Kære gruppe!
Efter Mortens aften er der ofte en del ænder på tilbud, hvikjet har
givet mulighed for at eksperimentere lidt i køkkenet. Bl.a. med confit
de canard.
'Confire' betyder at konservere på fransk. Ordet stammer fra latin:
'conficere' (at gøre, at producere, at forberede). Det er traditionelt
betragtet bonderetter, vi taler om. Saltning, langtidskogning og
konservering i eget fedt.
Retten har ry for at være ekstremt fed, men det behøver den ikke være.
Meget af konserveringsfedten fjernes inden stegning/opvarmning/bruning
og resten smelter fra. Andefedt har gode stegeegenskaber - branker
ikke ved selv høje temperaturer og nyere forskning har vist, at de i
sin sammensætning (fler- vs. enkeltumættede fedtsyrer minder om
olivenolie). Altså en sund animalsk fedttype ift. svinefedt fx. Det
knytter an til det franske paradoks: At franskmændende spiser masser
af fedt og drikker gode portioner vin dagligt, men ikke har statistisk
større sandsynlighed (i visse områder faktisk tværtom) for
hjerte-/karsygdomme. I Sydvestfrankrig er levealderen høj - måske pga.
brugen af andefedt og vine med højt tanninniveau.
Opskrift og billeder her:
http://www.bergholt.net/confit_de_canard.html
--
Med venlig hilsen
Kasper Bergholt
http://www.bergholt.net