| 
					
							
        
    
        
						
			 | 
			
			
					    
					
        
         
          
         
	
            | Syltede Chili Fra : Emil | 
  Dato :  01-09-10 23:55 |  
  |   
            Hej
 
 Fra mine noter, sakset på nettet.
 
 
 m.v.h. Emil
  ---oooOooo---
 
 Syltede Chili
 
 Stor smagsoplevelse Jamie Olivers opskrift .
 
 600 g mellemstore chili
 15 peberkorn
 5 laurbærblade
 2 spsk korianderfrø (kan udelades)
 5 tsk salt
 6 toppede spsk strøsukker
 1 liter hvidvinseddike eller riseddike.
 
 Chilierne skal være friske.  Renses. Hæld kogende vand over chilierne,
 lad dem ligge i vandet i 5 minutter og hæld så vandet fra.
 På denne måde kommer du af med frøene.
 
 Læg sorte peberkorn, laurbær, koriander, chili og salt i et stort
 glas. 
 Hæld sukker og vineddike i en gryde og opvarm, indtil sukkeret er helt
 opløst.
 Når vandet er varmt uden at være kogende, hældes det i glasset sammen
 med chilierne.
 
 Lad det afkøle og læg så låg på, sæt det i køleskabet og lad det
 trække i mindst 2 uger før servering.
  
            
             |   |   
            
        
 
            
         
           Ukendt (02-09-2010) 
         
	
            | Kommentar Fra : Ukendt | 
  Dato :  02-09-10 07:58 |  
  |   
            Emil wrote:
 
 > Chilierne skal være friske.  Renses. Hæld kogende vand over chilierne,
 > lad dem ligge i vandet i 5 minutter og hæld så vandet fra.
 > På denne måde kommer du af med frøene.
 
 Hvad mener du, har du skåret frugterne over? Det er et tilbagevendende 
 diskussionspunkt herhjemme. Opskrifterne foreslår som regel at prikke 
 chilierne med en gaffel eller en nål og derefter plumpe dem i gryden med 
 krydderier, vand og eddike. Vi er tilbøjelige til ikke at prikke og kun give 
 dem et ultrakort bad for at bevare sprødheden. Men jeg forsåtr ikke, hvordan 
 badeturen kan skaffe dig af med frøene!?
 
 -- 
 >> <///°> Torben
 
 
  
            
             |   |   
            
        
 
            
         
           Emil (02-09-2010) 
         
	
            | Kommentar Fra : Emil | 
  Dato :  02-09-10 15:59 |  
  |   
            "Vandtro 3140" wrote:
 
 >Emil wrote:
 >> Chilierne skal være friske.  Renses. Hæld kogende vand over chilierne,
 >> lad dem ligge i vandet i 5 minutter og hæld så vandet fra.
 >> På denne måde kommer du af med frøene.
 
 >Hvad mener du, har du skåret frugterne over? Det er et tilbagevendende 
 >diskussionspunkt herhjemme. Opskrifterne foreslår som regel at prikke 
 >chilierne med en gaffel eller en nål og derefter plumpe dem i gryden med 
 >krydderier, vand og eddike. Vi er tilbøjelige til ikke at prikke og kun give 
 >dem et ultrakort bad for at bevare sprødheden. 
 >Men jeg forsåtr ikke, hvordan badeturen kan skaffe dig af med frøene!?
 
 Nu var det Jamie Olivers opskrift, og jeg har jeg ikke set hvordan han
 gør, men jeg forestiller mig, at han skærer dem fra stilken mod
 spidsen (som en vaniljestang) og skraber frø og frøstole ud med en
 teske (=renses).
 Til syltede chile skærer jeg selv kun den ene (den øverste) side, da
 de bagefter så ser ud som hele. Ellers samme metode.
 
 Ved at overhælde dem med kogende vand, og lade dem ligge der i 5 min,
 sikrer han sig mod sagsanlæg fra USA, da varmebehandlingen er nok til
 at slå nogle sygdomsfremkaldende bakterier ihjel. Det er også normal
 fremgangsmåde, når chili nedlægges i olie.
 
 Det udtrækker også lidt af nervegiften til vandet. Metoden bruges når
 der anvendes middelstærke chilier i kager og desserter, hvor man
 ønsker en kraftig smag af chili, men kun svag smertepåvirkning, og her
 taler vi om udvanding i timer.
 En bivirkning er, at de løsnede frø så flyder til overfladen, da deres
 vægtfylde er mindre end vandets.
 
