Aksel Pedersen wrote:
> Jeg har selv erfaret det samme. Godt nok fulgte jeg ikke opskriften,
> men de skårne rugkerner var sat i blød fra aftenen før, og så var det
> vanskeligt at styre æltningen, så jeg blev nødt til at tilsætte
> yderligere vand. Dejen havde helt normal konsistens og hævede, men
> efter bagningen faldt det hele sammen. Brødene var meget fugtige - og
> blev smidt ud. Der må have været tilsat alt for meget vand.
Vi bruger flg. opskrift som stammer fra Information (Katrina Klinken):
Rugbrød - 1 stk.
Lav en surdej:
l dl tykmælk
1,5 dl vand
l dl groft rugmel / skåret rug
1,5 dl rugmel
5 g gær
2 spsk salt
Rør alle ingredienserne sammen og lad det stå et døgn ved stuetemperatur
eller fem døgn i køleskab.
Surdej kan holde sig en uge i køleskab og kan tåle at blive frosset ned.
Hvis surdejen ikke virker godt nok, kan dejen tilsættes 10 g gær på
anden-dagen.
Rugbrødsdej:
1 portion (ca. 0,5 l) surdej
1 liter vand evt. mørkt øl
1 spsk salt (ikke første gang surdejen bruges)
cirka 1,2 kg økologisk rugmel - til groft rugbrød skal halvdelen være
skåret rug
1 spsk. smør og 0,5 dl vand
Sådan gør du, når du har surdejen:
1. dag: blandes surdej med vand, salt og 750 g rugmel. Tag 0,5 l surdej
fra til næste gang, og stil den i køleskab. Lad rugbrødsdejen stå ude i
køkkenet til næste dag.
2. dag: bland resten af rugmelet i dejen, og kom den i en 2-liters form,
så den er to tredjedele fyldt op. Lad brødet efterhæve nogle timer, til
dejen når op til formens kant. Prik brødet med en stegegaffel, og pensl
brødet med smeltet smør og vand.
Bag det ved 175 grader i cirka to timer eller til kernetemperaturen er
98 grader - mål med et stegetermometer. Pensl brødet med resten af
smør-vand-blandingen, og vend det ud på en bagerist til afkøling.
Dejen er tyktflydende og skal ikke æltes. Vi bruger en speciel
rugbrødsform fra EVA, se
http://www.alstrom.dk/product.jsp?prodkey=2710&source=/product_view.jsp%3Fcategory%3D367.
Denne form er nøglen til succes; før havde vi tit problemer, nu lykkes
det hver gang.
--
Venlig hilsen/Best regards
Erik Olsen DK
http://www.modelbaneteknik.dk/