/ Forside / Interesser / Fritid / Madlavning / Nyhedsindlæg
Login
Glemt dit kodeord?
Brugernavn

Kodeord


Reklame
Top 10 brugere
Madlavning
#NavnPoint
Nordsted1 13396
frieda 10657
smuller54 10429
vagnr 9687
pifo 9117
piaskov 8417
ans 7901
mcloud 7316
HelleBirg.. 6846
10  dova 6027
Opfind det todelte køleskab.
Fra : Poul E Hansen


Dato : 15-07-07 16:48

Kartofler, tomater og nogle andre grøntsager opbevares bedst ved en
sval tempetur mellem 10 og 15 grader (agurker mellem 7 og 14 grader).
Et svaleskab er blandt anbefalingerne. Hvis ikke man har eget hus og
kan indrette et svalt rum er det ikke en mulig løsning, og hvis man
har, kan man nok ikke opretholde en ideel temperatur hele tiden. En
nem løsning som ville være hvis køleskabet var todelt i en afdeling
med 5 grader og en med fx. 12 grader. I et sådan køleskab skal
kølelegemerne være i den del der skal være kold. Hver del skal have
sin egen låge og de to dele skal være adskilt af et lag der er tilpas
isolerende til at der bliver varmere i svalerummet end resten af
køleskabet, men også så varmeledende, at der transporteres kulde ned i
svalerummet. Hvor meget energi bruger det? Ikke nødvendigvis mere. Når
der er transporteret noget kulde ned i svalerummet, er temperaturen
der faldet, så temperaturforskellen mellem de to rum er mindre hvorved
varmetransporten også bliver mindre. Hvis man laver køleskabet med
samme form og størrelse som et normalt et, vil det nye bruge endnu
mindre energi, fordi det ikke er det hele der skal holdes nede på 5
graders varme.


 
 
Ralph (15-07-2007)
Kommentar
Fra : Ralph


Dato : 15-07-07 16:57

"Poul E Hansen" <ook@ofir.dk> skrev i en meddelelse
news:1184514476.273173.104910@r34g2000hsd.googlegroups.com...
Kartofler, tomater og nogle andre grøntsager opbevares bedst ved en
sval tempetur mellem 10 og 15 grader (agurker mellem 7 og 14 grader).

Hmm. I mit Mieleskab opbevares grønsager ved 0 grader, med en 100%
luftfugtighed, det fungerer da fint.

http://www.miele.dk/page.php?page=9702&menu=6897&match=1&parent=770

og det bruger 190Kw pr.år, er det så slemt.

--
Ralph



Kim Schulz (15-07-2007)
Kommentar
Fra : Kim Schulz


Dato : 15-07-07 17:31

On Sun, 15 Jul 2007 08:47:56 -0700
Poul E Hansen <ook@ofir.dk> wrote:

> Kartofler, tomater og nogle andre grøntsager opbevares bedst ved en
> sval tempetur mellem 10 og 15 grader (agurker mellem 7 og 14 grader).
> Et svaleskab er blandt anbefalingerne. Hvis ikke man har eget hus og
> kan indrette et svalt rum er det ikke en mulig løsning, og hvis man
> har, kan man nok ikke opretholde en ideel temperatur hele tiden. En
> nem løsning som ville være hvis køleskabet var todelt i en afdeling
> med 5 grader og en med fx. 12 grader. I et sådan køleskab skal
> kølelegemerne være i den del der skal være kold. Hver del skal have
> sin egen låge og de to dele skal være adskilt af et lag der er tilpas
> isolerende til at der bliver varmere i svalerummet end resten af
> køleskabet, men også så varmeledende, at der transporteres kulde ned i
> svalerummet. Hvor meget energi bruger det? Ikke nødvendigvis mere. Når
> der er transporteret noget kulde ned i svalerummet, er temperaturen
> der faldet, så temperaturforskellen mellem de to rum er mindre hvorved
> varmetransporten også bliver mindre. Hvis man laver køleskabet med
> samme form og størrelse som et normalt et, vil det nye bruge endnu
> mindre energi, fordi det ikke er det hele der skal holdes nede på 5
> graders varme.
>

Jeg troede den slags var standard på de fleste nyere køleskabe. Vores
har i hvert fald et sådanne svalerum som er speciel til grønsager - og
det var ikke noget vi betalte ekstra for.

--
Kim Schulz | Blog: http://www.schulz.dk/
Email: Kim@schulz.dk | Work: http://www.devteam.dk/
Phone: +45 5190 4262 | Fun : http://www.chilifan.dk/

