|  | 		    
					
        
         
          
         
	
          | |  | Brændenælders indhold af kvælstof Fra : Kurt Hansen
 | 
 Dato :  23-06-11 11:26
 | 
 |  | I "dk.fritid.hus-og-have" er der en aktuel debat om troværdigheden af
 det gamle råd: Lav et vandigt udtræk af brændenælder og brug det til
 gødning i køkkenhaven. Debatten er ved at få en religiøs drejning og
 det fører jo ikke til noget konstruktivt.
 
 Kan der henvises til dokumentation for at brændenælder ophober den
 relativt store mængde kvælstof som de opsuger og at dette kan
 udtrækkes i en form som andre planter kan optage efterfølgende?
 --
 Venlig hilsen
 Kurt Hansen
 
 Søges: En person der kan passe heste, som ikke ryger eller drikker.
 
 
 |  |  | 
  Bertel Lund Hansen (23-06-2011) 
 
	
          | |  | Kommentar Fra : Bertel Lund Hansen
 | 
 Dato :  23-06-11 12:35
 | 
 |  | 
 
            Kurt Hansen skrev:
 > I "dk.fritid.hus-og-have" er der en aktuel debat om troværdigheden af
 > det gamle råd: Lav et vandigt udtræk af brændenælder og brug det til
 > gødning i køkkenhaven. Debatten er ved at få en religiøs drejning og
 > det fører jo ikke til noget konstruktivt.
 > Kan der henvises til dokumentation for at brændenælder ophober den
 > relativt store mængde kvælstof som de opsuger og at dette kan
 > udtrækkes i en form som andre planter kan optage efterfølgende?
 Alle planter kan bruges til gødning. Det er jo hele fidusen bag
 en kompostbunke. Om brændenælder er specielt kvælstofholdige, ved
 jeg ikke, og personligt ville jeg ikke bruge energi på at koge
 dem - medmindre jeg skulle lave dem til suppe altså.
 -- 
 Bertel
http://bertel.lundhansen.dk/      http://fiduso.dk/ |  |  | 
  Ivar (23-06-2011) 
 
	
          | |  | Kommentar Fra : Ivar
 | 
 Dato :  23-06-11 21:50
 | 
 |  | 
 
            Kurt Hansen skrev:
 > Kan der henvises til dokumentation for at brændenælder ophober den
 > relativt store mængde kvælstof som de opsuger og at dette kan
 > udtrækkes i en form som andre planter kan optage efterfølgende?
 Jeg fandt denne om forskellige planter:
http://weather.nmsu.edu/hydrology/wastewater/plant-nitrogen-content.htm Desværre er der igen forklaring. Det kan ikke passe at det
 procent af planternes vægt, måske er det af tørstofindholdet.
 Tal omkring 5% betyder at kvælstof indholdet i nogle planter
 er som 1/3 af typisk NPK-gødning, det passer næppe.
 Ivar Magnusson
            
             |  |  | 
  Bertel Lund Hansen (24-06-2011) 
 
	
          | |  | Kommentar Fra : Bertel Lund Hansen
 | 
 Dato :  24-06-11 00:07
 | 
 |  |  |  |  | 
   Herluf Holdt, 3140 (24-06-2011) 
 
	
          | |  | Kommentar Fra : Herluf Holdt, 3140
 | 
 Dato :  24-06-11 06:57
 | 
 |  |  |  |  | 
    Kurt Hansen (24-06-2011) 
 