 Prikningen med gaffel er for at lade luften inde i hele chili slippe
 ud når den varme lage hældes over, og efterfølggende trække lage ind i
 chilien under afkølingen, og dels for at fordele lagen jævnt og
 hurtigt i frugtkødet, da det tager længere tid for lagen at trænge
 gennem skindet.
 
 Hardcore chilielskere skærer de hele chili i skiver, salter dem i et
 par timer, skyller saltet af, kommer på glas og hælder varm lage over,
 så der opnåes max styrke og sprødhed.
 
 
 m.v.h. Emil
  
            
             |   |   
            
        
 
            
         
            Martin Larsen (03-09-2010) 
         
	
            | Kommentar Fra : Martin Larsen | 
  Dato :  03-09-10 10:47 |  
  |   
            Emil wrote:
 
 > Nu var det Jamie Olivers opskrift, og jeg har jeg ikke set hvordan han
 > gør, men jeg forestiller mig, at han skærer dem fra stilken mod
 > spidsen (som en vaniljestang) og skraber frø og frøstole ud med en
 > teske (=renses).
 
 Ja, lige præcis. Det står der vist også i min version af samme opskrift.
 
 Martin
  
            
             |   |   
            
        
 
            
         
           Aksel (02-09-2010) 
         
	
            | Kommentar Fra : Aksel | 
  Dato :  02-09-10 09:07 |  
  |   
            
 "Emil" <emilsen@nowhere.invalid> skrev i en meddelelse 
 news:r7mt769d123pi7bnfns67q4si89jkhnkoa@4ax.com...
 > Hej
 >
 > Fra mine noter, sakset på nettet.
 >
 >
 > m.v.h. Emil
 > ---oooOooo---
 >
 > Syltede Chili
 >
 > Stor smagsoplevelse Jamie Olivers opskrift .
 >
 > 600 g mellemstore chili
 > 15 peberkorn
 > 5 laurbærblade
 > 2 spsk korianderfrø (kan udelades)
 > 5 tsk salt
 > 6 toppede spsk strøsukker
 > 1 liter hvidvinseddike eller riseddike.
 >
 > Chilierne skal være friske.  Renses. Hæld kogende vand over chilierne,
 > lad dem ligge i vandet i 5 minutter og hæld så vandet fra.
 > På denne måde kommer du af med frøene.
 >
 > Læg sorte peberkorn, laurbær, koriander, chili og salt i et stort
 > glas.
 > Hæld sukker og vineddike i en gryde og opvarm, indtil sukkeret er helt
 > opløst.
 > Når vandet er varmt uden at være kogende, hældes det i glasset sammen
 > med chilierne.
 >
 > Lad det afkøle og læg så låg på, sæt det i køleskabet og lad det
 > trække i mindst 2 uger før servering.
 
 
 Når du skriver "chili", hvad mener du så? Hvilken slags - vel næppe 
 Habanero?
 Mvh
 Aksel 
 
 
  
            
             |   |   
            
        
 
            
         
           Emil (02-09-2010) 
         
	
            | Kommentar Fra : Emil | 
  Dato :  02-09-10 16:22 |  
  |   
            "Aksel" wrote:
 
 >"Emil" skrev:
 >> Stor smagsoplevelse Jamie Olivers opskrift .
 >> 600 g mellemstore chili
 
 >Når du skriver "chili", hvad mener du så? Hvilken slags - vel næppe 
 >Habanero?
 
 Jamie mener nok mellemstyrke, da den gængse opfattelse (men altså ikke
 hele sandheden) er, at jo mindre frugt, jo højere score/styrke.
 
 Problemet er, at styrken sjældent deklareres i dagligvarerhandlen.
 Jeg har dog set en "tæt på" deklaration på en pakke mix-chili. Den
 pædagogiske tekst lyder således: "De grønne chili er milde, de gule
 medium og de røde stærke". 
 Det gælder naturlivis kun for dette mix, men jeg morede mig dog lidt
 over den, og chilierne var ca. lige store, da de mindste var grønne.
 
 
 m.v.h. Emil
  
            
             |   |   
            
        
 
            
         
