Kvinders hang til søbemad, er om magt
Status for den voksne kvinde øges, når hun har monopol på
maduddelingen til all karle og piger på gården. Så i århundreder af
dansk landbrug har morgen og middagsmad været byggrød som kun smager
tåleligt når varm, og madmor fordelte den billige grød eller vælling
på skåle, og folk kørte det ind med ske. Brød var overfklassemad i
middelaldeen.
Talrige andre slags søbemad blev populære: sagosuppe, frugtgrød,
kartoffelmos , og det gav kvinden styring med tingene at man ikke
spiste når man havde lyst, men når madmor-kommandøren var
leveringsdygtig
Da skotterne opfandt valsede havregryn fristede det til at man spiste
som snacks og efter behag, hvad tidligere kun serveredes som grød
eller vælling.
En anarkistisk mor i min barndomsopgang gav sine børn et kræmmerhus
med 20 dele havregryn blandet med 1 del sukker og de åd af det mens vi
legede i gården. Det ville vi også have… men.:
Andre mødre kritiserede det, og man påstod at rå havregryn ku give
forstoppelse.
Som spejder var det tvungent at vi sku lave havregrød på bål om
morgenen, og det doceredes at tysk forskning havde vist større
fordøjelighed af kogte end rå gryn. Den sølle ene % bedre optagelse af
grød end gryn, var måske vigtig for et samfund på sultegrænsen
Slum-boere og fængslede i Tyskland fik de "Rumfords suppe" af
kartofler, roer, andre rødder, grøntaffald, ben og fedtaffald. Danske
fængsler har altid været luksus og gav "Vand og brød"
Jeg kan lide at spise billigt fiberrigt,vegetarisk, enkel mad som kan
spises som snacks og lever p.t. udelukkende af løg-tomat-kartoffel
-snscks de-luxe.
Ristede (eller selv-inddampede) løg og kartoffelmelpulver og så meget
tomatpure som kan få det til at hænge sammen til dej - som ikke
behøver bages. Men oftest , sammenrøres og flades ud på bagapapir og
mases og sintres sammen til flager i kontaktgril(stor toaster)(men
uden nogen opvarmning er smagen næsten så god og flagerne næsten så
handy at spise). Diverse brød spises EVENTUELT til hvis der skal
superspares
Faktas spanske pap-hvidvin Carmina Luna anbefales til!
Det smager så godt som kød eller marcipanbrød(verdens bedste
vegetarmad) og kræver så få tilbageblevne tænder som søbemad.
Det kan stå i dagevis udenfor køleskab, helt som franske kartofler kan
- men det mætter mere og er alsidig kost og spisning kræver ikke to
hænder til indtagelsen, så man kan let page-downe mellem mundfuldene.
"Alsidig kost" blev slogan da indusrien sku lokke folk til at spise
dyr, usund mejerimad efter "kostpyramiden"
Men vitaminmangel hos danskere har ikke været et stort problem siden
1800-tallet.
Jeg ville hade at bo på plejehjem, hvor der er bestemte spisetider, og
hvor myten om fornuft i det, holdes ved lige ved at køkkenchef
undertiden skaber synkront fællesskab om "lune kødretter"
Kvinders usaglige hang til at ville styre vedr mad er den samme som
deres konservatisme med håndtering af lort og pis.