	
          | |  | Kommentar Fra : Kurt Hansen
 | 
 Dato :  24-06-11 07:20
 | 
 |  | 
 
            Fri, 24 Jun 2011 07:57:13 +0200 skrev Herluf Holdt, 3140:
 >Bertel Lund Hansen skrev:
 >> Ivar skrev:
 >
 >>> Jeg fandt denne om forskellige planter:
 >>
 >> Desværre er brændenælde (stinging nettle) ikke med.
 >
 >Brændenælde, Stor nælde (Urtica dioica) er en såkaldt
 >*indikatorplante* for kvælstofrig jord, men den er heller
 >ikke med på listen over *kvælstoffikserende planter*.
 >
 >Kvælstoffiksering:
 >http://da.wikipedia.org/wiki/Kv%C3%A6lstoffiksering >Stor nælde:
 >http://da.wikipedia.org/wiki/Stor_N%C3%A6lde Aha, du har muligvist ramt noget der. Jeg havde overhovedet ikke
 overvejet ordet "fiksering".
 Nu skal lægmand jo vare sig for at drage hurtige konklusioner. Det
 ville være fristende at lade dit indlæg stå som den endegyldige
 aflivning af "myten", men sammenligner vi æbler og pærer?
 Må vi få nogle kemikere og botanikere ind over? Det har, så vidt jeg
 kan se på på deltagerne i tråden, ikke været tilfældet endnu.
 -- 
 Venlig hilsen
 Kurt Hansen
 Søges: En person der kan passe heste, som ikke ryger eller drikker.
            
             |  |  | 
     Dieter Britz (24-06-2011) 
 
	
          | |  | Kommentar Fra : Dieter Britz
 | 
 Dato :  24-06-11 09:08
 | 
 |  | 
 
            Kurt Hansen wrote:
 > Fri, 24 Jun 2011 07:57:13 +0200 skrev Herluf Holdt, 3140:
 > 
 >>Bertel Lund Hansen skrev:
 >>> Ivar skrev:
 >>
 >>>> Jeg fandt denne om forskellige planter:
 >>>
 >>> Desværre er brændenælde (stinging nettle) ikke med.
 >>
 >>Brændenælde, Stor nælde (Urtica dioica) er en såkaldt
 >>*indikatorplante* for kvælstofrig jord, men den er heller
 >>ikke med på listen over *kvælstoffikserende planter*.
 >>
 >>Kvælstoffiksering:
 >>http://da.wikipedia.org/wiki/Kv%C3%A6lstoffiksering >>Stor nælde:
 >>http://da.wikipedia.org/wiki/Stor_N%C3%A6lde > 
 > Aha, du har muligvist ramt noget der. Jeg havde overhovedet ikke
 > overvejet ordet "fiksering".
 > 
 > Nu skal lægmand jo vare sig for at drage hurtige konklusioner. Det
 > ville være fristende at lade dit indlæg stå som den endegyldige
 > aflivning af "myten", men sammenligner vi æbler og pærer?
 > 
 > Må vi få nogle kemikere og botanikere ind over? Det har, så vidt jeg
 > kan se på på deltagerne i tråden, ikke været tilfældet endnu.
 En kemiker her, og jeg har engang også læst botanik. At brændenælder er
 en indikatorplante for kvælstof siger mig, at den bruger meget N. Det
 vil sige, at der ophober sig meget N i planten. At den ikke fikserer N2
 som "legumes" gør (jeg kender ikke det danske ord), har ingen betydning
 her. Og når planten ophober meget N, er den sikkert også god gødning
 når den rådner som kompost eller går ind i et ekstrakt.
 -- 
 Dieter Britz (dieterhansbritz<at>gmail.com)
            
             |  |  | 
      Kurt Hansen (24-06-2011) 
 
