skrev i meddelelsen
WNGdne0v353W3TDTnZ2dnUVZ8n-dnZ2d@giganews.com:
> Når jeg har købt et par sild fra fiskehandlerens store
> tønde, hvori de har ligget i adskillige uger
Gammeldags modnede sild har været nedsaltede i mindst seks måneder. Når jeg
salter sild, ligger de normalt i mindst ét år, inden jeg marinerer dem.
--
-Jens B.
D.e.f.f.e.s.
| |
Niels (30-10-2011)
| Kommentar Fra : Niels |
Dato : 30-10-11 09:18 |
|
On 30 Okt., 15:49, "Max" <Max_J...@post9.tele.dk.invalid> wrote:
> Hej Aksel
>
> > Jeg har tidligere eksperimenteret med forskellige komplicerede
> > opskrifter, men jeg vil gerne h re om andres erfaringer.
>
> Jeg laver marinerede sild p denne m de:
>
> 12 friske sild (eller saltede og udvandede)
> 2 dl vand
> 2 dl sukker
> 2 dl eddike
> 12 - 15 hele peberkorn
> 2 - 5 laurb rblade
> porre
> l g
> guller ddder
>
> Vand, sukker, eddike, peberkorn og laurb rblade
> koges lige op og de snittede gr nsager puttes i.
> Lagen afk les f r den h ldes over sildene.
Den er heot sikkert fin til "hvide" sild, men Aksel er ude efter en
marinade til kryddersild, hvilket i mit univers er en "brun" sild.
--
Niels
| |
kim Rasmussen (30-10-2011)
| Kommentar Fra : kim Rasmussen |
Dato : 30-10-11 17:54 |
|
"Niels" <nboegh@gmail.com> skrev i meddelelsen
news:9899e6e3-b43d-4542-b076-d6bdf88c11d1@n13g2000vbv.googlegroups.com...
> On 30 Okt., 15:49, "Max" <Max_J...@post9.tele.dk.invalid> wrote:
Her er min opskrift på kryddersild....
30 sild
Eddikelage: 2dele eddike og 1 del vand.
Salt.
Krydderblanding....
500gr fint salt
500gr sukker 20gr stødt sort peber
10-12 knuste laurbærblade
10 gr salpeter
10 gr rød sandel
5 gr stødt ingefær
5 gr Spansk humle ( Merian)
5 gr stødt nellike
5 gr stødt allehånde
Sildene renses,hover og indvolde fjernes og de lægges i blandingen af eddike
,
vand og salt i ca 24 timer,hvorefter det tages op og tørres af.
Sildene lægge i et kar eller en spand på et lag salt....
Sså strøs et lag krydderblanding og så lægges sildene i med bugen op ad og
skiftevis hoved mod hale,
Mellen hvert lag at sild rysses der med krydderblanding.
Man slutter af med et lag krydderblanding,derefter lægges et let pres ovenpå
( en tung tallerken )
Når lagen har dannet sig ,skal der være lage nok til at dække sildene,hvis
ikke ,skal man suplere med kogt koldt saltvand....
Sildene er klare til spisning efter ca 1½ mdr. og skal opbevares koldt og
mørkt.
Husk at udbene sildene inden de spises
Velbekommen og god fornøjelse......
Hilsen Kim
| |
Aksel (31-10-2011)
| Kommentar Fra : Aksel |
Dato : 31-10-11 11:05 |
|
Den 30-10-2011 17:53, kim Rasmussen skrev:
>
>
> "Niels" <nboegh@gmail.com> skrev i meddelelsen
> news:9899e6e3-b43d-4542-b076-d6bdf88c11d1@n13g2000vbv.googlegroups.com...
>> On 30 Okt., 15:49, "Max" <Max_J...@post9.tele.dk.invalid> wrote:
>
>
> Her er min opskrift på kryddersild....
>
> 30 sild
> Eddikelage: 2dele eddike og 1 del vand.
> Salt.
>
> Krydderblanding....
>
> 500gr fint salt
> 500gr sukker 20gr stødt sort peber
> 10-12 knuste laurbærblade
> 10 gr salpeter
> 10 gr rød sandel
> 5 gr stødt ingefær
> 5 gr Spansk humle ( Merian)
> 5 gr stødt nellike
> 5 gr stødt allehånde
>
>
>
> Sildene renses,hover og indvolde fjernes og de lægges i blandingen af
> eddike ,
> vand og salt i ca 24 timer,hvorefter det tages op og tørres af.