Steen Jakobsen (15-07-2007)
Kommentar
Fra : Steen Jakobsen


Dato : 15-07-07 19:40


"Poul E Hansen" <ook@ofir.dk> skrev i en meddelelse
news:1184514476.273173.104910@r34g2000hsd.googlegroups.com...
Kartofler, tomater og nogle andre grøntsager opbevares bedst ved en
sval tempetur mellem 10 og 15 grader (agurker mellem 7 og 14 grader).
Et svaleskab er blandt anbefalingerne. Hvis ikke man har eget hus og
kan indrette et svalt rum er det ikke en mulig løsning, og hvis man
har, kan man nok ikke opretholde en ideel temperatur hele tiden. En
nem løsning som ville være hvis køleskabet var todelt i en afdeling
med 5 grader og en med fx. 12 grader. I et sådan køleskab skal
kølelegemerne være i den del der skal være kold. Hver del skal have
sin egen låge og de to dele skal være adskilt af et lag der er tilpas
isolerende til at der bliver varmere i svalerummet end resten af
køleskabet, men også så varmeledende, at der transporteres kulde ned i
svalerummet. Hvor meget energi bruger det? Ikke nødvendigvis mere. Når
der er transporteret noget kulde ned i svalerummet, er temperaturen
der faldet, så temperaturforskellen mellem de to rum er mindre hvorved
varmetransporten også bliver mindre. Hvis man laver køleskabet med
samme form og størrelse som et normalt et, vil det nye bruge endnu
mindre energi, fordi det ikke er det hele der skal holdes nede på 5
graders varme.

Har du aldrig hørt om et køle/svaleskab ?

Steen.



Gamle (15-07-2007)
Kommentar
Fra : Gamle


Dato : 15-07-07 22:24

Steen Jakobsen wrote:
>
> Har du aldrig hørt om et køle/svaleskab ?
>

Har du aldrig hørt/læst, at man klipper det overflødige væk, når man svarer
på et indlæg.
Hvorfor i alverden skal man køre ned gennem hele indlægget for at se dit
svar?

Torben



Per Rønne (16-07-2007)
Kommentar
Fra : Per Rønne


Dato : 16-07-07 06:21

Gamle <cfs4808a@post.cybercity.dk> wrote:

> Steen Jakobsen wrote:
> >
> > Har du aldrig hørt om et køle/svaleskab ?
>
> Har du aldrig hørt/læst, at man klipper det overflødige væk, når man svarer
> på et indlæg.
> Hvorfor i alverden skal man køre ned gennem hele indlægget for at se dit
> svar?

Og så kan man ikke engang se hvad der er citat og hvad der er svar ...

--
Per Erik Rønne
http://www.RQNNE.dk

none (15-07-2007)
Kommentar
Fra : none


Dato : 15-07-07 20:17

Poul E Hansen wrote:
> Kartofler, tomater og nogle andre grøntsager opbevares bedst ved en
> sval tempetur mellem 10 og 15 grader (agurker mellem 7 og 14 grader).
Og bådetomatr og agurkr klarr sig fint i vindueskarmen.
> Et svaleskab er blandt anbefalingerne.
Det,der hkaldtes kækkenskab i gamle dage?
Hvis ikke man har eget hus og
> kan indrette et svalt rum er det ikke en mulig løsning, og hvis man
> har, kan man nok ikke opretholde en ideel temperatur hele tiden. En
> nem løsning som ville være hvis køleskabet var todelt i en afdeling
> med 5 grader og en med fx. 12 grader. I et sådan køleskab skal
> kølelegemerne være i den del der skal være kold. Hver del skal have
> sin egen låge og de to dele skal være adskilt af et lag der er tilpas
> isolerende til at der bliver varmere i svalerummet end resten af
> køleskabet, men også så varmeledende, at der transporteres kulde ned i
> svalerummet. Hvor meget energi bruger det?
Varmen opvarmer kulde, og det gør det også i dit køleskab, og det koster
mindst den energi, det varme område afgiver til det kolde område.
For to måneder siden købte jeg 4 paprikapebere i plastikembarlage,
De har aldrig været i køleskabet, og de rådner ikke.
Min teori er, at de har fået røntgen. Jeg beholder dem, for at se
hvordan de forgår, hvis de forgår,

mvh
jhp



Poul E Hansen (15-07-2007)
Kommentar
Fra : Poul E Hansen


Dato : 15-07-07 21:11

On 15 Jul., 18:31, Kim Schulz <k...@schulz.dk> wrote:
> On Sun, 15 Jul 2007 08:47:56 -0700
> Poul E Hansen <o...@ofir.dk> wrote:
>
>
>
>
>
> > Kartofler, tomater og nogle andre grøntsager opbevares bedst ved en
> > sval tempetur mellem 10 og 15 grader (agurker mellem 7 og 14 grader).
> > Et svaleskab er blandt anbefalingerne. Hvis ikke man har eget hus og
> > kan indrette et svalt rum er det ikke en mulig løsning, og hvis man
> > har, kan man nok ikke opretholde en ideel temperatur hele tiden. En
> > nem løsning som ville være hvis køleskabet var todelt i en afdeling
> > med 5 grader og en med fx. 12 grader. I et sådan køleskab skal
> > kølelegemerne være i den del der skal være kold. Hver del skal have
> > sin egen låge og de to dele skal være adskilt af et lag der er tilpas
> > isolerende til at der bliver varmere i svalerummet end resten af
> > køleskabet, men også så varmeledende, at der transporteres kulde ned i
> > svalerummet. Hvor meget energi bruger det? Ikke nødvendigvis mere. Når
> > der er transporteret noget kulde ned i svalerummet, er temperaturen
> > der faldet, så temperaturforskellen mellem de to rum er mindre hvorved
> > varmetransporten også bliver mindre. Hvis man laver køleskabet med
> > samme form og størrelse som et normalt et, vil det nye bruge endnu
> > mindre energi, fordi det ikke er det hele der skal holdes nede på 5
> > graders varme.
>
> Jeg troede den slags var standard på de fleste nyere køleskabe. Vores
> har i hvert fald et sådanne svalerum som er speciel til grønsager - og
> det var ikke noget vi betalte ekstra for.

