Max ytrede sig i <47e81254$0$15879$edfadb0f@dtext01.news.tele.dk> med
dette:
>Hej Peter
>
>> Lidt sent, men her kommer den:
>
>Bedre sent end aldrig, jeg er glad for alle de informationer der
>kommer. Jeg planlægger faktisk først at lave smør selv når
>grillsæsonen starter, der bruger vi nemlig meget kryddersmør
>og så kan det jo være sjovt at prøve at lave det fra bunden.
>
>> Og når du nu er ved det: Den kærnemælk du har i overskud fra smørret
>> er en markant bedre oplevelse end det syrnede skummetmælk mejerierne
>> sælger som kærnemælk idag..
>
>Ok, jeg erindre fra min barndom at når jeg var på ferie på en gård, ja
>så kom kærnemælken om morgenen retur fra mejeriet og blev brugt
>til at fodre kalvene med, men vi fik det sommetider også som koldskål
>og jeg erindre at det smagte af meget mere end kærnemælk idag, det
>kan så være at det ikke er erindringsforskydning alt sammen :)
Tip: Føtex/Bilka importerer kærnet smør fra Tyskland som sælges i en
rulle.
Der er meget stor forskel på konsistensen af dette kærnede smør i
forhold til det centrifugerede Lurpak smør, og det er blødt nok til at
smørre på brød, direkte fra køleskabet.
Der er i øvrigt også forskel på konsistensen af kærnet og pisket smør,
når du selv laver det af ren (supermarked) fløde, og skal du have det
helt rigtige produkt, køber du mælken ved en gård, hvor du selv skal
skille fløden fra. Du får her en meget højere fedtprocent end i
supermarkedsfløden, og det er meget lettere at kærne.
Jeg har desværre ikke haft erfaring med at lave fløde selv, efter jeg
flyttede hjemmefra (min far var landpostbud og havde ofte frisk mælk med
hjem fra en af danmarks første økologiske landmænd, og min farfar var
mejerist/mejeriejer, så min far vidste hvordan han skulle lave de
forskellige produkter efter gammle traditioner).
Nu hvor jeg fortalte dette, blev jeg lidt nostalgisk og faldt i staver,
jeg mindes smagen af boghvedegrød lavet med kærnemælk som var i overskud
fra det friskkærnede smør. Nu er jeg bare nødt til at finde et sted i
Ålborg hvor jeg kan købe boghvede så jeg kan lave det selv
PS. Jeg lærte at lave velsmagende grød med mælk af min far og min
mormor, da min mor ikke kunne fordrage det, fordi hun fik det for tit
som barn (min mormor elskede det). har man lavet for meget grød blandes
der blot lidt sukke og evt. mel i, hvorefter man laver klatkager på
panden af det.
--
Allan Stig Kiilerich Frederiksen
"When you try to change a mans paradigm, you must keep in mind that he
can hear you only through the filter of the paradigm he holds."
-Myron Tribus