	
          | |  | Kommentar Fra : Kurt Hansen
 | 
 Dato :  24-06-11 09:42
 | 
 |  | 
 
            Fri, 24 Jun 2011 10:08:16 +0200 skrev Dieter Britz:
 >Kurt Hansen wrote:
 >
 >> Fri, 24 Jun 2011 07:57:13 +0200 skrev Herluf Holdt, 3140:
 >> 
 >>>Brændenælde, Stor nælde (Urtica dioica) er en såkaldt
 >>>*indikatorplante* for kvælstofrig jord, men den er heller
 >>>ikke med på listen over *kvælstoffikserende planter*.
 >>>
 >>>Kvælstoffiksering:
 >>>http://da.wikipedia.org/wiki/Kv%C3%A6lstoffiksering >En kemiker her, og jeg har engang også læst botanik.
 Fint, så er du lige manDEN vi skal have fat i    >At brændenælder er
 >en indikatorplante for kvælstof siger mig, at den bruger meget N. Det
 >vil sige, at der ophober sig meget N i planten.
 Det er det der er spørgsmålet. Man kan mange steder læse, at den
 forbruger meget N. Hvis den løbende forbruger omdannes N vel til noget
 andet?
 Hvis jeg indtager mange cheeseburgers, betyder det vel ikke
 nødvendigvist at jeg ophober dem. Jeg forbrænder dem.
 >At den ikke fikserer N2
 >som "legumes" gør (jeg kender ikke det danske ord), har ingen betydning
 >her.
 "Legumes" er bælgplanter.
 En brændenælde vil vel, uanset om den fikserer kvælstof eller ej, hele
 tiden indeholde den angiveligt store mængde, som den selv forbruger og
 det må være det aktuelle indhold på enhvert tidspunkt vi kan udtrække.
 Er det rigtig opfattet?
 >Og når planten ophober meget N, er den sikkert også god gødning
 >når den rådner som kompost eller går ind i et ekstrakt.
 Bare lige for at få det på det rene. Er "ophobe" og "fiksere" det
 samme i denne forbindelse?
 Undskyld mig, da jeg jo ikke er rigtig klog: En plante har vel ingen
 fornøjelse af at ophobe/fiksere noget, som den ikke selv skal bruge?
 Men hvis den forbruger meget, kan det jo være ganske fornuftigt at
 have nogle depoter.
 -- 
 Venlig hilsen
 Kurt Hansen
 Søges: En person der kan passe heste, som ikke ryger eller drikker.
            
             |  |  | 
       Dieter Britz (24-06-2011) 
 
	
          | |  | Kommentar Fra : Dieter Britz
 | 
 Dato :  24-06-11 12:45
 | 
 |  | Kurt Hansen wrote:
 
 >>At brændenælder er
 >>en indikatorplante for kvælstof siger mig, at den bruger meget N. Det
 >>vil sige, at der ophober sig meget N i planten.
 >
 > Det er det der er spørgsmålet. Man kan mange steder læse, at den
 > forbruger meget N. Hvis den løbende forbruger omdannes N vel til noget
 > andet?
 
 Gødning med N i er enten nitrat eller ammoniumforbindelser. I princippet kan
 de omdannes til N2 gas men det mere sandsynlige er at de bliver til
 aminosyrer som danner proteiner, i planten.
 
 > Hvis jeg indtager mange cheeseburgers, betyder det vel ikke
 > nødvendigvist at jeg ophober dem. Jeg forbrænder dem.
 
 Eller, du lagrer noget at fedtet i dem i din krop.
 
 >>At den ikke fikserer N2
 >>som "legumes" gør (jeg kender ikke det danske ord), har ingen betydning
 >>her.
 >
 > "Legumes" er bælgplanter.
 
 Ah tak. Jeg prøvede google translate men den oversætter legume til
 legume. OK, jeg har lige prøvet igen mere flertal legumes, og så
 får jeg bælgfrugter, ikke helt korrekt. Et sprogligt sidespring her.
 
 
 > En brændenælde vil vel, uanset om den fikserer kvælstof eller ej, hele
 > tiden indeholde den angiveligt store mængde, som den selv forbruger og
 > det må være det aktuelle indhold på enhvert tidspunkt vi kan udtrække.
 > Er det rigtig opfattet?
 
 Se ovenpå, ja. Men fiksering forstås som en proces hvorved kvælstof fra
 luften bliver til en kvælstofforbindelse som nitrat eller ammonium- noget
 (ikke sikker præcis i hvilken retning bælgplanter går - eller rettere
 sagt de bakterier der faktisk gør arbejdet i knoldene). N2 gas er en
 meget ureaktivt stof, svær at få at reagere. Haber-processen gør det,
 med brint, og man har længe ønsket at kunne efterligne det er sker i
 knoldene, under langt mildere betingelser. SÃ¥ vidt jeg ved, uden held.
 
 > Bare lige for at få det på det rene. Er "ophobe" og "fiksere" det
 > samme i denne forbindelse?
 
