At redde dårlig vinsmag
Når man er et eksperimenterende sjuskehoved som mig, står man ofte med en
cocktail der ikke var gennemtænkt, en rødvin man trak op for en måned siden
og som er lidt sur og især et indkøb af vodka/hvidvin/andet, som skete fordi
jeg troede at det billige var så godt som det dyre, men jeg tog fejl.
Så er løsningen at tilsætte noget stærktsmagende, fx ferskenlikør,
ferskenaperitif, (hvis man er til gennemtrængende frugtsmag)
underberg, fernetbranca, boonekamp, gammeldansk, von oosten, hvis man er til
bitterhed eller kamfer, eller kaffesirup pr kahlua
eller pernod/Arnbitter , hvis man er til anis -
- er noget orange-vermouth noget.
Kunsten opstod i USA da der var spiritusforbud 1920-45 og man
hjemmedestillerede utilstrækkeligt så fuselolier skulle overdøves og det
skabte Martini og Manhattan. De førende cocktails blev snart et rustent
søm, black russian, margarita, osv opstod.
Ikke at smagsoverdøvningen hindrer norske alkoholikere at blive blinde, men
det gir noget at snakke om.
Indiske vismænd siger at ejer man mere end otte ting, så ejer tingene dig,
og tilsvarende siger de at mere end 8 ingredienser (i karry) kan ingen
smagsdommer udskille og afgøre om, analytisk med tungen alene.
Men er man i stødet kan en god cocktail få tingene til at gå op i en højere
enhed og blive mere end summen af enkeltkomponenterne
Er et dyrt indkøb for dumt i smagen, og man ikke nænner at smide ud, så
FORTYND.
|