|
| tomatplanter Fra : Hanne Jensen |
Dato : 27-07-01 15:33 |
|
Er der noget med at man skal pille nogle af bladene på tomatplanter, og evt.
toppen ?
M.v.h.
Hanne
| |
Vibeke Hansen (27-07-2001)
| Kommentar Fra : Vibeke Hansen |
Dato : 27-07-01 19:40 |
|
"Hanne Jensen" <pollo@os.dk> skrev i en meddelelse
news:3b617c13$0$2559$edfadb0f@dspool01.news.tele.dk...
> Er der noget med at man skal pille nogle af bladene på tomatplanter, og
evt.
> toppen ?
Jeg har ca 15 blade foruden toppen, d.v.s at tomaterne hænger frit når de er
modne.
Toppen lader jeg være indtil ca oktober, de små grønne tomater er gode til
at sylte.
mvh
Vibeke
| |
Jakob Bock (28-07-2001)
| Kommentar Fra : Jakob Bock |
Dato : 28-07-01 14:20 |
|
> Toppen lader jeg være indtil ca oktober, de små grønne tomater er gode til
> at sylte.
De smager også godt steg på panden eller i bagt i ovnen sammen med
kartofler, rødbeder ol.
Venlig hilsen
Jakob
| |
Preben Riis Sørensen (28-07-2001)
| Kommentar Fra : Preben Riis Sørensen |
Dato : 28-07-01 22:56 |
|
Jakob Bock <jakobb@mail.tele.dk> skrev i en
news:B7888891.35B8%jakobb@mail.tele.dk...
> > Toppen lader jeg være indtil ca oktober, de små grønne tomater er gode
til
> > at sylte.
>
> De smager også godt steg på panden eller i bagt i ovnen sammen med
> kartofler, rødbeder ol.
>
> Venlig hilsen
> Jakob
>
Jeg kan også godt lide dem, men sig mig: er det egentlig ikke lidt
betænkeligt at spise dem i større mængder, da de jo går for at være giftige?
--
M.V.H.
Preben Riis Sørensen
preben@esenet.dk
| |
Jakob Bock (29-07-2001)
| Kommentar Fra : Jakob Bock |
Dato : 29-07-01 00:15 |
|
> Jeg kan også godt lide dem [grønne tomater], men sig mig: er det egentlig ikke
> lidt betænkeligt at spise dem i større mængder, da de jo går for at være
> giftige?
Hmm. Det har du åbenbart ret i...
Jeg søgte på tomater og gift på Google, og fandt bl.a. en hjemmeside fra
"Ministerium Landlicher Raum Baden-Würtenberg", hvor de fraråder fra at
spise grønne tomater, da de -- ligesom grønne kartofler -- indeholde
giftstoffet solanin.
Her nogle sammendrag fra siden:
- Solanin kan give hovedpine, ondt i halsen, opkast, mave- og
slimhindebetændelse og kramper.
- Den giftige dosis er 25mg (400mg kan være dødeligt)
- Umodne tomater kan indeholde op til 30mg per 100g
Til dem der kan forstå tysk -- her er adresse:
http://www.landwirtschaft-mlr.baden-wuerttemberg.de/ernaehrung/lebensmittel/
waren/obst_gem/02_GEMUE/SOLANIN1.HTM
Venlig hilsen
Jakob
| |
Preben Riis Sørensen (29-07-2001)
| Kommentar Fra : Preben Riis Sørensen |
Dato : 29-07-01 01:43 |
|
> - Den giftige dosis er 25mg (400mg kan være dødeligt)
>
> - Umodne tomater kan indeholde op til 30mg per 100g
> Venlig hilsen
> Jakob
>
Så mangler vi blot viden om, hvorvidt kogning/stegning nedbryder det
effektivt.
--
M.V.H.
Preben Riis Sørensen
preben@esenet.dk
| |
Jakob Bock (29-07-2001)
| Kommentar Fra : Jakob Bock |
Dato : 29-07-01 07:53 |
|
>> - Umodne tomater kan indeholde op til 30mg per 100g
> Så mangler vi blot viden om, hvorvidt kogning/stegning nedbryder det
> effektivt.