 Som skrevet, nej. Den ophobning jeg nævner er en indlemning af en
 kvælstofforbindelse fra jordmulden til at danne proteiner, mens
 fiksering indlemmer N2 gas direkte, med det samme resultat.
 
 > Undskyld mig, da jeg jo ikke er rigtig klog: En plante har vel ingen
 > fornøjelse af at ophobe/fiksere noget, som den ikke selv skal bruge?
 > Men hvis den forbruger meget, kan det jo være ganske fornuftigt at
 > have nogle depoter.
 
 Proteiner går ind i cellevævet og -indholdet. Om der er fornøjelse i
 at gør den slags, kan jeg ikke udtale mig. Nogle planter absorberer
 og ophober giftige substanser som fx cadmium, og det kan næppe være til
 deres gavn (eller fornøjelse). Nogle ophober guld, og der har været
 tanker om at udvinde det fra sådanne planter, men det er nok økonomisk
 urentabelt.
 
 Vi er kommet lidt langt væk fra brændenælder. Jeg husker i hvert fald
 at da vi var fattig og uden meget at spise efter WWII, samlede vi dem
 og moderen lavede en suppe af dem. Det kan være at det virkeligt var så
 sundt som folk sagde.
 --
 Dieter Britz (dieterhansbritz<at>gmail.com)
 
 
 |  |  | 
        Bertel Lund Hansen (24-06-2011) 
 
	
          | |  | Kommentar Fra : Bertel Lund Hansen
 | 
 Dato :  24-06-11 15:54
 | 
 |  | 
 
            Dieter Britz skrev:
 > Vi er kommet lidt langt væk fra brændenælder. Jeg husker i hvert fald
 > at da vi var fattig og uden meget at spise efter WWII, samlede vi dem
 > og moderen lavede en suppe af dem. Det kan være at det virkeligt var så
 > sundt som folk sagde.
 Hvorfor skulle det ikke være det? Jeg har aldrig fået taget mig
 sammen til at prøve det, men jeg har hørt at brændenældesuppe
 smager godt.
 -- 
 Bertel
http://bertel.lundhansen.dk/      http://fiduso.dk/ |  |  | 
         Kurt Hansen (24-06-2011) 
 
	
          | |  | Kommentar Fra : Kurt Hansen
 | 
 Dato :  24-06-11 16:10
 | 
 |  | 
 
            Fri, 24 Jun 2011 16:54:27 +0200 skrev Bertel Lund Hansen:
 >Dieter Britz skrev:
 >
 >> Vi er kommet lidt langt væk fra brændenælder. Jeg husker i hvert fald
 >> at da vi var fattig og uden meget at spise efter WWII, samlede vi dem
 >> og moderen lavede en suppe af dem. Det kan være at det virkeligt var så
 >> sundt som folk sagde.
 >Hvorfor skulle det ikke være det? Jeg har aldrig fået taget mig
 >sammen til at prøve det, men jeg har hørt at brændenældesuppe
 >smager godt.
 Hvis nu Dieter har fået den hver anden dag i et par år, kan det jo
 godt være han blev lidt træt af den    Vi andre kunne såmænd have godt af, bare et par uger, at opleve hvad
 det vil sige at være fattige og at der er mangel på alting. Vi er slet
 ikke klar over hvor priviligerede og forkælede vi er.
 -- 
 Venlig hilsen
 Kurt Hansen
 Søges: En person der kan passe heste, som ikke ryger eller drikker.
            
             |  |  | 
          Bertel Lund Hansen (24-06-2011) 
 
	
          | |  | Kommentar Fra : Bertel Lund Hansen
 | 
 Dato :  24-06-11 16:43
 | 
 |  | 
 
            Kurt Hansen skrev:
 > Vi andre kunne såmænd have godt af, bare et par uger, at opleve hvad
 > det vil sige at være fattige og at der er mangel på alting. Vi er slet
 > ikke klar over hvor priviligerede og forkælede vi er.
 Vi er materielt privilegerede og forkælede.
 -- 
 Bertel
http://bertel.lundhansen.dk/      http://fiduso.dk/ |  |  | 
           Max (24-06-2011) 
 
	
          | |  | Kommentar Fra : Max
 | 
 Dato :  24-06-11 19:59
 | 
 |  | Hej Bertel
 
 > Vi er materielt privilegerede og forkælede.
 