Ikke et adskilt rum. I mit er der også nogle bokse til (formoder jeg)
grøntsager, men temperaturen er kun lidt højere. Men måske er mange af
de helt nye endnu bedre - i hvert fald har jeg lige set billeder af
forskellige slags, og det lader til at være det normale, at det
nederste rum, hvor grøntsagerne kan ligge, er længere, så der ikke så
nemt udveksles varme mellem bunden og resten af den luft der er bag
køleskabsdøren, og skufferne slutter - modsat mine - tæt. Ved mit er
bagvæggen af svaledelen varmere, det er sikkert det der gør at
svalerummet er lidt lunere; men forskellen er højst et par grader.


Kent Oldhøj (15-07-2007)
Kommentar
Fra : Kent Oldhøj


Dato : 15-07-07 21:13

Poul E Hansen <ook@ofir.dk> wrote in news:1184514476.273173.104910
@r34g2000hsd.googlegroups.com:

> En
> nem løsning som ville være hvis køleskabet var todelt i en afdeling
> med 5 grader og en med fx. 12 grader.

Køle/svaleskabet er opfundet for årtier siden. Det skulle være ved at blive
moderne igen.

Herluf Holdt, 3140 (15-07-2007)
Kommentar
Fra : Herluf Holdt, 3140


Dato : 15-07-07 21:56

Kent Oldhøj skrev:

> Køle/svaleskabet er opfundet for årtier siden. Det skulle
> være ved at blive moderne igen.

Er der separat temperaturregulering/måling i hver af de to
afdelinger af skabet?

--
Herluf :·)



Kent Oldhøj (16-07-2007)
Kommentar
Fra : Kent Oldhøj


Dato : 16-07-07 02:40

"Herluf Holdt, 3140" <herlufholdtFJERN@privat.dk> wrote in news:469a89fc$0
$2083$edfadb0f@dtext02.news.tele.dk:

>> Køle/svaleskabet er opfundet for årtier siden. Det skulle være ved at
>> blive moderne igen.

> Er der separat temperaturregulering/måling i hver af de to
> afdelinger af skabet?

De køle/svaleskabe jeg har stiftet bekendtskab med, har været et køleskab
øverst med et passende hul i bunden ned til svaleskabet. Svaleskabet er
altså passivt kølet.

Per Rønne (16-07-2007)
Kommentar
Fra : Per Rønne


Dato : 16-07-07 06:31

Kent Oldhøj <kent@oldhoj.dk> wrote:

> "Herluf Holdt, 3140" <herlufholdtFJERN@privat.dk> wrote in news:469a89fc$0
> $2083$edfadb0f@dtext02.news.tele.dk:
>
> >> Køle/svaleskabet er opfundet for årtier siden. Det skulle være ved at
> >> blive moderne igen.
>
> > Er der separat temperaturregulering/måling i hver af de to
> > afdelinger af skabet?
>
> De køle/svaleskabe jeg har stiftet bekendtskab med, har været et køleskab
> øverst med et passende hul i bunden ned til svaleskabet. Svaleskabet er
> altså passivt kølet.

Da varmen stiger til vejrs ... hvorfor placeres svaleskabet nederst i
stedet for øverst ?
--
Per Erik Rønne
http://www.RQNNE.dk

3140 Abildgaard (16-07-2007)
Kommentar
Fra : 3140 Abildgaard


Dato : 16-07-07 07:54

"Per Rønne" wrote:
> Kent Oldhøj <kent@oldhoj.dk> wrote:
>
>> "Herluf Holdt, 3140" <herlufholdtFJERN@privat.dk> wrote in
>> news:469a89fc$0 $2083$edfadb0f@dtext02.news.tele.dk:
>>
>>>> Køle/svaleskabet er opfundet for årtier siden. Det skulle være ved
>>>> at blive moderne igen.
>>
>>> Er der separat temperaturregulering/måling i hver af de to
>>> afdelinger af skabet?
>>
>> De køle/svaleskabe jeg har stiftet bekendtskab med, har været et
>> køleskab øverst med et passende hul i bunden ned til svaleskabet.
>> Svaleskabet er altså passivt kølet.
>
> Da varmen stiger til vejrs ... hvorfor placeres svaleskabet nederst i
> stedet for øverst ?

Har spurgt mig selv om det samme i årevis. Opbevarer ost øverst i
køleskabet, fordi jeg tror at kulden falder nedad.

--
|¨ ¨ ¨ ¨ ¨¨ Torben
|
[OO]
<>'



Kent Oldhøj (16-07-2007)
Kommentar
Fra : Kent Oldhøj


Dato : 16-07-07 18:36

per@RQNNE.invalid (Per Rønne) wrote in
news:1i1c1qn.vteqhixia3btN%per@RQNNE.invalid:

>> De køle/svaleskabe jeg har stiftet bekendtskab med, har været et
>> køleskab øverst med et passende hul i bunden ned til svaleskabet.
>> Svaleskabet er altså passivt kølet.

