"Jens Bruun" <bruun_jens@hotmail.com> skrev i meddelelsen
news:o-KdnXDVl6s-PZrVnZ2dnUVZ8qSnnZ2d@giganews.com...
> De nye Carlsberg og Tuborg Lite-øl indeholder angiveligt 30% færre
> kalorier sammenlignet med de "almindelige" udgaver. Samtidig holder de en
> alkoholprocent på 4,1 vol. Hvordan hænger det sammen?
>
> Mig bekendt er den eneste energikilde i dén slags øl alkoholen (ingen
> restsukker af betydning), så jeg kan ikke få regnskabet til at hænge
> sammen. Har nogen en forklaring?
Der har typisk været ca 2,5 % kulhydrat i almindelig pilsner, der er en
smule restsukker, delvist nedbrudte monosakkarider og rester fra
gærcellernes cellevægge. Dette sukker er i de nye øl fjernet på en eller
anden måde, enten ved enzymaktivitet eller ved nanofiltrering, for de nye
lite indeholder i følge dåsen kun 0,5 % kulhydrat. Tager man alkohols
energiindhold på 30kJ/g og kulhydrats på 17kJ/g passer regnskabet udmærket,
med "0-1 % protein" som joker til at få de sidste joule til at passe
.
Mvh
Linde