| 
					
							
        
    
        
						
			 | 
			
			
					    
					
        
         
          
         
	
            | Galangarod og gurkemeje Fra : Lars Kongshøj | 
  Dato :  01-04-11 14:05 |  
  |   
            Er det bare mig, der ikke synes at tørret galangarod og gurkemeje smager 
 af noget? Man skal have fat i det frisk, hvilket heldigvis lader sig 
 gøre her i Kbh.
 
 Mvh. Lars
  
            
             |   |   
            
        
 
            
         
           Jens Bruun (01-04-2011) 
         
	
            | Kommentar Fra : Jens Bruun | 
  Dato :  01-04-11 15:35 |  
  |   
            Lars Kongshøj <lars_kongshoj@hotmail.com> skrev i meddelelsen 
 4d95cd67$0$23751$14726298@news.sunsite.dk:
 
 > Er det bare mig, der ikke synes at tørret galangarod og gurkemeje
 > smager af noget? Man skal have fat i det frisk, hvilket heldigvis
 > lader sig gøre her i Kbh.
 
 Du vil ikke indtage frisk, selvplukket ramsløg fra 
 Søndermarken/Frederiksberg Have pga. "partikelforurening", men gerne frisk 
 galanga og gurkemeje fra Thailand? Hehe. Er du en troll, eller tænker du dig 
 virkelig SÅ dårligt om?
 
 -- 
 -Jens B.
 
 D.e.f.f.e.s. 
 
 
  
            
             |   |   
            
        
 
            
         
           Lars Kongshøj (01-04-2011) 
         
	
            | Kommentar Fra : Lars Kongshøj | 
  Dato :  01-04-11 16:56 |  
  |  
 
            Den 01/04/11 16.34, Jens Bruun skrev:
 > Lars Kongshøj<lars_kongshoj@hotmail.com>  skrev i meddelelsen
 > 4d95cd67$0$23751$14726298@news.sunsite.dk:
 >
 >> Er det bare mig, der ikke synes at tørret galangarod og gurkemeje
 >> smager af noget? Man skal have fat i det frisk, hvilket heldigvis
 >> lader sig gøre her i Kbh.
 >
 > Du vil ikke indtage frisk, selvplukket ramsløg fra
 > Søndermarken/Frederiksberg Have pga. "partikelforurening", men gerne frisk
 > galanga og gurkemeje fra Thailand? Hehe. Er du en troll, eller tænker du dig
 > virkelig SÅ dårligt om?
 Det er vist dig der driller.    Men et genmæle: Fortæl mig lige hvor i 
 Frederiksberg Have, jeg finder gurkemejeplanter?
 Mvh. Lars
            
              |   |   
            
        
 
            
         
            Jens Bruun (02-04-2011) 
         
	
            | Kommentar Fra : Jens Bruun | 
  Dato :  02-04-11 11:34 |  
  |  
 
            Lars Kongshøj <lars_kongshoj@hotmail.com> skrev i meddelelsen 
 4d95f579$0$23755$14726298@news.sunsite.dk:
 >> Du vil ikke indtage frisk, selvplukket ramsløg fra
 >> Søndermarken/Frederiksberg Have pga. "partikelforurening", men gerne
 >> frisk galanga og gurkemeje fra Thailand? Hehe. Er du en troll, eller
 >> tænker du dig virkelig SÅ dårligt om?
 >
 > Det er vist dig der driller.    Men et genmæle: Fortæl mig lige hvor
 > i Frederiksberg Have, jeg finder gurkemejeplanter?
 Du fangede vist ikke pointen. Har du nogensinde været i Thailand og set, 
 hvordan man dér producerer fødevarer? Hvis du ikke bryder dig om at spise 
 ramsløg fra Søndermarken pga. "partikelforurening", så bør du slet ikke 
 bryde dig om at spise fødevarer, der er produceret i Thailand.
 -- 
 -Jens B.
 D.e.f.f.e.s. 
            