> Da varmen stiger til vejrs ... hvorfor placeres svaleskabet nederst i
> stedet for øverst ?

Måske fordi varmen også stiger til vejrs fra svaleskabet? Jeg har ikke den
store tekniske viden på området, men kunne det tænkes at køleskabet
"trækker" varmen op af svaleskabet og den ønskede effekt opnås på denne
måde?

Per Rønne (16-07-2007)
Kommentar
Fra : Per Rønne


Dato : 16-07-07 22:28

Kent Oldhøj <kent@oldhoj.dk> wrote:

> per@RQNNE.invalid (Per Rønne) wrote in
> news:1i1c1qn.vteqhixia3btN%per@RQNNE.invalid:
>
> >> De køle/svaleskabe jeg har stiftet bekendtskab med, har været et
> >> køleskab øverst med et passende hul i bunden ned til svaleskabet.
> >> Svaleskabet er altså passivt kølet.
>
> > Da varmen stiger til vejrs ... hvorfor placeres svaleskabet nederst i
> > stedet for øverst ?
>
> Måske fordi varmen også stiger til vejrs fra svaleskabet? Jeg har ikke den
> store tekniske viden på området, men kunne det tænkes at køleskabet
> "trækker" varmen op af svaleskabet og den ønskede effekt opnås på denne
> måde?

Man ønsker jo at den del af kølesvaleskabet, der bruges til køl, skal
være koldere end svaledelen. Placeres svaledelen neden for køledelen
stiger varmen fra svaledelen op til køleden, der dermed må blive varmere
end svaledelen.
--
Per Erik Rønne
http://www.RQNNE.dk

Kent Oldhøj (17-07-2007)
Kommentar
Fra : Kent Oldhøj


Dato : 17-07-07 17:58

per@RQNNE.invalid (Per Rønne) wrote in
news:1i1da40.1yieoinxmpas7N%per@RQNNE.invalid:

>> Måske fordi varmen også stiger til vejrs fra svaleskabet? Jeg har
>> ikke den store tekniske viden på området, men kunne det tænkes at
>> køleskabet "trækker" varmen op af svaleskabet og den ønskede effekt
>> opnås på denne måde?

> Man ønsker jo at den del af kølesvaleskabet, der bruges til køl, skal
> være koldere end svaledelen. Placeres svaledelen neden for køledelen
> stiger varmen fra svaledelen op til køleden, der dermed må blive
> varmere end svaledelen.

Glemmer du den aktive køling i køleskabet? Det virker ihvertfald i praksis.

Per Rønne (17-07-2007)
Kommentar
Fra : Per Rønne


Dato : 17-07-07 18:31

Kent Oldhøj <kent@oldhoj.dk> wrote:

> per@RQNNE.invalid (Per Rønne) wrote in
> news:1i1da40.1yieoinxmpas7N%per@RQNNE.invalid:
>
> >> Måske fordi varmen også stiger til vejrs fra svaleskabet? Jeg har
> >> ikke den store tekniske viden på området, men kunne det tænkes at
> >> køleskabet "trækker" varmen op af svaleskabet og den ønskede effekt
> >> opnås på denne måde?
>
> > Man ønsker jo at den del af kølesvaleskabet, der bruges til køl, skal
> > være koldere end svaledelen. Placeres svaledelen neden for køledelen
> > stiger varmen fra svaledelen op til køleden, der dermed må blive
> > varmere end svaledelen.
>
> Glemmer du den aktive køling i køleskabet? Det virker ihvertfald i praksis.

Og det virker bedre for mig at placere kartoflerne i toppen af skabet
....
--
Per Erik Rønne
http://www.RQNNE.dk

Per Rønne (16-07-2007)
Kommentar
Fra : Per Rønne


Dato : 16-07-07 06:21

Kent Oldhøj <kent@oldhoj.dk> wrote:

> Poul E Hansen <ook@ofir.dk> wrote in news:1184514476.273173.104910
> @r34g2000hsd.googlegroups.com:
>
> > En
> > nem løsning som ville være hvis køleskabet var todelt i en afdeling
> > med 5 grader og en med fx. 12 grader.
>
> Køle/svaleskabet er opfundet for årtier siden. Det skulle være ved at blive
> moderne igen.

