/ Forside / Interesser / Fritid / Madlavning / Nyhedsindlæg
Login
Glemt dit kodeord?
Brugernavn

Kodeord


Reklame
Top 10 brugere
Madlavning
#NavnPoint
Nordsted1 13396
frieda 10657
smuller54 10429
vagnr 9687
pifo 9117
piaskov 8417
ans 7901
mcloud 7316
HelleBirg.. 6846
10  dova 6027
Hjælp - jeg kan ikke lave sovs !
Fra : Andreas M. Hansen


Dato : 17-06-07 09:52

Hej madguruer,

Er der nogen her som kan henvise mig til nogle sites hvor jeg kan lære at
lave sovs ?
De gange jeg har forsøgt mig med at lave noget ud fra en gang stegesky, så
bliver det til en gang gennemsigtig geleagtig masse....
Det jeg har brug for at kunne lave, er gode fedtfattige dagligdags sovse til
kartofler, pasta og ris.
- Findes der en sovseskole på nettet ? - familien er snart ved at være
trætte af Knorr's svampesovs...

mvh

Andreas M. Hansen



 
 
Steen Jakobsen (17-06-2007)
Kommentar
Fra : Steen Jakobsen


Dato : 17-06-07 10:35


"Andreas M. Hansen" <nokke99@hotmail.com> skrev i en meddelelse
news:4674f635$0$828$edfadb0f@dread12.news.tele.dk...
> Hej madguruer,
>
> Er der nogen her som kan henvise mig til nogle sites hvor jeg kan lære at
> lave sovs ?
> De gange jeg har forsøgt mig med at lave noget ud fra en gang stegesky, så
> bliver det til en gang gennemsigtig geleagtig masse....
> Det jeg har brug for at kunne lave, er gode fedtfattige dagligdags sovse
> til kartofler, pasta og ris.
> - Findes der en sovseskole på nettet ? - familien er snart ved at være
> trætte af Knorr's svampesovs...
>

Maizena er din ven, specielt hvis du vil lave fedtfattig sovs.
Men ellers er det nu nemt nok at ryste en meljævning eller røre en smørbolle
alt efter hvilken sovs der er tale om.

Steen



Kirsten Marker (17-06-2007)
Kommentar
Fra : Kirsten Marker


Dato : 17-06-07 11:09

For det første skal man have noget at lave sauce af, og da vi næsten alle
handler i supermarkeder og hjemtransorterer bakker med færdigt hakket kød,
så er der ikke rigtig noget at lave sauce af, derfor alle disse færdige
saucer der er dukket op med tiden. Frikadeller, medister ogv., og lidt
kartoffelvand kan du ikke få frembragt en
sauce der er spiselig, det vil blive en melspise.

Gå du ind på Arlas sider der kan du få hjælp, til dine daglige retter, kik
efter f.eks frikadeller og se, hvordan Arla tilbereder frikadeller og
klarer netop sauce eller ikke sauce .Iøvrigt, har Arla opskrifter på saucer
så klem du på med projektet sauce, som med tiden ikke bliver noget problem.

mvh/km


"Andreas M. Hansen" <nokke99@hotmail.com> skrev i en meddelelse
news:4674f635$0$828$edfadb0f@dread12.news.tele.dk...
> Hej madguruer,
>
> Er der nogen her som kan henvise mig til nogle sites hvor jeg kan lære at
> lave sovs ?
> De gange jeg har forsøgt mig med at lave noget ud fra en gang stegesky, så
> bliver det til en gang gennemsigtig geleagtig masse....
> Det jeg har brug for at kunne lave, er gode fedtfattige dagligdags sovse
> til kartofler, pasta og ris.
> - Findes der en sovseskole på nettet ? - familien er snart ved at være
> trætte af Knorr's svampesovs...
>
> mvh
>
> Andreas M. Hansen
>



Jens Bruun (17-06-2007)
Kommentar
Fra : Jens Bruun


Dato : 17-06-07 11:23

"Kirsten Marker" <kmarker.fjerndette@mail.tele.dk> skrev i en
meddelelse news:46750847$0$52162$edfadb0f@dread11.news.tele.dk

> Gå du ind på Arlas sider der kan du få hjælp, til dine daglige
> retter, kik efter f.eks frikadeller og se, hvordan Arla tilbereder
> frikadeller og klarer netop sauce eller ikke sauce .Iøvrigt, har Arla
> opskrifter på saucer så klem du på med projektet sauce, som med tiden
> ikke bliver noget problem.

Hvad får dig til at tro, at Andreas kan finde gode, fedtfattige
sovseopskrifter på Arlas sider, når vi nu alle ved, at Arla lever af at
sælge animalske fedtstoffer?

--
-Jens B.

D.e.f.f.e.s.