              |   |   
            
        
 
            
         
             Lars Kongshøj (02-04-2011) 
         
	
            | Kommentar Fra : Lars Kongshøj | 
  Dato :  02-04-11 13:07 |  
  |  
 
            Den 02/04/11 12.33, Jens Bruun skrev:
 > Lars Kongshøj<lars_kongshoj@hotmail.com>  skrev i meddelelsen
 > 4d95f579$0$23755$14726298@news.sunsite.dk:
 >
 >>> Du vil ikke indtage frisk, selvplukket ramsløg fra
 >>> Søndermarken/Frederiksberg Have pga. "partikelforurening", men gerne
 >>> frisk galanga og gurkemeje fra Thailand? Hehe. Er du en troll, eller
 >>> tænker du dig virkelig SÅ dårligt om?
 >>
 >> Det er vist dig der driller.    Men et genmæle: Fortæl mig lige hvor
 >> i Frederiksberg Have, jeg finder gurkemejeplanter?
 >
 > Du fangede vist ikke pointen. Har du nogensinde været i Thailand og set,
 > hvordan man dér producerer fødevarer? Hvis du ikke bryder dig om at spise
 > ramsløg fra Søndermarken pga. "partikelforurening", så bør du slet ikke
 > bryde dig om at spise fødevarer, der er produceret i Thailand.
 Jo, jeg forstod godt din underforståede pointe, men valgte at svare i 
 samme sarkastiske ånd som din.
 Nej, jeg har aldrig været i Thailand. Hvad er der galt med produktionen der?
 Kan det lade sig gøre at dyrke gurkemeje og galanga i Danmark? Og er det 
 vi kan købe importeret fra Thailand?
 Og nu vi er ved det: jeg ved at man kan dyrke ginseng i Danmark, kan man 
 købe frisk ginseng nogen steder? (Jeg kan selvfølgelig spørge i butikken 
 i Tullinsgade, jeg blev anbefalet).
 Mange spørgsmål på én gang   
Mvh. Lars
            
              |   |   
            
        
 
            
         
              Jens Bruun (02-04-2011) 
         
	
            | Kommentar Fra : Jens Bruun | 
  Dato :  02-04-11 13:53 |  
  |   
            Lars Kongshøj <lars_kongshoj@hotmail.com> skrev i meddelelsen 
 4d97115d$0$23762$14726298@news.sunsite.dk:
 
 > Nej, jeg har aldrig været i Thailand. Hvad er der galt med
 > produktionen der?
 
 Ingen regler. Alt er tilladt. Jeg vil tro, du får 1.000 gange mere 
 partikelforurening fra grøntsager dyrket i Thailand sammenlignet med ramsløg 
 fra en københavnsk park. Og har man én gang set, hvordan tigerrejer og 
 pangasius produceres dernede, spiser man aldrig dét mere.
 
 Og når det så er sagt, så bruger jeg - ganske ubekymret - storkøbenhavnsk 
 ramsløg samt galanga og gurkemeje (og koriander og thai-basilikum og chili 
 og alt muligt andet) fra Thailand i mit køkken.
 
 > Kan det lade sig gøre at dyrke gurkemeje og galanga i Danmark?
 
 Jeg har ikke prøvet med gurkemeje, men har tidligere dyrket galanga. Dog 
 ikke på friland.
 
 > Og er det vi kan købe importeret fra Thailand?
 
 Ja. Det meste er. Hvis det ikke er fra Thailand, er det fra et "endnu værre" 
 land.
 
 > Og nu vi er ved det: jeg ved at man kan dyrke ginseng i Danmark, kan
 > man købe frisk ginseng nogen steder? (Jeg kan selvfølgelig spørge i
 > butikken i Tullinsgade, jeg blev anbefalet).
 
 Jeg så engang ét eller andet på TV fra en dansk ginseng-mark, men husker 
 desværre ikke detaljerne.
 