Vel så som køle-, svale- og fryseskabe ? Mit køle/fryseskab har en
fryseafdeling [særskilt kondensator] på 140 l.
--
Per Erik Rønne
http://www.RQNNE.dk

Poul E Hansen (15-07-2007)
Kommentar
Fra : Poul E Hansen


Dato : 15-07-07 21:16

On 15 Jul., 20:40, "Steen Jakobsen" <in...@post.dk> wrote:
> "Poul E Hansen" <o...@ofir.dk> skrev i en meddelelsenews:1184514476.273173.104910@r34g2000hsd.googlegroups.com...
> Kartofler, tomater og nogle andre grøntsager opbevares bedst ved en
> sval tempetur mellem 10 og 15 grader (agurker mellem 7 og 14 grader).
> Et svaleskab er blandt anbefalingerne. Hvis ikke man har eget hus og
> kan indrette et svalt rum er det ikke en mulig løsning, og hvis man
> har, kan man nok ikke opretholde en ideel temperatur hele tiden. En
> nem løsning som ville være hvis køleskabet var todelt i en afdeling
> med 5 grader og en med fx. 12 grader. I et sådan køleskab skal
> kølelegemerne være i den del der skal være kold. Hver del skal have
> sin egen låge og de to dele skal være adskilt af et lag der er tilpas
> isolerende til at der bliver varmere i svalerummet end resten af
> køleskabet, men også så varmeledende, at der transporteres kulde ned i
> svalerummet. Hvor meget energi bruger det? Ikke nødvendigvis mere. Når
> der er transporteret noget kulde ned i svalerummet, er temperaturen
> der faldet, så temperaturforskellen mellem de to rum er mindre hvorved
> varmetransporten også bliver mindre. Hvis man laver køleskabet med
> samme form og størrelse som et normalt et, vil det nye bruge endnu
> mindre energi, fordi det ikke er det hele der skal holdes nede på 5
> graders varme.
>
> Har du aldrig hørt om et køle/svaleskab ?

Jeg søgt lidt på nettet; jo der er mange der hedder køle- svaleskabe.
Også mange der ikke gør, selv om de ser lige sådan ud, dvs. med en box
forneden til lunere opbevaring. Er der forskel? Nogle vælger sikkert
bare kun at kalde dem køleskabe, fordi svalerummet trods alt kun er
1-3 grader varmere, mens andre mener denne forskel er nok til at bruge
den anden betegnelse?


Per Rønne (16-07-2007)
Kommentar
Fra : Per Rønne


Dato : 16-07-07 06:21

Poul E Hansen <ook@ofir.dk> wrote:

> Også mange der ikke gør, selv om de ser lige sådan ud, dvs. med en box
> forneden til lunere opbevaring.

Hvorfor egentlig forneden? Jeg har anbragt mine bokse foroven, for at få
grøntsagerne til at holde længere.

Dels ved vi vel alle at varm luft stiger til vejrs. Dels havner
kondensvandet ellers nede i kartoflerne og løgene ...
--
Per Erik Rønne
http://www.RQNNE.dk

Poul E Hansen (15-07-2007)
Kommentar
Fra : Poul E Hansen


Dato : 15-07-07 21:20

On 15 Jul., 21:16, none <""jhp\"@(none)"> wrote:
> Poul E Hansen wrote:
> > Kartofler, tomater og nogle andre grøntsager opbevares bedst ved en
> > sval tempetur mellem 10 og 15 grader (agurker mellem 7 og 14 grader).
>
> Og bådetomatr og agurkr klarr sig fint i vindueskarmen.

Jeg spiser det nok ikke lige så hurtigt. Men prøv engang med
kartofler. Mon det skyldes at det var økokartofler at den sidste pose
gærede på ingen tid? I så fald, et godt argument for (rigtige) køle-
svaleskabe.


ASKF (16-07-2007)
Kommentar
Fra : ASKF


Dato : 16-07-07 16:39

Poul E Hansen ytrede sig i
<1184530828.362330.116370@n2g2000hse.googlegroups.com> med dette:

>On 15 Jul., 21:16, none <""jhp\"@(none)"> wrote:
>> Poul E Hansen wrote:
>> > Kartofler, tomater og nogle andre grøntsager opbevares bedst ved en
>> > sval tempetur mellem 10 og 15 grader (agurker mellem 7 og 14 grader).
>>
>> Og bådetomatr og agurkr klarr sig fint i vindueskarmen.
>
>Jeg spiser det nok ikke lige så hurtigt. Men prøv engang med
>kartofler. Mon det skyldes at det var økokartofler at den sidste pose
>gærede på ingen tid? I så fald, et godt argument for (rigtige) køle-
>svaleskabe.

Der er ingen forskel i holdbarhed mellem sprøjtede og økologiske
kartofler. Det er plantens blade der bliver sprøjtet mod insektangreb,
og der bliver ikke gjort noget direkte ved selve kartoffelknoldene.
--
Allan Stig Kiilerich Frederiksen
"When you try to change a mans paradigm, you must keep in mind that he
can hear you only through the filter of the paradigm he holds."
-Myron Tribus

none (16-07-2007)
Kommentar
Fra : none


Dato : 16-07-07 22:54

Poul E Hansen wrote:
> On 15 Jul., 21:16, none <""jhp\"@(none)"> wrote:
>> Poul E Hansen wrote:
>>> Kartofler, tomater og nogle andre grøntsager opbevares bedst ved en
>>> sval tempetur mellem 10 og 15 grader (agurker mellem 7 og 14 grader).
>> Og bådetomatr og agurkr klarr sig fint i vindueskarmen.
>
> Jeg spiser det nok ikke lige så hurtigt. Men prøv engang med
> kartofler. Mon det skyldes at det var økokartofler at den sidste pose
> gærede på ingen tid?
Kartofler er levende organismer med et veludviklet imumsystem. Der går
ikke mug i dem, med mindre de er mishandlet,evt. slået ihjel.
Når du har købt "nye" kartofler med jord på og det hele, så tør jorden
af, og lad dem få en tør overflade. Læg dem derefter mørkt, kvor de kan
holde sig i mange mange måneder. Svaleskab eller ej.
mvh
jhp