 Ja, vi er så priviligerede at vi har råd til at
 slå os selv ihjel med kniv og gaffel.
 
 --
 Mvh
 Max
 
 
 
 
 |  |  | 
            Ulrik Smed (24-06-2011) 
 
	
          | |  | Kommentar Fra : Ulrik Smed
 | 
 Dato :  24-06-11 20:34
 | 
 |  | 
 
            Max wrote:
 > Hej Bertel
 >
 >> Vi er materielt privilegerede og forkælede.
 >
 > Ja, vi er så priviligerede at vi har råd til at
 > slå os selv ihjel med kniv og gaffel.
 LOL, godt jeg altid spiser med ske.    -- 
 Ulrik Smed
 Aarhus
            
             |  |  | 
         Stig Johansen (21-07-2011) 
 
	
          | |  | Kommentar Fra : Stig Johansen
 | 
 Dato :  21-07-11 09:01
 | 
 |  | Bertel Lund Hansen wrote:
 
 > Hvorfor skulle det ikke være det? Jeg har aldrig fået taget mig
 > sammen til at prøve det, men jeg har hørt at brændenældesuppe
 > smager godt.
 
 Så tag dig sammen og prøv det.
 
 I folkeskolen havde vi en udflugt til 'jernalderbyen', hvor vi bla. plukkede
 brændenælder og kogte suppe på dem.
 
 Hvis man gør det rigtigt, kan man godt plukke brændenælder uden at brænde
 sig (altså uden handsker).
 
 Vi brugte kun de øverste topskud fra forholdsvis 'unge' nælder, men det
 smagte faktisk forbavsende godt.
 
 Men smag er subjektivt - nogle kunne absolut ikke fordrage det - så der
 findes ikke et endegyldigt svar om det smager godt eller ej.
 
 Nogle kan lide hvidløg, andre kan ikke.
 Nogle kan lide krydreyt mad, andre kan ikke.
 osv..
 
 --
 Med venlig hilsen
 Stig Johansen
 
 
 |  |  | 
          Preben R. Sørensen (21-07-2011) 
 
	
          | |  | Kommentar Fra : Preben R. Sørensen
 | 
 Dato :  21-07-11 09:06
 | 
 |  | 
 "Stig Johansen" <wopr.dk@gmail.com> skrev
 > Nogle kan lide hvidløg, andre kan ikke.
 > Nogle kan lide krydreyt mad, andre kan ikke.
 
 Kan du beskrive hvad smagen ca. er?
 --
 M.V.H.
 Preben Riis Sørensen
 preben@esenet.dk
 
 
 
 |  |  | 
           Stig Johansen (21-07-2011) 
 
	
          | |  | Kommentar Fra : Stig Johansen
 | 
 Dato :  21-07-11 11:34
 | 
 |  | Preben R. Sørensen wrote:
 
 > Kan du beskrive hvad smagen ca. er?
 
 Desværre, for det smager ikke som andre 'supper'.
 Man skal muligvis over i noget 'urtete' for at finde tilsvarende.
 
 Det er svært at sætte ord på subjektive smage, men også fordi et par
 kammerater og jeg lavede brændenældesuppe mange gange siden, men
 eksperimenterede med lidt løg og gulerødder tilsat.
 
 Jeg er selv nysgerrig efter smage og afprøvninger, og har faktisk 2
 'projekter' i støbeskeen.
 
 1) At indsamle brændenælde 'frø', som der er rigeligt af p.t.
 2) At indsamle skvalderkål 'frø', som der også er rigeligt af p.t.
 
 Sidste skud på stammen var indsamling af blomster/frø fra ramsløg, som jeg
 blendede med lidt olie.
 