 -- 
 -Jens B.
 
 D.e.f.f.e.s. 
 
 
  
            
             |   |   
            
        
 
            
         
               Lars Kongshøj (02-04-2011) 
         
	
            | Kommentar Fra : Lars Kongshøj | 
  Dato :  02-04-11 14:06 |  
  |   
            Den 02/04/11 14.53, Jens Bruun skrev:
 > Lars Kongshøj<lars_kongshoj@hotmail.com>  skrev i meddelelsen
 > 4d97115d$0$23762$14726298@news.sunsite.dk:
 >
 >> Nej, jeg har aldrig været i Thailand. Hvad er der galt med
 >> produktionen der?
 >
 > Ingen regler. Alt er tilladt. Jeg vil tro, du får 1.000 gange mere
 > partikelforurening fra grøntsager dyrket i Thailand sammenlignet med ramsløg
 > fra en københavnsk park. Og har man én gang set, hvordan tigerrejer og
 > pangasius produceres dernede, spiser man aldrig dét mere.
 
 Måske. Rhizomer ("rødder") er ikke nævneværdigt udsat for 
 partikelforurening vil jeg gætte på.
 
 > Og når det så er sagt, så bruger jeg - ganske ubekymret - storkøbenhavnsk
 > ramsløg samt galanga og gurkemeje (og koriander og thai-basilikum og chili
 > og alt muligt andet) fra Thailand i mit køkken.
 
 Når du nævner basilikum: kan man købe hellig-basilikum nogen steder? Og 
 hvad men citron-basilikum. De har det jævnligt (som plante) i Superbest, 
 men er der mere sikre leverandører?
 
 >> Kan det lade sig gøre at dyrke gurkemeje og galanga i Danmark?
 >
 > Jeg har ikke prøvet med gurkemeje, men har tidligere dyrket galanga. Dog
 > ikke på friland.
 
 Dvs. indendørs i urtepotte? Og hvor fik du den fra?
 
 >> Og er det vi kan købe importeret fra Thailand?
 >
 > Ja. Det meste er. Hvis det ikke er fra Thailand, er det fra et "endnu værre"
 > land.
 >
 >> Og nu vi er ved det: jeg ved at man kan dyrke ginseng i Danmark, kan
 >> man købe frisk ginseng nogen steder? (Jeg kan selvfølgelig spørge i
 >> butikken i Tullinsgade, jeg blev anbefalet).
 >
 > Jeg så engang ét eller andet på TV fra en dansk ginseng-mark, men husker
 > desværre ikke detaljerne.
 
 Det så jeg også, hvis det er samme udsendelse vi snakker om. Det var 
 vist fra fru Munk-Plums gård i Nordsjælland. Og det kan da være at hun 
 sælger af det. Google er min ven.
 
 Mvh. Lars
  
            
             |   |   
            
        
 
            
         
                Jens Bruun (02-04-2011) 
         
	
            | Kommentar Fra : Jens Bruun | 
  Dato :  02-04-11 15:08 |  
  |   
            Lars Kongshøj <lars_kongshoj@hotmail.com> skrev i meddelelsen 
 4d971f45$0$23754$14726298@news.sunsite.dk:
 
 >> Ingen regler. Alt er tilladt. Jeg vil tro, du får 1.000 gange mere
 >> partikelforurening fra grøntsager dyrket i Thailand sammenlignet med
 >> ramsløg fra en københavnsk park. Og har man én gang set, hvordan
 >> tigerrejer og pangasius produceres dernede, spiser man aldrig dét
 >> mere.
 >
 > Måske. Rhizomer ("rødder") er ikke nævneværdigt udsat for
 > partikelforurening vil jeg gætte på.
 
 Sikkert ikke. Men så er rødderne sikker udsat for alt det kemi, der hældes 
 på, og som er forbudt i hele den vestlige verden.
 