>
> Sildene lægge i et kar eller en spand på et lag salt....
> Sså strøs et lag krydderblanding og så lægges sildene i med bugen op ad
> og skiftevis hoved mod hale,
> Mellen hvert lag at sild rysses der med krydderblanding.
> Man slutter af med et lag krydderblanding,derefter lægges et let pres
> ovenpå ( en tung tallerken )
>
> Når lagen har dannet sig ,skal der være lage nok til at dække
> sildene,hvis ikke ,skal man suplere med kogt koldt saltvand....
> Sildene er klare til spisning efter ca 1½ mdr. og skal opbevares koldt
> og mørkt.
>
> Husk at udbene sildene inden de spises
> Velbekommen og god fornøjelse......
>
> Hilsen Kim
Mange tak for opskriften. Min tidligere opskrift har også involveret
en god portion hedvin. Resultatet blev udmærket, men var dyrt.
Jeg glæder mig til at prøve din opskrift, som lyder godt, bortset fra,
at saltbalancen er en smule usikker. Jeg vil helst ikke udvande efter,
at sildene er taget op af krydderlagen.
Mvh
Aksel
| |
Lars Kongshøj (01-11-2011)
| Kommentar Fra : Lars Kongshøj |
Dato : 01-11-11 22:41 |
|
Den 30/10/11 17.53, kim Rasmussen skrev:
> rød sandel
Det er jeg aldrig stødt på, endsige har hørt om det. Hvor købes det?
Mvh. Lars
| |
Jens Bruun (31-10-2011)
| Kommentar Fra : Jens Bruun |
Dato : 31-10-11 17:10 |
|
Aksel <Aksel@hotmail.dk> skrev i meddelelsen
YZKdnXzoLtlCYzbTnZ2dnUVZ7vydnZ2d@giganews.com:
> Er der nogen, der kender en god lage til gammeldags modnede
> kryddersild ?
Jeg har selv lavet gammeldags modnede sild ved flere lejligheder, og har
efterfølgende fileteret og marineret dem. Jeg laver en eddike/sukkerblanding
i en gryde under opvarming, og tilsætter diverse smagsgivere, når sukkeret
er helt opløst. Jeg smider f.eks. følgende i:
- Hel, sort peber
- Laurbærblade
- Chili
- Kanelstang
- Stjerneanis
- Løg
- Og hvad jeg nu ellers kan komme på.
Eddike/sukkerblandingen skal være meget sød. Sødere, end man umiddelbart
synes er rimeligt.
Kog derefter et glas med patentlåg godt igennem i en stor gryde med vand, og
sørg for ikke at røre inderside/låg med fingrene, når du fisker glasset op
af gryden. Smid sild i, og efterfyld glasset med marinaden. Denne må godt
være lun. Vend glasset et par gange, så det hele fordeler sig. Derefter i
køleskab. Efter en ugestid er silden klar, og den kan holde i flere måneder,
hvis du har været omhyggelig med ikke at forurene glasset.
--
-Jens B.
D.e.f.f.e.s.
| |
Gamle (01-11-2011)
| Kommentar Fra : Gamle |
Dato : 01-11-11 18:05 |
|
Jens Bruun wrote:
> Jeg har selv lavet gammeldags modnede sild ved flere lejligheder, og
> har efterfølgende fileteret og marineret dem. Jeg laver en
> eddike/sukkerblanding i en gryde under opvarming, og tilsætter
> diverse smagsgivere, når sukkeret er helt opløst. Jeg smider f.eks.
> følgende i:
> - Hel, sort peber
> - Laurbærblade
> - Chili
> - Kanelstang
> - Stjerneanis
> - Løg
> - Og hvad jeg nu ellers kan komme på.
>
> Eddike/sukkerblandingen skal være meget sød. Sødere, end man
> umiddelbart synes er rimeligt.
Skal jeg tage snapsen med?
/Torben
| |
Jens Bruun (01-11-2011)
| Kommentar Fra : Jens Bruun |
Dato : 01-11-11 18:08 |
|
Gamle <cfs4808a@post.cybercity.dk> skrev i meddelelsen
4eb026d8$0$282$14726298@news.sunsite.dk:
> Skal jeg tage snapsen med?
Er det en hjemmelavet kryddersnaps?
--
-Jens B.
