Henriette Døssing wrote:
> Jeg har et kilo hummerhaler i fryseren og har søgt på nettet efter
> opskrifter, men ikke lige fundet det helt rigtige.
>
> Suppe er "dømt ude", og jeg er lidt træt af at grille men ellers tager
> jeg med glæde imod forslag.
Fra en fjern fortid lavede jeg et indlæg i denne gruppe med flg. indhold:
Her er så min favorit-hummerhale-opskrift:
Til en 300-500 g hummerhaler (der er hvad vi i Nordjylland kalder "røvede"):
Kog hummerne i denne lage:
2-3 l vand, 1-2 dl eddike, 2-3 laurbærblade og 8-10 peberkorn.
Smid halerne i det kogende vand og kog dem et minuts tid. Lad dem trække et
par minutter i vandet og pil så halerne.
Lav en marinade af flg.:
1/2 dl god olivenolie
saften af en 1/2 citron
2 spiseskefulde hakkede kapers
2 spiseskefulde af saften fra kaperserne
2 spiseskefulde hakkede basilikumblade
1 knust fed hvidløg (eller 2)
smag til med salt og peber
Lad de afkølede kogte hummerhaler ligge i marinaden mindst 2 timer - helst
5-6 t.
Serveres med ristet brød, et par tomatbåde og lidt salat.
Hertil er en lidt fed hvid bourgogne (Montagny, Merseault) eller anden
relativ solid hvidvin.
I øvrigt er der i et andet indlæg noget om at bruge kogevand til suppe.
Skallerne fra jomfruhummer - også de kogte - indeholder en utolig masse
smag, der kan nyttiggøres til brug for suppe/bisque.
Skaller fra 1/2 til 1/1 kg jomfruhummer:Jeg plejer at hakke skallerne lidt i
stykker med min køkkenkniv, svitse dem i noget brændvarm olie, hælde et par
hakkede fed hvidløg på det sidste minut, en halv dl. cognac over, som
brændes af. Derefter et par glas hvidvin og en sjat vand (i alt ca. 1/2 l)
i. Så hiver jeg det hele i blender/foofprocessor og tilbage i gryden for at
koge stille i en halv snes minutter. Sig i et dørslag eller gennem et klæde.
Det man herefter har, er i sig selv ikke brugeligt, men sammen med en fond
(fiske/kylinge) en vidunderlig skalddyrssuppe (og så skal der selvfølgeligt
nogle grøntsager mm. til). Jeg smide som regel mit afkog i en plastpose der
er ret stor og så i fryseren, så de fryses ind som en plade, der er let at
knække af, når det skal bruges. Det er helt fremragende som tilskud til en
sovs.
vh
jan
--
Fotoamatør af Guds (u)nåde. | A: Der er altså også et liv uden for nettet!
PS: Knipserier kan findes på | B: Såååeh - har du et link?
Panorama fra Grenen i kuling:
http://jan.boegh.net/Album/Danmark/Nordenfjords/Skagen/slides/Grenen.html