I så fald, et godt argument for (rigtige) køle-
> svaleskabe.
>

Poul E Hansen (15-07-2007)
Kommentar
Fra : Poul E Hansen


Dato : 15-07-07 21:35

On 15 Jul., 22:16, Poul E Hansen <o...@ofir.dk> wrote:
> On 15 Jul., 20:40, "Steen Jakobsen" <in...@post.dk> wrote:
>
>
>
>
>
> > "Poul E Hansen" <o...@ofir.dk> skrev i en meddelelsenews:1184514476.273173.104910@r34g2000hsd.googlegroups.com...
> > Kartofler, tomater og nogle andre grøntsager opbevares bedst ved en
> > sval tempetur mellem 10 og 15 grader (agurker mellem 7 og 14 grader).
> > Et svaleskab er blandt anbefalingerne. Hvis ikke man har eget hus og
> > kan indrette et svalt rum er det ikke en mulig løsning, og hvis man
> > har, kan man nok ikke opretholde en ideel temperatur hele tiden. En
> > nem løsning som ville være hvis køleskabet var todelt i en afdeling
> > med 5 grader og en med fx. 12 grader. I et sådan køleskab skal
> > kølelegemerne være i den del der skal være kold. Hver del skal have
> > sin egen låge og de to dele skal være adskilt af et lag der er tilpas
> > isolerende til at der bliver varmere i svalerummet end resten af
> > køleskabet, men også så varmeledende, at der transporteres kulde ned i
> > svalerummet. Hvor meget energi bruger det? Ikke nødvendigvis mere. Når
> > der er transporteret noget kulde ned i svalerummet, er temperaturen
> > der faldet, så temperaturforskellen mellem de to rum er mindre hvorved
> > varmetransporten også bliver mindre. Hvis man laver køleskabet med
> > samme form og størrelse som et normalt et, vil det nye bruge endnu
> > mindre energi, fordi det ikke er det hele der skal holdes nede på 5
> > graders varme.
>
> > Har du aldrig hørt om et køle/svaleskab ?
>
> Jeg søgt lidt på nettet; jo der er mange der hedder køle- svaleskabe.
> Også mange der ikke gør, selv om de ser lige sådan ud, dvs. med en box
> forneden til lunere opbevaring. Er der forskel?

Der er muligvis den væsentlige forskel, at der ikke er forbindelse
bagved mellem de to rum - det er der ved mit.


Ebbe Kristensen (16-07-2007)
Kommentar
Fra : Ebbe Kristensen


Dato : 16-07-07 13:04

Poul E Hansen wrote:

> Der er muligvis den væsentlige forskel, at der ikke er forbindelse
> bagved mellem de to rum - det er der ved mit.

Hmm, det kan der være på vores - men vi kan også vælge at lukke af mellem de
to rum.

Ebbe



Poul E Hansen (15-07-2007)
Kommentar
Fra : Poul E Hansen


Dato : 15-07-07 21:40

On 15 Jul., 22:12, "Kent Oldhøj" <k...@oldhoj.dk> wrote:
> Poul E Hansen <o...@ofir.dk> wrote in news:1184514476.273173.104910
> @r34g2000hsd.googlegroups.com:
>
> > En
> > nem løsning som ville være hvis køleskabet var todelt i en afdeling
> > med 5 grader og en med fx. 12 grader.
>
> Køle/svaleskabet er opfundet for årtier siden. Det skulle være ved at blive
> moderne igen.

Ved du hvad temperaturforskellen er mellem de to afdelinger?


Kent Oldhøj (16-07-2007)
Kommentar
Fra : Kent Oldhøj


Dato : 16-07-07 02:37

Poul E Hansen <ook@ofir.dk> wrote in news:1184532009.482956.149940
@n2g2000hse.googlegroups.com:

>> Køle/svaleskabet er opfundet for årtier siden. Det skulle være ved at
>> blive moderne igen.

> Ved du hvad temperaturforskellen er mellem de to afdelinger?

Når kølesektionen er sat til 5 grader, holder svaleskabet typisk 10-12
grader.

Anders Mølbjerg Lun~ (15-07-2007)
Kommentar
Fra : Anders Mølbjerg Lun~


Dato : 15-07-07 22:29

"Poul E Hansen" <ook@ofir.dk> skrev i en meddelelse
news:1184514476.273173.104910@r34g2000hsd.googlegroups.com...
>Kartofler, tomater og nogle andre grøntsager opbevares bedst ved en
>sval tempetur mellem 10 og 15 grader (agurker mellem 7 og 14 grader).
.... snip.

OT. Hører hjemme i dk.teknik hierarkiet kunne jeg forestille mig.