 Dog vil jeg ikke sætte livet på spil, så på et elelr andet tidspunkt skal
 jeg sikre mig de ikke er giftige ;)
 
 --
 Med venlig hilsen
 Stig Johansen
 
 
 |  |  | 
       Per A. Hansen (29-06-2011) 
 
	
          | |  | Kommentar Fra : Per A. Hansen
 | 
 Dato :  29-06-11 18:52
 | 
 |  | 
 
            "Kurt Hansen"  skrev i meddelelsen 
 news:tfi8071bttppcsu6okcv8u7jcsjatkt2f0@4ax.com...
 Fri, 24 Jun 2011 10:08:16 +0200 skrev Dieter Britz:
 >Kurt Hansen wrote:
 >
 >> Fri, 24 Jun 2011 07:57:13 +0200 skrev Herluf Holdt, 3140:
 >>
 >>>Brændenælde, Stor nælde (Urtica dioica) er en såkaldt
 >>>*indikatorplante* for kvælstofrig jord, men den er heller
 >>>ikke med på listen over *kvælstoffikserende planter*.
 >>>
 >>>Kvælstoffiksering:
 >>>http://da.wikipedia.org/wiki/Kv%C3%A6lstoffiksering Som nævnt er Nælde ikke N-fikserende, den optager N som enten nitrat eller 
 ammonium.
 Det er en såkakaldt ruderatplante - den kan godt lide af gro på steder med 
 et stort indhold af organiske stoffer -
 der foruden N også er rig på andre mineralstoffer.
 Det er ikke så meget kvælstoffet, der har betydning, som den porøse jord 
 begunstiger Stor Nælde.
 Dens kraftige og noget overfladiske rodsystem, hvorfra der kan skyde nye 
 stængler op og snart
 udkonkurrere andre planter. dens tætte bladmosaik skygger ganske enkelt 
 andre planter væk.
 Alle planter skal bruges masser at kvælstof, men nogle planter har i visse 
 lokaliteter udviklet
 metoder til at udkonkurrere alle andre planter. På samme lokaliteter kan man 
 ofte se
 Gederams som en altdominerende plante. På skyggefulde steder kan den ikke 
 klare sig for
 Stor Nælde.
 Mvh. Per A. Hansen
            
             |  |  | 
        Kurt Hansen (30-06-2011) 
 
	
          | |  | Kommentar Fra : Kurt Hansen
 | 
 Dato :  30-06-11 03:42
 | 
 |  | 
 
            Wed, 29 Jun 2011 19:51:34 +0200 skrev Per A. Hansen:
 >>> Fri, 24 Jun 2011 07:57:13 +0200 skrev Herluf Holdt, 3140:
 >>>
 >>>>Brændenælde, Stor nælde (Urtica dioica) er en såkaldt
 >>>>*indikatorplante* for kvælstofrig jord, men den er heller
 >>>>ikke med på listen over *kvælstoffikserende planter*.
 >>>>
 >>>>Kvælstoffiksering:
 >>>>http://da.wikipedia.org/wiki/Kv%C3%A6lstoffiksering >Som nævnt er Nælde ikke N-fikserende, den optager N som enten nitrat eller 
 >ammonium.
 >Det er en såkakaldt ruderatplante - den kan godt lide af gro på steder med 
 >et stort indhold af organiske stoffer -
 >der foruden N også er rig på andre mineralstoffer.
 >Det er ikke så meget kvælstoffet, der har betydning, som den porøse jord 
 >begunstiger Stor Nælde.
 Det er er essensen af spørgsmålet er, om et vandigt udtræk af nælde
 har den gødningsværdi, som en gammel tradition vil vide. Udtrækket,
 der stinker ganske forfærdeligt, skulle - ifælge sagnet - være rigt på
 netop kvælstof.
 -- 
 Venlig hilsen
 Kurt Hansen
 Søges: En person der kan passe heste, som ikke ryger eller drikker.
            
             |  |  | 
         Preben R. Sørensen (30-06-2011) 
 
	
          | |  | Kommentar Fra : Preben R. Sørensen
 | 
 Dato :  30-06-11 19:03
 | 
 |  | 
 "Kurt Hansen" <kurt@ugyldig.invalid> skrev
 > Udtrækket,
 > der stinker ganske forfærdeligt, skulle - ifælge sagnet - være rigt på
 > netop kvælstof.
 