            Aksel (02-09-2010) 
         
	
            | Kommentar Fra : Aksel | 
  Dato :  02-09-10 17:43 |  
  |   
            
 "Emil" <emilsen@nowhere.invalid> skrev i en meddelelse 
 news:n0fv765opf6ve0n369qgehs4avjp21lq8h@4ax.com...
 >
 > Jamie mener nok mellemstyrke, da den gængse opfattelse (men altså ikke
 > hele sandheden) er, at jo mindre frugt, jo højere score/styrke.
 >
 > Problemet er, at styrken sjældent deklareres i dagligvarerhandlen.
 > Jeg har dog set en "tæt på" deklaration på en pakke mix-chili. Den
 > pædagogiske tekst lyder således: "De grønne chili er milde, de gule
 > medium og de røde stærke".
 > Det gælder naturlivis kun for dette mix, men jeg morede mig dog lidt
 > over den, og chilierne var ca. lige store, da de mindste var grønne.
 >
 >
 > m.v.h. Emil
 
 Chili dækker jo over et meget stort område af "kradshed". De alm. 
 grønne/røde/gule pebere er de Chili?  Store eller små - vi har i drivhuset 
 en gul af mellemstørrelse (Habanero) men den er helvedes stærk. Vi har også 
 købt lange røde/kortere røde, der ikke smager af ret meget. Det er et 
 kompliceret område at give opskrifter til.
 Mvh
 Aksel 
 
 
  
            
             |   |   
            
        
 
            
         
             Emil (02-09-2010) 
         
	
            | Kommentar Fra : Emil | 
  Dato :  02-09-10 20:38 |  
  |  
 
            "Aksel" <Aksel@stribnet.dk> wrote:
 >"Emil" skrev:
 >> Jamie mener nok mellemstyrke, da den gængse opfattelse (men altså ikke
 >> hele sandheden) er, at jo mindre frugt, jo højere score/styrke.
 >>
 >> Problemet er, at styrken sjældent deklareres i dagligvarerhandlen.
 >> Jeg har dog set en "tæt på" deklaration på en pakke mix-chili. Den
 >> pædagogiske tekst lyder således: "De grønne chili er milde, de gule
 >> medium og de røde stærke".
 >> Det gælder naturlivis kun for dette mix, men jeg morede mig dog lidt
 >> over den, og chilierne var ca. lige store, og de mindste var grønne.
 >Chili dækker jo over et meget stort område af "kradshed". De alm. 
 >grønne/røde/gule pebere er de Chili?
 Ja, og de er referancen 0 (nul) på Scoville-skalaen, da de ikke
 indeholder capsaicin i mængder, som mennesker i almindelighed kan
 registrere.
 Scoville-skalaen er er udtryk for, hvor mange gange en given chili
 skal fortyndes, før "man" ikke længere kan reistrere capaicinen, som i
 ren form har værdien omkring 16.000.000 (16 millioner gange).
 >Store eller små - vi har i drivhuset 
 >en gul af mellemstørrelse (Habanero) men den er helvedes stærk. Vi har også 
 >købt lange røde/kortere røde, der ikke smager af ret meget. Det er et 
 >kompliceret område at give opskrifter til.
 Ja, det er tæt på umuligt, sålænge scoville-tallet ikke opgives, eller
 tallet på den nye skala.
 Habanero ligger typisk i den meget stærke ende (200.000 - 325.000). På
 en ny skala fra 0 - 10 (ingen til ren capsaicin) ligger den på 8, som
 er det næsthøjeste kendte indhold i chilifrugter. Det højeste indhold
 i chillifrugter er 9, svarende til 225.000 - 570.000 ganges
 fortynding, før man ikke længere kan registrere indholdet. 
 Det egentlige problem er, at chiliplanterne meget let krydsbestøver,
 og de nye frø´s egenskaber ikke kan forudsiges. Derfor findes der også
 Habanero i den milde ende.
 Se < http://www.miljokemi.dk/chili/chilikemi.php> og beskrivelser på
 frøforhandlernes hjemmesider.
 m.v.h. Emil
            
              |   |   
            
        
 
            
         
              Martin Larsen (03-09-2010) 
         
	
            | Kommentar Fra : Martin Larsen | 
  Dato :  03-09-10 10:57 |  
  |   
            Emil wrote:
 
 > Ja, og de er referancen 0 (nul) på Scoville-skalaen, da de ikke
 > indeholder capsaicin i mængder, som mennesker i almindelighed kan
 > registrere.
 
