On Mon, 3 Dec 2007 16:52:32 +0100, "Peter Westh"
<pwesth@fjern.hum.ku.dk> wrote:
>"Kasper Bergholt" <mxnxgx@tiscali.dk> skrev i en meddelelse
>news:k288l39ra0924b6umb5b51ajpjsb8rvbck@4ax.com...
>> Peber (gerne en aromatisk type som Kerala el. Penja)
>
>Jeg synes det er en virkelig inspirerende side du har fået dig, tak og
>tillykke med den. Men sig mig - jeg har aldrig før set opskrifter, hvor der
>blev speificeret hvilken type sort peber, der skulle bruges. Hvor skaffer du
>disse forskellige slags peber - og hvad er forskellen mellem dem?
Hej Peter!
Mange tak for de venlige ord. Jeg er glad for, at siden virker efter
hensigten.
Ang. peber - ja, du har ret, det er sjældent man ser specifikke sorter
angivet. Til gengæld er der mange mennesker, der går op i salt
(sydesalt fra Læsø, fransk middelhavs salt, Maldon, lilla
himalayasalt). Mick Shack sagde i et af sine programmer, at det lidt
var noget pjat, salt var salt (natriumchlorid). Jeg kan nu godt li'
krystalflager - dels på grund af, at de kan tilføje noget knasende og
spørdt; dels fordi indeholder et æstetisk ydtryk, man ikke finder i
industrisalten.Jeg synes faktisk også, at der er en smagsforskel.
Tilbage til peberen. Jeg har under diverse resturantbesøg bemærket
nogle dimensioner i saucer og andet tilbehør, som jeg ikke helt kunne
pin-pointe. Efter at have smagt Keralapeber første gang, dæmrede det.
Maldon (Dem med salten) har også en peber (som faktisk er en økologisk
Keralapeber). Det er fin.
For de andre typer skal du nok have fat i enten en specialhandel (jeg
kender ikke nogen i DK) - eller en internetbutik.
Ang. de forskellige typer og smagsbilleder, så se evt. her under
'Pepper'.
http://www.thespiceshop.co.uk/acatalog/index.html
En anden grund til at jeg er særligt interesseret i peber er nok, at
mine to yndlingsdruer (syrah & grüner veltliner) begge indeholder
strejf af peber i varierende grad afhængig af terroir og alder. Det er
spændende at matche op i mod forskellige pebersorter.
De forskellige sorter opleves selvfølgelig bedst igennem smagssansen,
jeg synes, det er svært at beskrive pebersmagen - måske fordi man ikke
har et ordforråd klar til at dække nuancerne. Men Kerala-peberen er fx
langt dybere i smagen og markant frugtigere end normal sort peber. Når
man vender tilbage til en mere generisk peber, så er det ligesom, at
der er et hul i smagen.
Den Keralapeber, jeg bruger pt, er fra The Spice Shop -
"The finest pepper arguably in the world it grows in the Wynad Plateau
in Kerala. Only natural manure and compost is used. Its hand picked at
the stage of ripening. This is definately the champagne of all
peppers."
Der er sådan lidt nostalgi og mystik over det. Økologisk og gammeldags
med elefanter og det hele.
Hvis andre kender til gode salgssteder for gode pebre, må I endelige
dele jeres viden med os andre.
Mvh.
Kasper Bergholt
http://www.bergholt.net