 Det  e r  et sagn. Alle supper af den slags vil stinke ala det der kommer
 varmt ud af køer. Der kan være et vist mineralindhold, og nogen rettroende
 har fået en test til at vise, at der er auxiner (væksthormoner) i nældevand.
 Men mon ikke vor skaber allerede har forsynet planter med lige netop tilpas
 af dette, til at de kan vokse godt?
 
 Vi ser frem til forsøg, der tester nælder kontra andre supper. At planter
 skulle have godt af en bakteriesuppe skal ikke udelukkes, men det gode skal
 blot ikke kun tilskrives nælder.
 --
 M.V.H.
 Preben Riis Sørensen
 preben@esenet.dk
 
 
 
 |  |  | 
         Per A. Hansen (03-07-2011) 
 
	
          | |  | Kommentar Fra : Per A. Hansen
 | 
 Dato :  03-07-11 15:33
 | 
 |  | 
 
            "Kurt Hansen"  skrev i meddelelsen 
 news:7fon07550jlm0hgpohhaum3ojb6f952thm@4ax.com...
 Wed, 29 Jun 2011 19:51:34 +0200 skrev Per A. Hansen:
 >>> Fri, 24 Jun 2011 07:57:13 +0200 skrev Herluf Holdt, 3140:
 >>>
 >>>>Brændenælde, Stor nælde (Urtica dioica) er en såkaldt
 >>>>*indikatorplante* for kvælstofrig jord, men den er heller
 >>>>ikke med på listen over *kvælstoffikserende planter*.
 >>>>
 >>>>Kvælstoffiksering:
 >>>>http://da.wikipedia.org/wiki/Kv%C3%A6lstoffiksering >Som nævnt er Nælde ikke N-fikserende, den optager N som enten nitrat eller
 >ammonium.
 >Det er en såkakaldt ruderatplante - den kan godt lide af gro på steder med
 >et stort indhold af organiske stoffer -
 >der foruden N også er rig på andre mineralstoffer.
 >Det er ikke så meget kvælstoffet, der har betydning, som den porøse jord
 >begunstiger Stor Nælde.
 >Det er er essensen af spørgsmålet er, om et vandigt udtræk af nælde
 >har den gødningsværdi, som en gammel tradition vil vide. Udtrækket,
 >der stinker ganske forfærdeligt, skulle - ifælge sagnet - være rigt på
 >netop kvælstof.
 >-- 
 >Venlig hilsen
 >Kurt Hansen
 Der er en del protein i nælden, hgvis den høstes i god vækst.
 De ca. 16% af proteinet er kvælstof.
 Der er ikke den store forskel i Nælders og andre planters mineralindhold
 pg. kg tørstof.
 Jeg ved godt at nogle er meget interesserede i planternes mineralindhold 
 m.h.t.
 gødningsværdi. Det er udmærket at anvende døde plantedele som gødningsstof, 
 men
 man må huske på, at der jo er tale om genbrug. Der tilføres ikke nyt gødning 
 til
 afgrøderne.
 Traditionel landbrug gødsker efter erstatningsprincippet - man tilfører 
 jorden de
 stoffer, der forsvinder fra jorden via salg, udvaskning, fordampning og 
 binding.
 Mvh. Per A. Hansen
            
             |  |  | 
  tkruse (26-06-2011) 
 
