| 
					
							
        
    
        
						
			 | 
			
			
					    
					
        
         
          
         
	
            | Ernærings info. (nul jern i æbler) Fra : Poul E Hansen | 
  Dato :  01-04-09 15:57 |  
  |   
            Mad med meget jern er fx  ( mg per 100 g)
 
 Sojabønner 8,4 sesamfrø 7,8 kikærter 6,4.
 
 Af mere almindelig mad(ingredienser) scorer følgende højt:
 Havregryn 4,09 , hvedekerner 3,5 , spinat 4,5
 
 Æbler skal nok være godt mod træthed, men nok ikke pga. jernindholdet
 som er 0,12, nogle steder har jeg set det afrundet til 0 g.
 Til sammenligning har følgende grøntsager  jernværdi 0,9 eller over:
 Grønkål 2,0  , Avocado 1,5 , broccoli 1,5 ,  persillerod 1,2  rosenkål
 0,9 , porre 0,9
 
 Andre kendte grøntsager med anseeligt jernindhold: selleri 0,8 ,
 blomkål 0,65 rødbede 0,6 majs 0,6 ,
 Squash 0,5
 
 Tomat og hvidkål er i den nedre ende for grønsagerne men har dog
 hhv.  0,23 og 0,27 g jern pr. 100 g.
 
 Blandt frugterne er hindbær og abrikos (rå) højt oppe med 0,55 og
 0,5 .
 Æble og citrusfrugter ligger i bunden.. De indeholder til gengæld
 andre gode stoffer.
 
 Protein:
 Følgende indeholder mindst 20 gram protein per 100 g.:
 
 Sojabønner, sesamfrø, jordnød, linser, brune bønner, hvide bønner
 kikærter, mandler.
 
 Kød og æg.
 
 Kyllingebryst      22    Skinkeschnitzel af inderlår 22  Svinemørbrad
 21
 Oksemørbrad 20 Svinekam med svær 19 Okseculotte 19
 Oksekød, entrecote 18 Nakkekotelet 18 Æggeblomme 17
 Svinebryst, stegestykke med svær 16 Hele æg 12
 And med skind  12 Æggehvide 10
 
 Kød har et mere alsidigt proteinindhold end grøntsager. Så hvis det
 erstattes skal det erstattes af flere typer grøntsager, og
 selvfølgelig ikke kun ovenstående.
 De fleste grøntsager har over én, procent protein. Grønne ærter har
 5,9 , broccoli 5,3 , grønkål 4,7 havregryn 13,1 (!)  kartoffel 2,1
 brune ris 7,5
 
 Protein mangel forekommer især hvis kosten kun indeholder få
 proteiner, og der samtidigt er mangel på kulhydrater, så kroppen er
 nødsaget til at forbrænde proteiner for at få nok energi.
 
 Kilde: : ’De livsvigtige vitaminer og mineraler’ af John Buhl  + google
  
            
             |   |   
            
        
 
            
         
           Leif Neland (02-04-2009) 
         
	
            | Kommentar Fra : Leif Neland | 
  Dato :  02-04-09 09:07 |  
  |   
            Og dit spørgsmål er...?
 
 
  
            
             |   |   
            
        
 
            
         
           Poul E Hansen (09-04-2009) 
         
	
            | Kommentar Fra : Poul E Hansen | 
  Dato :  09-04-09 14:08 |  
  |   
            On 1 Apr., 23:56, Poul E Hansen <o...@ofir.dk> wrote:
 
 > Følgende indeholder mindst 20 gram protein per 100 g.:
 >
 > Sojabønner, sesamfrø, jordnød, linser, brune bønner, hvide bønner
 > kikærter, mandler.
 
 < ... >
 
 > De fleste grøntsager har over én, procent protein. Grønne ærter har
 > 5,9 , broccoli 5,3 , grønkål 4,7 havregryn 13,1 (!)  kartoffel 2,1
 > brune ris 7,5
 
 Hvide ris og mel var ikke nævnt i tabellen men skal også med:
 På min æske med hvide ris står 8 g protein. altså kun lidt mere end
 den brune ikke-afslallede ris (som er mere rig på vitaminer og
 mineraler).
 Grahamsmel (fuldkornshvedemel): 10 g,
 
 Mht. de kun  2,1 g  i kartofler, skal man huske at det kan være
 'nemmere' at spise 100 g kartoffel end fx. grønkål, og sammenlignet
 med fx. (tørre) ris opsuger kartofler mindre vand når de koges og
 beholder derfor deres proteinprocent.
 
 Ved at have nogle små lagre af forskellige vegetabilske proteinkilder,
 kan man uden unødigt kød- og æg forbrug få de nødvendige stoffer.
 Fx. brød, kogte ris, kogte bønner, kogte kartofler og solsikkekerner.
 Ris og bønner komplimenterer  hinanden godt i et måltid. Uden andet
 til, smager det af næsten ingenting og kan bruges igen og igen.
  
            
             |   |   
            
        
 
            
         
           Per A. Hansen (14-04-2009) 
         
	
            | Kommentar Fra : Per A. Hansen | 
  Dato :  14-04-09 08:13 |  
  |   
            
 "Poul E Hansen" <ook@ofir.dk> skrev i en meddelelse 
 news:24cf5701-6f20-4ff9-a4ea-6596edde205e@a23g2000vbl.googlegroups.com...
 On 1 Apr., 23:56, Poul E Hansen <o...@ofir.dk> wrote:
 
 > Følgende indeholder mindst 20 gram protein per 100 g.:
 >
 > Sojabønner, sesamfrø, jordnød, linser, brune bønner, hvide bønner
 > kikærter, mandler.
 
 < ... >
 
 > De fleste grøntsager har over én, procent protein. Grønne ærter har
 > 5,9 , broccoli 5,3 , grønkål 4,7 havregryn 13,1 (!) kartoffel 2,1
 > brune ris 7,5
 
 >Hvide ris og mel var ikke nævnt i tabellen men skal også med:
 >På min æske med hvide ris står 8 g protein. altså kun lidt mere end
 >den brune ikke-afslallede ris (som er mere rig på vitaminer og
 >mineraler).
 >Grahamsmel (fuldkornshvedemel): 10 g,
 
 Det er alt sammen udmærket, men du tager tilsyneladende de angivne
 mængder som eksakte tal. I virkeligheden er der endog meget store
 variationer i fødevarernes mineralindhold, ligesom proteinindholdet
 afhænger af den tiulførte kvælstofmængde ved gødskningen, planternes
 vandforsyning under væksten etc.
 Der kan være store regionale forskelle i mineralindholdet, noglke steder her 
 i landet er der
 Selenunderskud, andre steder ses Selenoverskud - etc.
 Der er store variationer i mineralindholdet, hvor det atmosfæriske nedfald
 har et stor bidrag fra diverse skorstene, hvor der udledes mange 
 tungmetaller.
 Problemet er ikke så stort - man tager blot en enkelt mineraltablet engang
 imellem.
 Men stol ikke for meget på de anførte mængder, de dækker som nævnt over
 en meget stor variation.
 
 
 -- 
 Med venlig hilsen
 Per A. Hansen
 
 
 
 
  
            
             |   |   
            
        
 
    
 
					
					 
			 | 
			
				
        
			 |