/ Forside / Interesser / Hus og have / Hus og have / Nyhedsindlæg
Login
Glemt dit kodeord?
Brugernavn

Kodeord


Reklame
Top 10 brugere
Hus og have
#NavnPoint
Nordsted1 30351
3773 24011
pbp_et 20871
dova 19847
ans 15297
stig54 12614
vagnr 12599
transor 11828
katekismus 10999
10  trimare46 9702
tomatplanter
Fra : Hanne Jensen


Dato : 27-07-01 15:33

Er der noget med at man skal pille nogle af bladene på tomatplanter, og evt.
toppen ?
M.v.h.
Hanne



 
 
Vibeke Hansen (27-07-2001)
Kommentar
Fra : Vibeke Hansen


Dato : 27-07-01 19:40


"Hanne Jensen" <pollo@os.dk> skrev i en meddelelse
news:3b617c13$0$2559$edfadb0f@dspool01.news.tele.dk...
> Er der noget med at man skal pille nogle af bladene på tomatplanter, og
evt.
> toppen ?

Jeg har ca 15 blade foruden toppen, d.v.s at tomaterne hænger frit når de er
modne.
Toppen lader jeg være indtil ca oktober, de små grønne tomater er gode til
at sylte.

mvh
Vibeke



Jakob Bock (28-07-2001)
Kommentar
Fra : Jakob Bock


Dato : 28-07-01 14:20

> Toppen lader jeg være indtil ca oktober, de små grønne tomater er gode til
> at sylte.

De smager også godt steg på panden eller i bagt i ovnen sammen med
kartofler, rødbeder ol.

Venlig hilsen
Jakob


Preben Riis Sørensen (28-07-2001)
Kommentar
Fra : Preben Riis Sørensen


Dato : 28-07-01 22:56


Jakob Bock <jakobb@mail.tele.dk> skrev i en
news:B7888891.35B8%jakobb@mail.tele.dk...
> > Toppen lader jeg være indtil ca oktober, de små grønne tomater er gode
til
> > at sylte.
>
> De smager også godt steg på panden eller i bagt i ovnen sammen med
> kartofler, rødbeder ol.
>
> Venlig hilsen
> Jakob
>

Jeg kan også godt lide dem, men sig mig: er det egentlig ikke lidt
betænkeligt at spise dem i større mængder, da de jo går for at være giftige?
--
M.V.H.
Preben Riis Sørensen
preben@esenet.dk



Jakob Bock (29-07-2001)
Kommentar
Fra : Jakob Bock


Dato : 29-07-01 00:15

> Jeg kan også godt lide dem [grønne tomater], men sig mig: er det egentlig ikke
> lidt betænkeligt at spise dem i større mængder, da de jo går for at være
> giftige?

Hmm. Det har du åbenbart ret i...

Jeg søgte på tomater og gift på Google, og fandt bl.a. en hjemmeside fra
"Ministerium Landlicher Raum Baden-Würtenberg", hvor de fraråder fra at
spise grønne tomater, da de -- ligesom grønne kartofler -- indeholde
giftstoffet solanin.

Her nogle sammendrag fra siden:

- Solanin kan give hovedpine, ondt i halsen, opkast, mave- og
slimhindebetændelse og kramper.

- Den giftige dosis er 25mg (400mg kan være dødeligt)

- Umodne tomater kan indeholde op til 30mg per 100g


Til dem der kan forstå tysk -- her er adresse:

http://www.landwirtschaft-mlr.baden-wuerttemberg.de/ernaehrung/lebensmittel/
waren/obst_gem/02_GEMUE/SOLANIN1.HTM


Venlig hilsen
Jakob


Preben Riis Sørensen (29-07-2001)
Kommentar
Fra : Preben Riis Sørensen


Dato : 29-07-01 01:43

> - Den giftige dosis er 25mg (400mg kan være dødeligt)
>
> - Umodne tomater kan indeholde op til 30mg per 100g
> Venlig hilsen
> Jakob
>

Så mangler vi blot viden om, hvorvidt kogning/stegning nedbryder det
effektivt.
--
M.V.H.
Preben Riis Sørensen
preben@esenet.dk



Jakob Bock (29-07-2001)
Kommentar
Fra : Jakob Bock


Dato : 29-07-01 07:53

>> - Umodne tomater kan indeholde op til 30mg per 100g

> Så mangler vi blot viden om, hvorvidt kogning/stegning nedbryder det
> effektivt.