D.e.f.f.e.s.
| |
Gamle (01-11-2011)
| Kommentar Fra : Gamle |
Dato : 01-11-11 18:14 |
|
Jens Bruun wrote:
> Gamle <cfs4808a@post.cybercity.dk> skrev i meddelelsen
> 4eb026d8$0$282$14726298@news.sunsite.dk:
>
>> Skal jeg tage snapsen med?
>
> Er det en hjemmelavet kryddersnaps?
Det kunne det godt blive.
Men så bliver det nok sommer inden.
Men din opskrift kilder ganen, så jeg kan vel købe en god snaps hos Chas E
(Århus)
Det gør ikke noget den er dyr, den skal passe til din opskrift.
/Torben
| |
Jens Bruun (01-11-2011)
| Kommentar Fra : Jens Bruun |
Dato : 01-11-11 19:18 |
|
Gamle <cfs4808a@post.cybercity.dk> skrev i meddelelsen
4eb028d1$0$295$14726298@news.sunsite.dk:
>>> Skal jeg tage snapsen med?
>>
>> Er det en hjemmelavet kryddersnaps?
>
> Det kunne det godt blive.
> Men så bliver det nok sommer inden.
> Men din opskrift kilder ganen, så jeg kan vel købe en god snaps hos
> Chas E (Århus)
> Det gør ikke noget den er dyr, den skal passe til din opskrift.
Well, så må jeg hellere komme en tur på Øresund og fange en gang høstsild,
der så kan være klar om et års tid...
--
-Jens B.
D.e.f.f.e.s.
| |
Gamle (01-11-2011)
| Kommentar Fra : Gamle |
Dato : 01-11-11 19:29 |
|
Jens Bruun wrote:
> Gamle <cfs4808a@post.cybercity.dk> skrev i meddelelsen
> 4eb028d1$0$295$14726298@news.sunsite.dk:
>
>>>> Skal jeg tage snapsen med?
>>>
>>> Er det en hjemmelavet kryddersnaps?
>>
>> Det kunne det godt blive.
>> Men så bliver det nok sommer inden.
>> Men din opskrift kilder ganen, så jeg kan vel købe en god snaps hos
>> Chas E (Århus)
>> Det gør ikke noget den er dyr, den skal passe til din opskrift.
>
>
>
> Well, så må jeg hellere komme en tur på Øresund og fange en gang
> høstsild, der så kan være klar om et års tid...
Så skulle snapsen være godt lagret til den tid
/Torben
| |
Lars Kongshøj (01-11-2011)
| Kommentar Fra : Lars Kongshøj |
Dato : 01-11-11 22:32 |
|
Den 31/10/11 17.10, Jens Bruun skrev:
> Kog derefter et glas med patentlåg godt igennem i en stor gryde med vand, og
> sørg for ikke at røre inderside/låg med fingrene, når du fisker glasset op
> af gryden.
Er det ikke meningen at disse glas med patentlåg skal kunne bruges til
henkogning, når indholdet er fyldt i og låget lukket? I hvert fald en
god konserveringsmetode.
(Jeg er ikke i tvivl om at der nok skal findes discount-udgaver, der
ikke kan).
Mvh. Lars
| |
Jens Bruun (02-11-2011)
| Kommentar Fra : Jens Bruun |
Dato : 02-11-11 09:35 |
|
Lars Kongshøj <lars_kongshoj@hotmail.com> skrev i meddelelsen
4eb06551$0$294$14726298@news.sunsite.dk:
>> Kog derefter et glas med patentlåg godt igennem i en stor gryde med
>> vand, og sørg for ikke at røre inderside/låg med fingrene, når du
>> fisker glasset op af gryden.
>
> Er det ikke meningen at disse glas med patentlåg skal kunne bruges til
> henkogning, når indholdet er fyldt i og låget lukket? I hvert fald en
> god konserveringsmetode.
Jo, men jeg vil ikke anbefale at henkoge marinerede sild.
Idéen med patentlåg og henkogning er vist, at man kan lukke dem helt til
inden henkogning, og så kan luften stadig slippe ud, når glasset opvarmes.
--
-Jens B.