 Ja, men jeg har været ude for at en alm. peberfrugt fra et 
 "trafiklysmix" var sindssygt stærk så jeg måtte spytte ud. Vel mest på 
 grund af overraskelsen, for jeg kan ellers godt tåle endog meget kradse 
 chilier. Måske har det været en mutation.
 
 > Det egentlige problem er, at chiliplanterne meget let krydsbestøver,
 > og de nye frø´s egenskaber ikke kan forudsiges. Derfor findes der også
 > Habanero i den milde ende.
 
 Plus at styrken afhænger af vækstforholdene. Således giver høj varme 
 mere styrke, og chilier dyrket i danske haver er meget mildere end samme 
 arter importeret fra de varme lande. Og chilierne først og sidst på 
 sæsonen er mildere end dem i den varme midterperiode.
 
 Desuden er chilier stærkest i stilkenden, hvilket godt kan overraske 
 nogen der prøversmager en chili for så at konstatere at den er mild og 
 derfor hælder en masse i retten! Derfor prøvesmager jeg altid fra 
 stilkenden.
 
 Martin
  
            
             |   |   
            
        
 
            
         
           Martin Larsen (03-09-2010) 
         
	
            | Kommentar Fra : Martin Larsen | 
  Dato :  03-09-10 10:51 |  
  |   
            Aksel wrote:
 
 > Når du skriver "chili", hvad mener du så? Hvilken slags - vel næppe
 > Habanero?
 
 Kort og godt: du kan bruge alle slags chilier. Det kommer an på smag og 
 behag. Er det stærke chilier, så kommer der også stærke syltede chilier 
 ud af det. Men lagring dæmper styrken og højner smagen, og dem jeg 
 lavede sidste efterår er ret milde nu, men hold da helt fest hvor smager 
 de bare godt!
 
 Martin
  
            
             |   |   
            
        
 
            
         
           Niels (03-09-2010) 
         
	
            | Kommentar Fra : Niels | 
  Dato :  03-09-10 06:26 |  
  |   
            On Sep 3, 11:56 am, Martin Larsen <martin+spamfree+lar...@bigfoot.com>
 wrote:
 > Emil wrote:
 > > Ja, og de er referancen 0 (nul) på Scoville-skalaen, da de ikke
 > > indeholder capsaicin i mængder, som mennesker i almindelighed kan
 > > registrere.
 >
 > Ja, men jeg har været ude for at en alm. peberfrugt fra et
 > "trafiklysmix" var sindssygt stærk så jeg måtte spytte ud. Vel mest på
 > grund af overraskelsen, for jeg kan ellers godt tåle endog meget kradse
 > chilier. Måske har det været en mutation.
 >
 > > Det egentlige problem er, at chiliplanterne meget let krydsbestøver,
 > > og de nye frø´s egenskaber ikke kan forudsiges. Derfor findes der også
 > > Habanero i den milde ende.
 >
 > Plus at styrken afhænger af vækstforholdene. Således giver høj varme
 > mere styrke, og chilier dyrket i danske haver er meget mildere end samme
 > arter importeret fra de varme lande. Og chilierne først og sidst på
 > sæsonen er mildere end dem i den varme midterperiode.
 >
 > Desuden er chilier stærkest i stilkenden, hvilket godt kan overraske
 > nogen der prøversmager en chili for så at konstatere at den er mild og
 > derfor hælder en masse i retten! Derfor prøvesmager jeg altid fra
 > stilkenden.
 >
 > Martin
 
 Hvor er det dejligt, at der stadig er nogen som dig og Emil, der
 udbreder viden i de hensygnende nyhedsgrupper.
 
 --
 Niels
  
            
             |   |   
            
        
 
            
         
            Martin Larsen (03-09-2010) 
         
	
            | Kommentar Fra : Martin Larsen | 
  Dato :  03-09-10 16:28 |  
  |  
 
            Niels wrote:
 > Hvor er det dejligt, at der stadig er nogen som dig og Emil, der
 > udbreder viden i de hensygnende nyhedsgrupper.
 Tak for rosen! Jeg kan dog ikke hamle op med Emils imponerende viden om 
 det teknisk/kemiske aspekt ved madlavning   
Emil: Er du levnedsmiddelkemiker (eller hvad det nu hedder)
 Hilsen
 martin
            
              |   |   
            
        
 
            
         