I følge den hjemmeside jeg fandt oplysningerne på, sænkes indholdet af
solalin ikke ved tilberedning. Dog lader det til at stoffet er koncentreret
i skallen, da de skriver at koncentrationen af giften kan sænkes med 10% ved
at skrælle tomaterne.
Om grønne kartofler skriver de, at helt grønne, eller kartofler med store
grønne plamager bør kasseres. Små pletter bør skæres rundhåndet væk. Ved
kogning optages en del af giftstoffet ud i kogevandet, men det ødelægges
ikke, og vandet bør derfor kasseres. Vi må derfor næsten gå ud fra, at
varmebehandling ikke har nogen gavnlig effekt på grønne tomater.
Venlig hilsen
Jakob
| |
Per A. Hansen (31-07-2001)
| Kommentar Fra : Per A. Hansen |
Dato : 31-07-01 18:49 |
|
Jakob Bock <jakobb@mail.tele.dk> skrev i en
news:B7897F60.3798%jakobb@mail.tele.dk...
> >> - Umodne tomater kan indeholde op til 30mg per 100g
>
>
> Om grønne kartofler skriver de, at helt grønne, eller kartofler med store
> grønne plamager bør kasseres. Små pletter bør skæres rundhåndet væk. Ved
> kogning optages en del af giftstoffet ud i kogevandet, men det ødelægges
> ikke, og vandet bør derfor kasseres. Vi må derfor næsten gå ud fra, at
> varmebehandling ikke har nogen gavnlig effekt på grønne tomater.
Det er rigtigt - kogning ødelægger ikke Solanin.
Der er mest i de grønne dele, men der er Solanin overalt -
det er et stress-stof, der produceres ikke bare ved lys på knoldene,
men også ved angreb af kartoffelskimmel, skadedyr, vandmangel etc.
Det er interessant at få oplyst, at også grønne tomater indeholder
lidt - den oplysning står ikke i mine bøger. Rent umiddelbart
vil jeg ikke tro, der er særlig meget i grønne tomater.
--
Med venlig hilsen
Per A. Hansen
| |
Johan Myhre Andersen (31-07-2001)
| Kommentar Fra : Johan Myhre Andersen |
Dato : 31-07-01 19:32 |
|
"Per A. Hansen" wrote:
>
> Jakob Bock <jakobb@mail.tele.dk> skrev i en
> news:B7897F60.3798%jakobb@mail.tele.dk...
> > væk. Ved
> > kogning optages en del af giftstoffet ud i kogevandet, men det ødelægges
> > ikke, og vandet bør derfor kasseres. Vi må derfor næsten gå ud fra, at
> > varmebehandling ikke har nogen gavnlig effekt på grønne tomater.
>
> Det er rigtigt - kogning ødelægger ikke Solanin.
Så påvirker syltning vel heller ikke Solanin?
Eller 5-10 års lagring for den sags skyld.
--Johan
| |
Jakob Bock (31-07-2001)
| Kommentar Fra : Jakob Bock |
Dato : 31-07-01 20:15 |
|
> Så påvirker syltning vel heller ikke Solanin?
Ikke i følge de oplysninger jeg fandt frem til.
Venlig hilsen
Jakob
| |
Jakob Bock (31-07-2001)
| Kommentar Fra : Jakob Bock |
Dato : 31-07-01 20:08 |
|
> Det er interessant at få oplyst, at også grønne tomater indeholder
> lidt - den oplysning står ikke i mine bøger. Rent umiddelbart
> vil jeg ikke tro, der er særlig meget i grønne tomater.
I følge hjemmesiden skulle der kunne være op til 30mg solanin pro 100g frisk
grøn tomat. De angiver samtidigt at 24mg af stoffet er nok til at man kan
blive skidt af det, så man skal ikke spise mange grønne tomater hvis man er
uheldig og indholdet af solanin er stort.
Så vidt jeg kan se udgives hjemmesiden af en offentlig tysk
landbrugsorganisation, og min personlige vurdering er at der nok skal være
noget rigtigt i de oplysninger.
Venlig hilsen
Jakob
| |
|
|