Mvh
Anders lund



Poul E Hansen (16-07-2007)
Kommentar
Fra : Poul E Hansen


Dato : 16-07-07 11:39

On 16 Jul., 07:20, p...@RQNNE.invalid (Per Rønne) wrote:
> Poul E Hansen <o...@ofir.dk> wrote:
>
> > Også mange der ikke gør, selv om de ser lige sådan ud, dvs. med en box
> > forneden til lunere opbevaring.
>
> Hvorfor egentlig forneden? Jeg har anbragt mine bokse foroven, for at få
> grøntsagerne til at holde længere.

Det kommer nok an på køleskabet. I mit er det tydeligvis meningen de
skal være forneden. Men om der virkelig er eller skal være lidt lunere
kunne jeg ikke rigtig finde ud af med mit nøgleholdertermometer,
forskellen er i hvert fald ikke stor, så det er ikke et køle-
svaleskab. Bagvæggen i den nedre del er varmere, kølelegemerne sidder
ikke der; det er sikkert en konstruktion der skal sikre at der ikke
bliver for meget koldere nederst.

>
> Dels ved vi vel alle at varm luft stiger til vejrs. Dels havner
> kondensvandet ellers nede i kartoflerne og løgene ...

Mit har effektiv vandbortledning.


Per Rønne (16-07-2007)
Kommentar
Fra : Per Rønne


Dato : 16-07-07 12:21

Poul E Hansen <ook@ofir.dk> wrote:

> On 16 Jul., 07:20, p...@RQNNE.invalid (Per Rønne) wrote:
> > Poul E Hansen <o...@ofir.dk> wrote:
> >
> > > Også mange der ikke gør, selv om de ser lige sådan ud, dvs. med en box
> > > forneden til lunere opbevaring.
> >
> > Hvorfor egentlig forneden? Jeg har anbragt mine bokse foroven, for at få
> > grøntsagerne til at holde længere.
>
> Det kommer nok an på køleskabet. I mit er det tydeligvis meningen de
> skal være forneden.

Også i mit. Men jeg har altså flyttet det op foroven.

> Men om der virkelig er eller skal være lidt lunere kunne jeg ikke rigtig
> finde ud af med mit nøgleholdertermometer, forskellen er i hvert fald ikke
> stor, så det er ikke et køle- svaleskab. Bagvæggen i den nedre del er
> varmere, kølelegemerne sidder ikke der; det er sikkert en konstruktion der
> skal sikre at der ikke bliver for meget koldere nederst.
>
> > Dels ved vi vel alle at varm luft stiger til vejrs. Dels havner
> > kondensvandet ellers nede i kartoflerne og løgene ...
>
> Mit har effektiv vandbortledning.

Det har mit Elektrolux så ikke. Der går vel højst en måned imellem at
jeg skal tørre vand op i bunden af skabet ;-(.
--
Per Erik Rønne
http://www.RQNNE.dk

Birgitte Sembach Lau~ (15-07-2007)
Kommentar
Fra : Birgitte Sembach Lau~


Dato : 15-07-07 22:27

Hej NG

Vi har haft køle/svaleskab siden 1987, og det virker bare super.

Hilsen Birgitte


"Poul E Hansen" <ook@ofir.dk> skrev i en meddelelse
news:1184514476.273173.104910@r34g2000hsd.googlegroups.com...
Kartofler, tomater og nogle andre grøntsager opbevares bedst ved en
sval tempetur mellem 10 og 15 grader (agurker mellem 7 og 14 grader).
Et svaleskab er blandt anbefalingerne. Hvis ikke man har eget hus og
kan indrette et svalt rum er det ikke en mulig løsning, og hvis man
har, kan man nok ikke opretholde en ideel temperatur hele tiden. En
nem løsning som ville være hvis køleskabet var todelt i en afdeling
med 5 grader og en med fx. 12 grader. I et sådan køleskab skal
kølelegemerne være i den del der skal være kold. Hver del skal have
sin egen låge og de to dele skal være adskilt af et lag der er tilpas
isolerende til at der bliver varmere i svalerummet end resten af
køleskabet, men også så varmeledende, at der transporteres kulde ned i
svalerummet. Hvor meget energi bruger det? Ikke nødvendigvis mere. Når
der er transporteret noget kulde ned i svalerummet, er temperaturen
der faldet, så temperaturforskellen mellem de to rum er mindre hvorved
varmetransporten også bliver mindre. Hvis man laver køleskabet med
samme form og størrelse som et normalt et, vil det nye bruge endnu
mindre energi, fordi det ikke er det hele der skal holdes nede på 5
graders varme.



Poul E Hansen (16-07-2007)
Kommentar
Fra : Poul E Hansen


Dato : 16-07-07 15:51

On 16 Jul., 03:37, "Kent Oldhøj" <k...@oldhoj.dk> wrote:
> Poul E Hansen <o...@ofir.dk> wrote in news:1184532009.482956.149940
> @n2g2000hse.googlegroups.com:
>
> >> Køle/svaleskabet er opfundet for årtier siden. Det skulle være ved at
> >> blive moderne igen.
> > Ved du hvad temperaturforskellen er mellem de to afdelinger?
>
> Når kølesektionen er sat til 5 grader, holder svaleskabet typisk 10-12
> grader.

