On Thu, 7 Feb 2008 11:53:20 +0100, "Jan Boegh" <spamhater@nowhere>
wrote:
>rasmus skrev i 47aa168b$0$90263$14726298@news.sunsite.dk dette:
>> hejsa,
>>
>> har en flaske (fornuftig) portvin stående og ville have et glas. Men
>> proppen var væk og det har den vel været siden december. Det smager
>> nu alligevel fint ... men; tager portvinen skade af at stå uden prop?
>
>Ja, definitivt. Alene det faktum at alkoholen stille og roligt vil fordampe
>er ødelæggende.
Derudover vil vinen også oxideres (iltes). Det medfører en flad smag.
Jo mere ilt, vinen udsættes for, jo dårligere bliver den. Tawny-typer
er allerede oxiderede - de holder sig derfor godt i køleskab med prop
- men smagen ændrer karaktér efter nogle dage. Ruby-type (fx Late
Bottled Vintage & Vintage port) er mere sensible over for iltning. De
skal helst drikkes hurtigt efter åbning - jo ældre de er, jo før.
Det samme gælder dessertvine fra andre områder - fx Banyuls, Maury og
sød Rasteau (vin doux naturel).
--
Med venlig hilsen
Kasper Bergholt
http://www.bergholt.net (Seneste smagenote: Flor de Pingus, 2003)