             Emil (05-09-2010) 
         
	
            | Kommentar Fra : Emil | 
  Dato :  05-09-10 01:10 |  
  |  
 
            Martin Larsen wrote:
 >Niels wrote:
 >> Hvor er det dejligt, at der stadig er nogen som dig og Emil, der
 >> udbreder viden i de hensygnende nyhedsgrupper.
 >Tak for rosen! Jeg kan dog ikke hamle op med Emils imponerende viden om 
 >det teknisk/kemiske aspekt ved madlavning   
Bemærk venligst, at jeg véd meget om få ting, fordi disse ting har
 haft min fulde opmærksomhed. De bliver til _mine_ opskrifter, når jeg
 har afprøvet, korrigeret og omsider fundet dem tilfredsstillende.
 Andre ting er på ønskelisten, og her samler jeg opskrifter, viden,
 erfaringer, kommentarer og alle oplysninger, som jeg tilfældigvis
 kommer forbi. De er mine _noter_ , som skal tjene til inspration for
 senere afprøvninger.
 De er altså ikke nødvendigvis afprøvede og af mig godkendte
 opskrifter, men er opskrifter, som andre har anbefalet som værende
 gode.
 Resten må vente til mit næste liv. Jeg håber bare, at det ikke bliver
 som flue.
 >Emil: Er du levnedsmiddelkemiker (eller hvad det nu hedder)
 Nej. Jeg har derimod altid haft jobs, hvor blot EN enkelt lille fejl
 kan koste mange menneskeliv og materiel. Derfor går jeg så grundigt
 til værks, når jeg udforsker nye tilberedningsmetoder indenfor
 madlavningen. Intet må overlades til tilfældighederne.
 Til Niels: 
 Restriktionerne for grupperne er gammeldags. Da vi brugte modem med
 lav hastighed var de OK. Men nu henter vi billeder og videoer ad
 libitum uden problemer.
 Hvis reglerne ikke ændres, vil de fleste grupper nok dø inden der er
 gået et år.
 På den anden side set, så sendes der utallige og absolut ligegyldige
 billeder på div. hjemmesider ("her skrælles kartoflen" - "Her ses
 kartoflerne i gryden" - "Her tages kartoflerne op" - o.s.v.).
 Har kvalmen endnu ikke indfundet sig, kommer den, når når man kommer
 til rygklapperkommentarerne ("Nøj, hvor flot" - "pæne billeder" - "Det
 ser lækkert ud" o.s.v.) Altså totalt ligegyldigt fyld.
 Herudover findes der en stribe af garvede skribender i denne gruppe,
 som virkeligt har bidraget til at højne denne gruppes seriøsitet.
 De har tilrettevist mig, når jeg har taget fejl, og de har givet
 proffessionelle råd, som forhindrede fejltagelser, ellr som fik en
 servering helt til tops. De har givet stor inspiration og stor glæde.
 Stor tak til "de seriøse" - Ingen nævnt, ingen glemt.
 m.v.h. Emil
            
              |   |   
            
        
 
            
         
           Aksel (04-09-2010) 
         
	
            | Kommentar Fra : Aksel | 
  Dato :  04-09-10 11:02 |  
  |   
            
 > "Emil" <emilsen@nowhere.invalid> skrev i en meddelelse
 > news:r7mt769d123pi7bnfns67q4si89jkhnkoa@4ax.com...
 >> Hej
 >>
 >>
 >> Syltede Chili
 >>
 >> Hæld kogende vand over chilierne,
 >> lad dem ligge i vandet i 5 minutter og hæld så vandet fra.
 >> På denne måde kommer du af med frøene.
 >>
 
 Netop det med frøene. Til alle mulige sammenkogte retter med chili fjerner 
 jeg aldrig frøene.  Det er en skam at kassere dem, de er med til at give 
 retten smag og karakter, og i blanding med mange andre smagsingredienser 
 medfører de som regel ingen ulemper.
 Noget andet, hvis de rent synsmæssigt kommer til at genere i et færdigt 
 produkt.
 Mvh
 Aksel 
 
 
  
            
             |   |   
            
        
 
            
         
            Emil (05-09-2010) 
         
	
            | Kommentar Fra : Emil | 
  Dato :  05-09-10 02:16 |  
  |   
            "Aksel" wrote:
 
 >Netop det med frøene. Til alle mulige sammenkogte retter med chili fjerner 
 >jeg aldrig frøene.  Det er en skam at kassere dem, de er med til at give 
 >retten smag og karakter, og i blanding med mange andre smagsingredienser 
 >medfører de som regel ingen ulemper.
 