Hvad så med det her

http://butik.el-stroem.dk/product.asp?product=1569&lang=dk

Der står det er et køle-svaleskab, men der er kun en glasplade til at
adskille de to afdelinger (eller måske er de to grøntsagsskuffer
bufferzone) og der er kun en køleskabsdør (så der kan trænge luft op
og ned ad i hele køleskabet).


Kent Oldhøj (16-07-2007)
Kommentar
Fra : Kent Oldhøj


Dato : 16-07-07 18:32

Poul E Hansen <ook@ofir.dk> wrote in news:1184597438.741387.277750
@k79g2000hse.googlegroups.com:

>> Når kølesektionen er sat til 5 grader, holder svaleskabet typisk 10-12
>> grader.

> Hvad så med det her
> Der står det er et køle-svaleskab, men der er kun en glasplade til at
> adskille de to afdelinger (eller måske er de to grøntsagsskuffer
> bufferzone) og der er kun en køleskabsdør (så der kan trænge luft op
> og ned ad i hele køleskabet).

De køle svaleskabe jeg har stiftet bekendtskab med, var opdelte med en
køleafdeling for oven med egen dør og kølefunktion, og et svaleskab
forneden med egen dør men uden kølefunktion.

Mellem de 2 skabe var der så en dukt, så køleskabet sendte sval luft ned i
svaleskabet.

Per Rønne (16-07-2007)
Kommentar
Fra : Per Rønne


Dato : 16-07-07 23:28

Kent Oldhøj <kent@oldhoj.dk> wrote:

> Mellem de 2 skabe var der så en dukt, så køleskabet sendte sval luft ned i
> svaleskabet.

Hvilket vel så må kræve en ventilator, så den varme luft ellers vil
stige op fra svaleskab til køleskab ...
--
Per Erik Rønne
http://www.RQNNE.dk

Gert Krabsen (17-07-2007)
Kommentar
Fra : Gert Krabsen


Dato : 17-07-07 11:37

Per Rønne wrote:
> Kent Oldhøj <kent@oldhoj.dk> wrote:
>
>
>>Mellem de 2 skabe var der så en dukt, så køleskabet sendte sval luft ned i
>>svaleskabet.
>
> Hvilket vel så må kræve en ventilator, så den varme luft ellers vil
> stige op fra svaleskab til køleskab ...

Det fungerer nu meget godt hos os - uden ventilator. For hvis den varme
luft stiger til vejrs, må den jo afløses af en tilsvarende mængde kold
luft, der synker nedad. Så temperaturen i svaleafdelingen reguleres ved
at regulere åbningen mellem de to skabsdele..





Poul E Hansen (16-07-2007)
Kommentar
Fra : Poul E Hansen


Dato : 16-07-07 15:54

On 16 Jul., 13:21, p...@RQNNE.invalid (Per Rønne) wrote:
> Poul E Hansen <o...@ofir.dk> wrote:
>
> > On 16 Jul., 07:20, p...@RQNNE.invalid (Per Rønne) wrote:
> > > Poul E Hansen <o...@ofir.dk> wrote:
>
> > > > Også mange der ikke gør, selv om de ser lige sådan ud, dvs. med en box
> > > > forneden til lunere opbevaring.
>
> > > Hvorfor egentlig forneden? Jeg har anbragt mine bokse foroven, for at få
> > > grøntsagerne til at holde længere.
>
> > Det kommer nok an på køleskabet. I mit er det tydeligvis meningen de
> > skal være forneden.
>
> Også i mit. Men jeg har altså flyttet det op foroven.
>
> > Men om der virkelig er eller skal være lidt lunere kunne jeg ikke rigtig
> > finde ud af med mit nøgleholdertermometer, forskellen er i hvert fald ikke
> > stor, så det er ikke et køle- svaleskab. Bagvæggen i den nedre del er
> > varmere, kølelegemerne sidder ikke der; det er sikkert en konstruktion der
> > skal sikre at der ikke bliver for meget koldere nederst.
>
> > > Dels ved vi vel alle at varm luft stiger til vejrs. Dels havner
> > > kondensvandet ellers nede i kartoflerne og løgene ...
>
> > Mit har effektiv vandbortledning.
>
> Det har mit Elektrolux så ikke.

Måske et ældre et. Mit er også Elektrolux


Per Rønne (16-07-2007)
Kommentar
Fra : Per Rønne


Dato : 16-07-07 22:28

Poul E Hansen <ook@ofir.dk> wrote:

> > > > Dels ved vi vel alle at varm luft stiger til vejrs. Dels havner
> > > > kondensvandet ellers nede i kartoflerne og løgene ...
> >
> > > Mit har effektiv vandbortledning.
> >
> > Det har mit Elektrolux så ikke.
>
> Måske et ældre et. Mit er også Elektrolux

Mit er vel et par år gammelt ...

Electrolux ER8306B:

<http://www.user-manuals.com/user-manual-ELECTROLUX-ER8306B.html>

Horribelt - de forlanger minsandte penge for at folk kan downloade
manualen ...
--
Per Erik Rønne
http://www.RQNNE.dk

Søg
Reklame
Statistik
Spørgsmål : 177552
Tips : 31968
Nyheder : 719565
Indlæg : 6408847
Brugere : 218887

Månedens bedste
Årets bedste
Sidste års bedste