Ralph (17-06-2007)
Kommentar
Fra : Ralph


Dato : 17-06-07 11:42

"Jens Bruun" <bruun_jens@hotmail.com> skrev i en meddelelse
news:SoKdnQO2iZwUlujbRVnyvAA@giganews.com...
> "Kirsten Marker" <kmarker.fjerndette@mail.tele.dk> skrev i en
> meddelelse news:46750847$0$52162$edfadb0f@dread11.news.tele.dk
>
> Hvad får dig til at tro, at Andreas kan finde gode, fedtfattige
> sovseopskrifter på Arlas sider, når vi nu alle ved, at Arla lever af at
> sælge animalske fedtstoffer?

Hæ, jeg prøvede lige, der en een med smør og mælk, et par stykker hvor mand
koger panden af i piskefløde, resten er baseret på Arlas færdigsovser.
--
Ralph



Kirsten Marker (17-06-2007)
Kommentar
Fra : Kirsten Marker


Dato : 17-06-07 12:12

Det har du da ret i, men først skal en sauce læres at tilberedes, senere
finder man ud af at undgå de usunde fedtholdige ingredienser.

mvh/km

"Jens Bruun" <bruun_jens@hotmail.com> skrev i en meddelelse
news:SoKdnQO2iZwUlujbRVnyvAA@giganews.com...
> "Kirsten Marker" <kmarker.fjerndette@mail.tele.dk> skrev i en
> meddelelse news:46750847$0$52162$edfadb0f@dread11.news.tele.dk
>
>> Gå du ind på Arlas sider der kan du få hjælp, til dine daglige
>> retter, kik efter f.eks frikadeller og se, hvordan Arla tilbereder
>> frikadeller og klarer netop sauce eller ikke sauce .Iøvrigt, har Arla
>> opskrifter på saucer så klem du på med projektet sauce, som med tiden
>> ikke bliver noget problem.
>
> Hvad får dig til at tro, at Andreas kan finde gode, fedtfattige
> sovseopskrifter på Arlas sider, når vi nu alle ved, at Arla lever af at
> sælge animalske fedtstoffer?
>
> --
> -Jens B.
>
> D.e.f.f.e.s.
>



Kirsten Marker (17-06-2007)
Kommentar
Fra : Kirsten Marker


Dato : 17-06-07 12:33

Gå ind på google, slå frikadellesauce op, og du får en masse tilbud på
tilberedning af frikadeller med sauce, her kan du så vælge netop den
opskrift du synes om.

mvh/km




ind "KirsteMarker" <kmrer.fjerndette@mail.tele.dk> skrev i en meddelelse
news:46751712$0$52082$edfadb0f@dread11.news.tele.dk...
> Det har du da ret i, men først skal en sauce læres at tilberedes, senere
> finder man ud af at undgå de usunde fedtholdige ingredienser.
>
> mvh/km
>
> "Jens Bruun" <bruun_jens@hotmail.com> skrev i en meddelelse
> news:SoKdnQO2iZwUlujbRVnyvAA@giganews.com...
>> "Kirsten Marker" <kmarker.fjerndette@mail.tele.dk> skrev i en
>> meddelelse news:46750847$0$52162$edfadb0f@dread11.news.tele.dk
>>
>>> Gå du ind på Arlas sider der kan du få hjælp, til dine daglige
>>> retter, kik efter f.eks frikadeller og se, hvordan Arla tilbereder
>>> frikadeller og klarer netop sauce eller ikke sauce .Iøvrigt, har Arla
>>> opskrifter på saucer så klem du på med projektet sauce, som med tiden
>>> ikke bliver noget problem.
>>
>> Hvad får dig til at tro, at Andreas kan finde gode, fedtfattige
>> sovseopskrifter på Arlas sider, når vi nu alle ved, at Arla lever af at
>> sælge animalske fedtstoffer?
>>
>> --
>> -Jens B.
>>
>> D.e.f.f.e.s.
>>
>
>



fynboen (17-06-2007)
Kommentar
Fra : fynboen


Dato : 17-06-07 13:22


> Hej madguruer,
>
> Er der nogen her som kan henvise mig til nogle sites hvor jeg kan lære at
> lave sovs ?
> De gange jeg har forsøgt mig med at lave noget ud fra en gang stegesky, så
> bliver det til en gang gennemsigtig geleagtig masse....
> Det jeg har brug for at kunne lave, er gode fedtfattige dagligdags sovse
> til kartofler, pasta og ris.
> - Findes der en sovseskole på nettet ? - familien er snart ved at være
> trætte af Knorr's svampesovs...
>
> mvh
>
> Andreas M. Hansen


Hej alle.
Den nemmeste måde at lave sovs på er, har man stegesky, hælder man det op i
en gryde, tag f.eks, 4 spsk. mel, drys det evt., gennem en sigte over
stegeskyen, lad det trække, når alt melet har trukket væde til sig, synker
det til bunds, ikke før dette tidspunkt, tænder man for varmen, pisker med
et piskeris i gryden, nu er der ikke klumper, sovsen er fin, den kan evt.
gøres tyndere med vand eller mælk, denne fremgangsmåde kan bruges til alle
former for sovs.