 Nej. Frø og frøstolene (det hvide) bibringer kun smerte (ofte ønsket
 effekt ved brug af chili).
 
 Derfor fjerner man disse, så smagen af selve frugten kommer frem.
 
 
 >Noget andet, hvis de rent synsmæssigt kommer til at genere i et færdigt 
 >produkt.
 
 Her kan man bruge enten et Te-æg, filterpose eller andet (gasa-tube),
 så man kan fjerne dem, når styrken passer.
 
 Det er vigtigt, at man altid at smager og korrigerer sine
 frembringelser før servering.
 
 
 m.v.h. Emil
  
            
             |   |   
            
        
 
            
         
             Aksel (14-09-2010) 
         
	
            | Kommentar Fra : Aksel | 
  Dato :  14-09-10 15:26 |  
  |   
            
 "Emil" <emilsen@nowhere.invalid> skrev i en meddelelse 
 news:9bp586h55lqqosn515tncjf1443rmdpn35@4ax.com...
 > "Aksel" wrote:
 >
 >>Netop det med frøene. Til alle mulige sammenkogte retter med chili fjerner
 >>jeg aldrig frøene.  Det er en skam at kassere dem, de er med til at give
 >>retten smag og karakter, og i blanding med mange andre smagsingredienser
 >>medfører de som regel ingen ulemper.
 >
 > Nej. Frø og frøstolene (det hvide) bibringer kun smerte (ofte ønsket
 > effekt ved brug af chili).
 >
 > Derfor fjerner man disse, så smagen af selve frugten kommer frem.
 >
 
 Jeg tror snarere, at det er for at reducere smagsindtrykket - for at mildne 
 effekten af sine chilis.  Som en af mine gamle venner engang sagde: Nej, jeg 
 har skam ikke nopget imod krydderier, bare de ikke kan smages!
 
 >Det er vigtigt, at man altid at smager og korrigerer sine
 > frembringelser før servering.
 
 Dette er nyt for mig, det vil jeg lægge mig efter!
 
 Mon der er nogen, der er interesseret i nogle få frø fra vilde, barske, 
 lyserøde Habaneros, høstet fornylig på Jamaica, kan jeg måske levere.
 Mvh
 Aksel 
 
 
  
            
             |   |   
            
        
 
            
         
              Emil (14-09-2010) 
         
	
            | Kommentar Fra : Emil | 
  Dato :  14-09-10 19:39 |  
  |   
            "Aksel" wrote:
 
 >"Emil" skrev:
 >> Derfor fjerner man disse, så smagen af selve frugten kommer frem.
 
 >Jeg tror snarere, at det er for at reducere smagsindtrykket - for at mildne 
 >effekten af sine chilis.  Som en af mine gamle venner engang sagde: Nej, jeg 
 >har skam ikke nopget imod krydderier, bare de ikke kan smages!
 
 Det kan du jo godt have ret i.
 En servering skal smage af det, som den er bestemt til. Men jeg har
 det lidt ligesom din ven. Jeg har lavet aspargessuppe, og tilsmagt med
 en anelse kørvel og fransk esdragon. Faktisk så lidt, at man skal vide
 at det er der, før man kan fornemme dem. Men det giver en dejlig
 fylde, uden at forstyrre aspargessmagen.
 
 
 >>Det er vigtigt, at man altid at smager og korrigerer sine
 >> frembringelser før servering.
 >
 >Dette er nyt for mig, det vil jeg lægge mig efter!
 
 Hehe, det er ikke alle, som selv smager på maden før den serveres (her
 i gruppen gør vi det naturligvis). 
 Som barn var jeg udsat for havregrød med salt i stedet for sukker.
 Jeg nægtede at spise det, medmindre min mor blot ville spise en
 skefuld af det. Det gjorde hun, og jeg slap for at spise resten.
 
 
 m.v.h. Emil
  
            
             |   |   
            
        
 
            
         