 >> Og når det så er sagt, så bruger jeg - ganske ubekymret -
 >> storkøbenhavnsk ramsløg samt galanga og gurkemeje (og koriander og
 >> thai-basilikum og chili og alt muligt andet) fra Thailand i mit
 >> køkken.
 >
 > Når du nævner basilikum: kan man købe hellig-basilikum nogen steder?
 
 Ja. I enhver velassorteret Thai-biks. Jeg bruger normalt den på Istedgade, 
 der ligger tættest på Enghave Plads. Der er kommet en ny tættere på mig på 
 Gl. Køge Landevej, men jeg synes, deres udvalg er for ringe.
 
 > Og hvad men citron-basilikum. De har det jævnligt (som plante) i
 > Superbest, men er der mere sikre leverandører?
 
 Irma i Rødovre Centrum har meget ofte kanel- og citronbasilikum (og en 
 sørgelig undskyldning for Thai-basilikum). Men dyrk det dog selv. Det kan du 
 da fint gøre i egen vindueskarm.
 
 >> Jeg har ikke prøvet med gurkemeje, men har tidligere dyrket galanga.
 >> Dog ikke på friland.
 >
 > Dvs. indendørs i urtepotte? Og hvor fik du den fra?
 
 Jeg har forsøgt mange gange med udplantning af galanga fra Thai-butikker, og 
 det lykkedes én gang for nogle år siden. Men det er en del sværere 
 sammenlignet med almindelig ingefær, der næsten altid lykkes. Jeg planter 
 forresten også citrongræs, købt i Thai-butikker, ud. Det fungerer også fint. 
 Jeg skærer lige toppen af, og stikker den ca. 4-5cm store stængel ½cm ned i 
 noget jord. Efter lidt tid begynder den at blive grøn og skyde, og så kører 
 det...
 
 >> Jeg så engang ét eller andet på TV fra en dansk ginseng-mark, men
 >> husker desværre ikke detaljerne.
 >
 > Det så jeg også, hvis det er samme udsendelse vi snakker om. Det var
 > vist fra fru Munk-Plums gård i Nordsjælland. Og det kan da være at hun
 > sælger af det. Google er min ven.
 
 Jeg har ikke set det i TV hos hende. Dét er helt sikkert. Ikke dermed være 
 sagt, at hun ikke også dyrker ginseng.
 
 -- 
 -Jens B.
 
 D.e.f.f.e.s. 
 
 
  
            
             |   |   
            
        
 
            
         
                 Lars Kongshøj (02-04-2011) 
         
	
            | Kommentar Fra : Lars Kongshøj | 
  Dato :  02-04-11 16:04 |  
  |   
            Den 02/04/11 16.07, Jens Bruun skrev:
 > Lars Kongshøj<lars_kongshoj@hotmail.com>  skrev i meddelelsen
 >> Måske. Rhizomer ("rødder") er ikke nævneværdigt udsat for
 >> partikelforurening vil jeg gætte på.
 >
 > Sikkert ikke. Men så er rødderne sikker udsat for alt det kemi, der hældes
 > på, og som er forbudt i hele den vestlige verden.
 
 Det har strejfet mine tanker, at der næppe er tale om økologiske produkter.
 
 >> Når du nævner basilikum: kan man købe hellig-basilikum nogen steder?
 >
 > Ja. I enhver velassorteret Thai-biks. Jeg bruger normalt den på Istedgade,
 > der ligger tættest på Enghave Plads. Der er kommet en ny tættere på mig på
 > Gl. Køge Landevej, men jeg synes, deres udvalg er for ringe.
 
 Jeg handler i den kinesiske i Nørre Voldgade, men jeg tror ikke at deres 
 basilikum er "hellig". Men tak for tippet.
 
 >> Og hvad men citron-basilikum. De har det jævnligt (som plante) i
 >> Superbest, men er der mere sikre leverandører?
 >
 > Irma i Rødovre Centrum har meget ofte kanel- og citronbasilikum (og en
 > sørgelig undskyldning for Thai-basilikum). Men dyrk det dog selv. Det kan du
 > da fint gøre i egen vindueskarm.
 
