"Erik Nielsen" wrote:
>Så i Bane en pæn Peugeot-saltkværn i klar plastik; men den kan slet ikke magte de
>store krystaller.
Er du sikker?
Under bunden sidder der en skrue, hvormed du kan justere fin- eller
grovheden. Prøv at dreje på den. På mine kværne skal hjulet drejes
langt ud, når der skal kværnes store emner - og det giver grove
stykker - sandsynligvis hvad du ønsker.
Jeg købte engang en flok billige kværne med keramiske skær, til brug
for de forskellige hele krydderier i køkkenet.
Og det går fint med de store enebær med diameter på op til 8 mm,
nelliker, sennep o.s.v.
>Er den i al almindelighed bare ubrugelig?
Det var det bedste kværneværk, indtil de andre keramiske blev
almindelige. Så spørg lige i butikken, hvis du ikke kan få den til at
makke ret.
>Er ideen med en saltkværn egentlig dum?
Det kan kun du selv afgøre. Fordelen er, at du selv kan justere
kornstørrelsen, så den passer til den smagsintensitet af salt, som du
vil opnå på din servering. Men spar på det grove salt - det bliver
lynhurtigt for meget.
Og så er man fri for saltkar, som alle mulige fingre, som har været på
uhumske steder, har dyppet fingrene i, fordi den lille saltske er
blevet borte.
>Findes der en god saltkværn til meget groft salt?
ja, de billige keramiske fra f.eks. Bilka til en tyver på tilbud.
Eller Ikea's, som også udmærker sig ved at bunden er øverst, når man
stiller den på bordet, så de ikke sviner på dugen - ca. kr. 30 i malet
træ.
Generelt kan groft salt (brugt med nærighed) godt løfte en servering
nogle grader, nå de store krystaller eksploderer i munden (altså
smagsmæssigt).
Hvilket groft salt der bruges, er uden betydning - ingen kan smage
forskel.
Himalayasalt kan give diarée ved indtagelse dagligt, p.gr.a det meget
høje mineralindhold (info fra en bjergbestiger i vennekredsen), så de
smelter sne, i stedet for at drikke af vandløbene i bjergene.
Læs mere her:
<
http://www.techmedia.dk/default.asp?Action=Details&Item=705>
Dansk Kemi nr. 4, 2004: Livets salt
m.v.h. Emil