D.e.f.f.e.s.
| |
Lars Kongshøj (02-11-2011)
| Kommentar Fra : Lars Kongshøj |
Dato : 02-11-11 12:55 |
|
Den 02/11/11 09.35, Jens Bruun skrev:
> Lars Kongshøj<lars_kongshoj@hotmail.com> skrev i meddelelsen
> 4eb06551$0$294$14726298@news.sunsite.dk:
>
>>> Kog derefter et glas med patentlåg godt igennem i en stor gryde med
>>> vand, og sørg for ikke at røre inderside/låg med fingrene, når du
>>> fisker glasset op af gryden.
>>
>> Er det ikke meningen at disse glas med patentlåg skal kunne bruges til
>> henkogning, når indholdet er fyldt i og låget lukket? I hvert fald en
>> god konserveringsmetode.
>
> Jo, men jeg vil ikke anbefale at henkoge marinerede sild.
>
> Idéen med patentlåg og henkogning er vist, at man kan lukke dem helt til
> inden henkogning, og så kan luften stadig slippe ud, når glasset opvarmes.
Er de ikke hermetisk lukkede?
Mvh. Lars
| |
Jens Bruun (02-11-2011)
| Kommentar Fra : Jens Bruun |
Dato : 02-11-11 13:08 |
|
Lars Kongshøj <lars_kongshoj@hotmail.com> skrev i meddelelsen
4eb12f81$0$291$14726298@news.sunsite.dk:
>> Idéen med patentlåg og henkogning er vist, at man kan lukke dem helt
>> til inden henkogning, og så kan luften stadig slippe ud, når glasset
>> opvarmes.
>
> Er de ikke hermetisk lukkede?
Både og. Gummiringen gør, at luft kan slippe ud, når der er overtryk i
glasset. Omvendt slutter låget helt tæt, når der ikke er overtryk i glasset.
--
-Jens B.
D.e.f.f.e.s.
| |
Cykelsmeden (02-11-2011)
| Kommentar Fra : Cykelsmeden |
Dato : 02-11-11 16:58 |
|
Den 02-11-2011 13:08, Jens Bruun skrev:
>> > Er de ikke hermetisk lukkede?
> Både og. Gummiringen gør, at luft kan slippe ud, når der er overtryk i
> glasset. Omvendt slutter låget helt tæt, når der ikke er overtryk i glasset
Ideen er ikke at sætte klemmen på sålænge der tilføres varme. Dermed vil
et overtryk kunne presses ud da kun lågets vægt gør modstand. Når
afkølingen begynder, sættes klemmen på, og der kan dannes et undertryk i
glasset. Dette holder normalt i op til flere år, og derved tætner
gummiringen effektivt. Det kan være svært at lukke glasset op når det
skal i brug. Derfor er de "rigtige" gummiringe forsynet med et par
fingersnipper, som man kan få fat i og trække ringen såmeget at der
fiser luft ind, og låget kan tages af.
//finn
| |
Preben (01-11-2011)
| Kommentar Fra : Preben |
Dato : 01-11-11 22:47 |
|
Den 01.11.2011 kl. 22:40 skrev Lars Kongshøj <lars_kongshoj@hotmail.com>:
> Den 30/10/11 17.53, kim Rasmussen skrev:
>> rød sandel
>
> Det er jeg aldrig stødt på, endsige har hørt om det. Hvor købes det?
Jeg tror, han mener en rød sandal
Nå, så skidt da:
http://www.e-deli.dk/pi/Sandeltræ_50_gr_2853_65.aspx?sidenr=6
--
mvh/Preben
| |
kim Rasmussen (02-11-2011)
| Kommentar Fra : kim Rasmussen |
Dato : 02-11-11 20:33 |
|
Rød sandel .....
Fås i velrenomerede krydderifirmaer ..( forretninger,tror også INCO og Metro
har det... ) ...
Hilsen Kim
"Preben" <pranSLETDETTE@privat.dk> skrev i meddelelsen
news .v4aes5pjqz68nt@preben-pc.flatrate.dk...
> Den 01.11.2011 kl. 22:40 skrev Lars Kongshøj <lars_kongshoj@hotmail.com>:
>
>> Den 30/10/11 17.53, kim Rasmussen skrev:
>>> rød sandel
>>
>> Det er jeg aldrig stødt på, endsige har hørt om det. Hvor købes det?
>
>
>
> Jeg tror, han mener en rød sandal
>
> Nå, så skidt da:
> http://www.e-deli.dk/pi/Sandeltræ_50_gr_2853_65.aspx?sidenr=6
>
> --
> mvh/Preben
| |
|
|