 Jeg har uden held prøvet at passe planterne. Enten vander jeg det for 
 sjældent, eller også står det for lyst?
 
 >>> Jeg har ikke prøvet med gurkemeje, men har tidligere dyrket galanga.
 >>> Dog ikke på friland.
 >>
 >> Dvs. indendørs i urtepotte? Og hvor fik du den fra?
 >
 > Jeg har forsøgt mange gange med udplantning af galanga fra Thai-butikker, og
 > det lykkedes én gang for nogle år siden. Men det er en del sværere
 > sammenlignet med almindelig ingefær, der næsten altid lykkes. Jeg planter
 > forresten også citrongræs, købt i Thai-butikker, ud. Det fungerer også fint.
 > Jeg skærer lige toppen af, og stikker den ca. 4-5cm store stængel ½cm ned i
 > noget jord. Efter lidt tid begynder den at blive grøn og skyde, og så kører
 > det...
 
 Dvs. at disse lidt medtagne rhizomer man kan købe kan bringes til live 
 igen, hvis jeg forstår dig ret?
 
 >>> Jeg så engang ét eller andet på TV fra en dansk ginseng-mark, men
 >>> husker desværre ikke detaljerne.
 >>
 >> Det så jeg også, hvis det er samme udsendelse vi snakker om. Det var
 >> vist fra fru Munk-Plums gård i Nordsjælland. Og det kan da være at hun
 >> sælger af det. Google er min ven.
 >
 > Jeg har ikke set det i TV hos hende. Dét er helt sikkert. Ikke dermed være
 > sagt, at hun ikke også dyrker ginseng.
 
 Jeg mener det var hende, eller var det brødrene Price.
 
 Men jeg kan jo prøve at høre hos helsekostpusherne, om de ved om det kan 
 skaffes.
 
 Mvh. Lars
  
            
             |   |   
            
        
 
            
         
                  Jens Bruun (02-04-2011) 
         
	
            | Kommentar Fra : Jens Bruun | 
  Dato :  02-04-11 16:10 |  
  |  
 
            Lars Kongshøj <lars_kongshoj@hotmail.com> skrev i meddelelsen 
 4d973ad8$0$23760$14726298@news.sunsite.dk:
 >> Irma i Rødovre Centrum har meget ofte kanel- og citronbasilikum (og
 >> en sørgelig undskyldning for Thai-basilikum). Men dyrk det dog selv.
 >> Det kan du da fint gøre i egen vindueskarm.
 >
 > Jeg har uden held prøvet at passe planterne. Enten vander jeg det for
 > sjældent, eller også står det for lyst?
 For lyst kan det vist ikke blive, men helst ingen træk, gerne varmt, og vand 
 fra bunden. De må ikke tørre ud og slet ikke stå i vand.
 >> Jeg har forsøgt mange gange med udplantning af galanga fra
 >> Thai-butikker, og det lykkedes én gang for nogle år siden. Men det
 >> er en del sværere sammenlignet med almindelig ingefær, der næsten
 >> altid lykkes. Jeg planter forresten også citrongræs, købt i
 >> Thai-butikker, ud. Det fungerer også fint. Jeg skærer lige toppen
 >> af, og stikker den ca. 4-5cm store stængel ½cm ned i noget jord.
 >> Efter lidt tid begynder den at blive grøn og skyde, og så kører
 >> det...
 >
 > Dvs. at disse lidt medtagne rhizomer man kan købe kan bringes til live
 > igen, hvis jeg forstår dig ret?
 Netop. Endda efter flere uger i køleskabet   
-- 
 -Jens B.
 D.e.f.f.e.s. 
            
              |   |   
            
        
 
            
         