              Ukendt (14-09-2010) 
         
	
            | Kommentar Fra : Ukendt | 
  Dato :  14-09-10 23:23 |  
  |   
            Aksel wrote:
 > "Emil" <emilsen@nowhere.invalid> skrev i en meddelelse
 > news:9bp586h55lqqosn515tncjf1443rmdpn35@4ax.com...
 >> "Aksel" wrote:
 >>
 >>> Netop det med frøene. Til alle mulige sammenkogte retter med chili
 >>> fjerner jeg aldrig frøene.  Det er en skam at kassere dem, de er
 >>> med til at give retten smag og karakter, og i blanding med mange
 >>> andre smagsingredienser medfører de som regel ingen ulemper.
 >>
 >> Nej. Frø og frøstolene (det hvide) bibringer kun smerte (ofte ønsket
 >> effekt ved brug af chili).
 >>
 >> Derfor fjerner man disse, så smagen af selve frugten kommer frem.
 >>
 >
 > Jeg tror snarere, at det er for at reducere smagsindtrykket - for at
 > mildne effekten af sine chilis.  Som en af mine gamle venner engang
 > sagde: Nej, jeg har skam ikke nopget imod krydderier, bare de ikke
 > kan smages!
 
 Smerten er vel en del af helhedsindtrykket, og er efter min opfattelse med 
 til at fremhæve nuancer i maden, der ellers ville ligge skjult, men for 
 nogles frugters vedkommende overdøver smerten helt den fine smag - f.eks. en 
 del habaneroer, især jolokia-typene - så der vil jeg helt sikkert fjerne frø 
 og membran fro at tillade mere frugt at komme med.
 -- 
 <///°> Torben
 
 
  
            
             |   |   
            
        
 
            
         
           Niels (14-09-2010) 
         
	
            | Kommentar Fra : Niels | 
  Dato :  14-09-10 11:05 |  
  |   
            > Mon der er nogen, der er interesseret i nogle få frø fra vilde, barske,
 > lyserøde Habaneros, høstet fornylig på Jamaica, kan jeg måske levere.
 > Mvh
 > Aksel
 
 Tak, jeg er meget interesseret. Jeg kan bytte med nogle frø til
 kørvel.
 
 Jeg har startet en ny tråd om frøbytte.
 
 --
 Hilsen fra Niels
  
            
             |   |   
            
        
 
            
         
            Emil (14-09-2010) 
         
	
            | Kommentar Fra : Emil | 
  Dato :  14-09-10 19:45 |  
  |   |   |   
            
        
 
            
         
            Aksel (12-10-2010) 
         
	
            | Kommentar Fra : Aksel | 
  Dato :  12-10-10 18:22 |  
  |   
            
 "Niels" <nboegh@gmail.com> skrev i en meddelelse 
 news:5c413a5a-64b5-4b5a-ab7d-f25ff1524613@n7g2000vbo.googlegroups.com...
 > Mon der er nogen, der er interesseret i nogle få frø fra vilde, barske,
 > lyserøde Habaneros, høstet fornylig på Jamaica, kan jeg måske levere.
 > Mvh
 > Aksel
 
 Tak, jeg er meget interesseret. Jeg kan bytte med nogle frø til
 kørvel.
 
 Jeg har startet en ny tråd om frøbytte.
 
 
 Der har været megen information omkring chili på nettet. Mange er gået meget 
 op i sorter og kemi.
 Vi har i en del år klaret os udmærket med Jalapeño og Serrano, som vi har 
 dyrket i vores drivhus.  Meget frugtbare, og fryseren har stedse været vores 
 livlinie til mange smagfulde chiliretter.
 Nu har vi dyrket en beskeden mængde Habaneros, og jeg maa sige, at de langt 
 overgår de andre sorter, vi har haft - hvad angår hvashed og smag. Og 
 styrken tillader os at bruge kun det halve af en enkelt frugt, hvor vi 
 tidligere brugte 3-4.
 Det betyder, at pakken med chilis nu kan gøres betydelig mindre end ellers.
 Men det er barske sager, og man bør skrubbe hænderne 2 gange efter 
 håndteringen inden, at man gnider sig i øjnene.
 Mvh
 Aksel
 (Niels 14.09 : Adresse?) 
 
 
  
            
             |   |   
            
        
 
            
         
           Martin Larsen (03-09-2010) 
         
	
            | Kommentar Fra : Martin Larsen | 
  Dato :  03-09-10 10:41 |  
  |   
            Emil wrote:
 
 > Stor smagsoplevelse Jamie Olivers opskrift .
 
 Ja, dén opskrift bruger jeg også selv. Men jeg skærer chilierne i ringe 
 i stedet for, ligesom syltede jalapenos. Ja faktisk bruger jeg som regel 
 jalapenos, da jeg har mange af dem på mine planter.
  
            
             |   |   
            
        
 
    
 
					
					 
			 | 
			
				
        
			 |