I følge den hjemmeside jeg fandt oplysningerne på, sænkes indholdet af
solalin ikke ved tilberedning. Dog lader det til at stoffet er koncentreret
i skallen, da de skriver at koncentrationen af giften kan sænkes med 10% ved
at skrælle tomaterne.

Om grønne kartofler skriver de, at helt grønne, eller kartofler med store
grønne plamager bør kasseres. Små pletter bør skæres rundhåndet væk. Ved
kogning optages en del af giftstoffet ud i kogevandet, men det ødelægges
ikke, og vandet bør derfor kasseres. Vi må derfor næsten gå ud fra, at
varmebehandling ikke har nogen gavnlig effekt på grønne tomater.


Venlig hilsen
Jakob


Per A. Hansen (31-07-2001)
Kommentar
Fra : Per A. Hansen


Dato : 31-07-01 18:49


Jakob Bock <jakobb@mail.tele.dk> skrev i en
news:B7897F60.3798%jakobb@mail.tele.dk...
> >> - Umodne tomater kan indeholde op til 30mg per 100g
>
>
> Om grønne kartofler skriver de, at helt grønne, eller kartofler med store
> grønne plamager bør kasseres. Små pletter bør skæres rundhåndet væk. Ved
> kogning optages en del af giftstoffet ud i kogevandet, men det ødelægges
> ikke, og vandet bør derfor kasseres. Vi må derfor næsten gå ud fra, at
> varmebehandling ikke har nogen gavnlig effekt på grønne tomater.

Det er rigtigt - kogning ødelægger ikke Solanin.
Der er mest i de grønne dele, men der er Solanin overalt -
det er et stress-stof, der produceres ikke bare ved lys på knoldene,
men også ved angreb af kartoffelskimmel, skadedyr, vandmangel etc.

Det er interessant at få oplyst, at også grønne tomater indeholder
lidt - den oplysning står ikke i mine bøger. Rent umiddelbart
vil jeg ikke tro, der er særlig meget i grønne tomater.


--
Med venlig hilsen
Per A. Hansen




Johan Myhre Andersen (31-07-2001)
Kommentar
Fra : Johan Myhre Andersen


Dato : 31-07-01 19:32

"Per A. Hansen" wrote:
>
> Jakob Bock <jakobb@mail.tele.dk> skrev i en
> news:B7897F60.3798%jakobb@mail.tele.dk...
> > væk. Ved
> > kogning optages en del af giftstoffet ud i kogevandet, men det ødelægges
> > ikke, og vandet bør derfor kasseres. Vi må derfor næsten gå ud fra, at
> > varmebehandling ikke har nogen gavnlig effekt på grønne tomater.
>
> Det er rigtigt - kogning ødelægger ikke Solanin.

Så påvirker syltning vel heller ikke Solanin?
Eller 5-10 års lagring for den sags skyld.

--Johan

Jakob Bock (31-07-2001)
Kommentar
Fra : Jakob Bock


Dato : 31-07-01 20:15

> Så påvirker syltning vel heller ikke Solanin?

Ikke i følge de oplysninger jeg fandt frem til.


Venlig hilsen
Jakob


Jakob Bock (31-07-2001)
Kommentar
Fra : Jakob Bock


Dato : 31-07-01 20:08

> Det er interessant at få oplyst, at også grønne tomater indeholder
> lidt - den oplysning står ikke i mine bøger. Rent umiddelbart
> vil jeg ikke tro, der er særlig meget i grønne tomater.

I følge hjemmesiden skulle der kunne være op til 30mg solanin pro 100g frisk
grøn tomat. De angiver samtidigt at 24mg af stoffet er nok til at man kan
blive skidt af det, så man skal ikke spise mange grønne tomater hvis man er
uheldig og indholdet af solanin er stort.

Så vidt jeg kan se udgives hjemmesiden af en offentlig tysk
landbrugsorganisation, og min personlige vurdering er at der nok skal være
noget rigtigt i de oplysninger.


Venlig hilsen
Jakob


Søg
Reklame
Statistik
Spørgsmål : 177593
Tips : 31968
Nyheder : 719565
Indlæg : 6409177
Brugere : 218889

Månedens bedste
Årets bedste
Sidste års bedste