	
          | |  | Kommentar Fra : tkruse
 | 
 Dato :  26-06-11 07:18
 | 
 |  | 
 
            On 24 Jun., 20:07, Dieter Britz <dieterhansbr...@gmail.com> wrote:
 > On Fri, 24 Jun 2011 17:10:19 +0200, Kurt Hansen wrote:
 > >>Hvorfor skulle det ikke være det? Jeg har aldrig fået taget mig sammen
 > >>til at prøve det, men jeg har hørt at brændenældesuppe smager godt.
 >
 > > Hvis nu Dieter har fået den hver anden dag i et par år, kan det jo godt
 > > være han blev lidt træt af den    >
 > > Vi andre kunne såmænd have godt af, bare et par uger, at opleve hvad det
 > > vil sige at være fattige og at der er mangel på alting. Vi er slet ikke
 > > klar over hvor priviligerede og forkælede vi er.
 >
 > Vi boede midt i byen, så der var ikke den store udbytte af nælderne,
 > og det var sjælden kost. Men vi spiste ikke andet end roer en hel
 > vinter. Mod slutningen af vinteren fik min far fingre i en store
 > klump svinefedt, og så spiste vi roer med svinefedt. Jeg var kun 6
 > år og sulten, så ALT smagte dejligt (og gør det den dag i dag). Alle
 > år bagefter  blev min far rasende over tanken at vi skulle spise roer
 > igen. Det her er nu langt OT, sorry.
 > --
 > Dieter Britz
 giver det ro i sindet,,så er det jo bedre end al den uro som
 siger,,har jeg penge nok
 så kunne værdierne måles
 så er den sande verdi sikkert ro i sindet
            
             |  |  | 
  Kurt Hansen (24-06-2011) 
 
	
          | |  | Kommentar Fra : Kurt Hansen
 | 
 Dato :  24-06-11 06:57
 | 
 |  | 
 
            Thu, 23 Jun 2011 12:26:28 +0200 skrev Kurt Hansen:
 >I "dk.fritid.hus-og-have" er der en aktuel debat om troværdigheden af
 >det gamle råd: Lav et vandigt udtræk af brændenælder og brug det til
 >gødning i køkkenhaven. Debatten er ved at få en religiøs drejning og
 >det fører jo ikke til noget konstruktivt.
 >
 >Kan der henvises til dokumentation for at brændenælder ophober den
 >relativt store mængde kvælstof som de opsuger og at dette kan
 >udtrækkes i en form som andre planter kan optage efterfølgende?
 Efter mange googlinger med forskellige søgeord, fandt jeg disse
 videnskabelige rapporter:
http://www.informaworld.com/smpp/content~db=all~content=a904380796 Konklusion [mit uddrag]:
 "The results indicate stinging nettle, a nitrophilic weed, has the
 potential to be used as an organic fertilizer to replace other
 conventional fertilizers".
 Rapporten koster 34 dollars. Er der en sponsor til stede?
http://pcp.oxfordjournals.org/content/26/1/169.short Den bringer en kort konklusion af arbejdet og rapporten kan downloades
 ved at klikke på "Full Text (PDF)" i den midterste spalte. Den koster
 32 dollars.
http://www.springerlink.com/content/m05058w303215472/ Den er til gengæld gratis.
 -- 
 Venlig hilsen
 Kurt Hansen
 Søges: En person der kan passe heste, som ikke ryger eller drikker.
            
             |  |  | 
  Dieter Britz (24-06-2011) 
 
	
          | |  | Kommentar Fra : Dieter Britz
 | 
 Dato :  24-06-11 19:08
 | 
 |  | 
 
            On Fri, 24 Jun 2011 17:10:19 +0200, Kurt Hansen wrote:
 >>Hvorfor skulle det ikke være det? Jeg har aldrig fået taget mig sammen
 >>til at prøve det, men jeg har hørt at brændenældesuppe smager godt.
 > 
 > Hvis nu Dieter har fået den hver anden dag i et par år, kan det jo godt
 > være han blev lidt træt af den    > 
 > Vi andre kunne såmænd have godt af, bare et par uger, at opleve hvad det
 > vil sige at være fattige og at der er mangel på alting. Vi er slet ikke
 > klar over hvor priviligerede og forkælede vi er.
 Vi boede midt i byen, så der var ikke den store udbytte af nælderne,
 og det var sjælden kost. Men vi spiste ikke andet end roer en hel
 vinter. Mod slutningen af vinteren fik min far fingre i en store
 klump svinefedt, og så spiste vi roer med svinefedt. Jeg var kun 6
 år og sulten, så ALT smagte dejligt (og gør det den dag i dag). Alle
 år bagefter  blev min far rasende over tanken at vi skulle spise roer
 igen. Det her er nu langt OT, sorry.
 -- 
 Dieter Britz
            
             |  |  | 
 |  |