                   Lars Kongshøj (02-04-2011) 
         
	
            | Kommentar Fra : Lars Kongshøj | 
  Dato :  02-04-11 17:06 |  
  |  
 
            Den 02/04/11 17.10, Jens Bruun skrev:
 >> Dvs. at disse lidt medtagne rhizomer man kan købe kan bringes til live
 >> igen, hvis jeg forstår dig ret?
 >
 > Netop. Endda efter flere uger i køleskabet   
Jeg har nogle gurkemejer liggende i dybfryseren, tror du de vil kunne 
 bringes til live?
 Mvh. Lars
            
              |   |   
            
        
 
            
         
                    Jens Bruun (03-04-2011) 
         
	
            | Kommentar Fra : Jens Bruun | 
  Dato :  03-04-11 09:47 |  
  |  
 
            Lars Kongshøj <lars_kongshoj@hotmail.com> skrev i meddelelsen 
 4d974974$0$23754$14726298@news.sunsite.dk:
 >>> Dvs. at disse lidt medtagne rhizomer man kan købe kan bringes til
 >>> live igen, hvis jeg forstår dig ret?
 >>
 >> Netop. Endda efter flere uger i køleskabet   
>
 > Jeg har nogle gurkemejer liggende i dybfryseren, tror du de vil kunne
 > bringes til live?
 Næppe.
 -- 
 -Jens B.
 D.e.f.f.e.s. 
            
              |   |   
            
        
 
            
         
           Ukendt (01-04-2011) 
         
	
            | Kommentar Fra : Ukendt | 
  Dato :  01-04-11 15:49 |  
  |   
            Lars Kongshøj wrote:
 > Er det bare mig, der ikke synes at tørret galangarod og gurkemeje
 > smager af noget? Man skal have fat i det frisk, hvilket heldigvis
 > lader sig gøre her i Kbh.
 >
 > Mvh. Lars
 
 Gurkemeje-pulver smager ikke af en skid, men jeg bruger gerne den "friske".
 
 Æble-gulerods-relish/Kille Enna
 
   a.. 75 g gulerod
   b.. 75 g æble
   c.. 1/2 tsk hakket frisk gurkemejerod chile
   d.. 1/2 tsk spidskommenfrø
   e.. 1/4 ceylonkanelstang
   f.. 5 kardemommekapsler
   g.. 2 spsk koldpresset jordnøddeolie
   h.. 1 spsk æblecidereddike
 
 
   1.. Bland gulerod og æble i finde terne med gurkemeje og chili efter smag.
   2.. Rist spidskommen kanel og kardemommekapsler på en tør pande og kværn 
 mediumgroft.
   3.. Bland frugt krydderier olie eddike og smag til med salt og peber.
   4.. Vent mindst en halv time inden relishen serveres med kød eller fisk.
 
 -- 
  ><///°> Torben
 
 
 
 
  
            
             |   |   
            
        
 
            
         
           Lars Kongshøj (01-04-2011) 
         
	
            | Kommentar Fra : Lars Kongshøj | 
  Dato :  01-04-11 16:54 |  
  |   
            Den 01/04/11 16.48, Vandtro 3140 skrev:
 > Lars Kongshøj wrote:
 >> Er det bare mig, der ikke synes at tørret galangarod og gurkemeje
 >> smager af noget? Man skal have fat i det frisk, hvilket heldigvis
 >> lader sig gøre her i Kbh.
 >>
 >> Mvh. Lars
 >
 > Gurkemeje-pulver smager ikke af en skid, men jeg bruger gerne den "friske".
 
 Ja, og den kan også fryses - selv om den dehydrerer lidt med tiden.
 
 Men godt at jeg ikke er den eneste der mener det - man kan virkeligt få 
 en god wok-ret ud af at bruge roden (som teknisk set vist er en rhizom). 
 Men man skal virkelig passe på, når man bruger den pga. farvevirkningen.
 
 Mvh. Lars
  
            
             |   |   
            
        
 
    
 
					
					 
			 | 
			
				
        
			 |