"Preben R. Sørensen" <preben@esenet.dk> skrev i en meddelelse
news:4e937f90$0$294$edfadb0f@dtext01.news.tele.dk...
> Smager faktisk ret godt. Men kan det være giftigt?
>
>
Fra:
http://www.havenyt.dk/artikler/koekkenhaven/groensager/tomat/1092.html
"Er grønne tomater giftige?
Et stadigt tilbagevendende spørgsmål er, om det er forsvarligt at spise
grønne tomater. De ligner kartoffelplantens og sort natskygges frugter og er
i samme familie, så tanken er nærliggende, da ingen af disse frugter bør
nydes. På mange hjemmesider kan man læse der, at grønne tomater ikke bør
spises, da de ligesom stængel og blade har et højt indhold af alfa-tomatin,
som er giftigt.
En forespørgsel i Fødevaredirektoratet i 2004 gav dette svar fra Ulla
Bertelsen, Akademisk medarbejder i Kontor for Fødevaresikkerhed, FAZ:
»Fødevaredirektoratet vurderer ikke at indtag af alfa-tomatin via grønne
tomater er et sundhedsmæssigt problem. Begrundelsen er, at
toksicitetsundersøgelser ikke tyder på, at alfa-tomatin er mere toksisk end
glycoalkaloider i kartofler (hverken de gastro-intestinale eller de
neurotoksiske effekter). Indholdet af alfa-tomatin (20-200 mg/kg) i grønne
tomater er omtrent som glycoalkaloider i kartofler (20-150 mg/kg) og
konsumeringen af grønne tomater skønnes at være langt lavere end af
kartofler i Danmark. De toksikologiske undersøgelser af dette område er dog
sparsomme og utilstrækkelige, men ud fra den viden, vi har i dag, anses
indtag af grønne tomater ikke for at være et sundhedsmæssigt problem.«"
--
Martin
http://www.martinbak.dk