Kurt J.
Odense



Trine Kornum Christi~ (18-06-2007)
Kommentar
Fra : Trine Kornum Christi~


Dato : 18-06-07 12:55

"fynboen" <fynboen@galnet.dk> writes:

> Den nemmeste måde at lave sovs på er, har man stegesky, hælder man det op i
> en gryde, tag f.eks, 4 spsk. mel, drys det evt., gennem en sigte over
> stegeskyen, lad det trække, når alt melet har trukket væde til sig, synker
> det til bunds, ikke før dette tidspunkt, tænder man for varmen, pisker med
> et piskeris i gryden, nu er der ikke klumper, sovsen er fin, den kan evt.
> gøres tyndere med vand eller mælk, denne fremgangsmåde kan bruges til alle
> former for sovs.

Det er også sådan jeg laver sovs til stege og den slags. Men 4 spsk
mel? Det bliver da noget der kan skæres ud i skiver, gør det ikke? Jeg
plejer til sovs til 2-3 sovseglade mennesker at bruge en spsk mel med
top.

Mvh Trine

--
Overnatning for op til fire personer i egen lejlighed. Hunde er velkomne.
Butik med kurve, frostsikre stentøjsfigurer, brugskunst og meget mere.

http://www.triane.dk - I Biersted, nord for Aalborg

Jørgen Hess (18-06-2007)
Kommentar
Fra : Jørgen Hess


Dato : 18-06-07 16:54


"Trine Kornum Christiansen" <news@trinekc.dk> skrev i en meddelelse
news:u8xahfpfh.fsf@trinekc.dk...
> "fynboen" <fynboen@galnet.dk> writes:
>
>> Den nemmeste måde at lave sovs på er, har man stegesky, hælder man det op
>> i
>> en gryde, tag f.eks, 4 spsk. mel, drys det evt., gennem en sigte over
>> stegeskyen, lad det trække, når alt melet har trukket væde til sig,
>> synker
>> det til bunds, ikke før dette tidspunkt, tænder man for varmen, pisker
>> med
>> et piskeris i gryden, nu er der ikke klumper, sovsen er fin, den kan evt.
>> gøres tyndere med vand eller mælk, denne fremgangsmåde kan bruges til
>> alle
>> former for sovs.
>
> Det er også sådan jeg laver sovs til stege og den slags. Men 4 spsk
> mel? Det bliver da noget der kan skæres ud i skiver, gør det ikke? Jeg
> plejer til sovs til 2-3 sovseglade mennesker at bruge en spsk mel med
> top.
>
> Mvh Trine
>
> --
> Overnatning for op til fire personer i egen lejlighed. Hunde er velkomne.
> Butik med kurve, frostsikre stentøjsfigurer, brugskunst og meget mere.
>
> http://www.triane.dk - I Biersted, nord for Aalborg

Hvad er en spsk (spiseske) med en kæmpetop eller et strøget mål? I en af
kogebøgerne er en spsk. hvedemel defineret som 10 gram.
15 gram hvedemel jævner normalt en kvart liter sovs. Mere eller mindre om
sovsen skal være noget tyndpjask eller så den hænger ved.

mvh Jørgen



Sabina H. (17-06-2007)
Kommentar
Fra : Sabina H.


Dato : 17-06-07 14:56

"Andreas M. Hansen" <nokke99@hotmail.com> wrote in message
news:4674f635$0$828$edfadb0f@dread12.news.tele.dk...
> Hej madguruer,
>
> Er der nogen her som kan henvise mig til nogle sites hvor jeg kan lære at
> lave sovs ?
> De gange jeg har forsøgt mig med at lave noget ud fra en gang stegesky, så
> bliver det til en gang gennemsigtig geleagtig masse....
> Det jeg har brug for at kunne lave, er gode fedtfattige dagligdags sovse
> til kartofler, pasta og ris.
> - Findes der en sovseskole på nettet ? - familien er snart ved at være
> trætte af Knorr's svampesovs...


jeg kan ikke henvise dig til et site der kan hjælpe dig, men jeg kan da give
dig mine sikre metoder.... næsten garantert til at give god sovs ;)

til retter af stegte kødvarer, feks bøffer, medister, frikadeller og lign,
bruger jeg følgende metode:
steger kødet færdig og pakker ind så det ikke bliver koldt, og koger
tilbehøret (oftest kartofler)...
_lige_ når kødet er stegt færdigt, hældes stegefedtet over i en gryde der er
tilpas stor til at lave sovs i.... herefter hældes kartoffelvandet op i
panden og koger lidt, så resten af den gode smag samles med...
kartoffelvandet tilføres en boullionterning (jeg foretrækker okse, næsten
til alt, undtagen fjerkræ) og den opløses i vandet, hvorefter vandet
overføres til en kande der kan hældes af....
stegefedtet koges op, og tilføjes 1-3 spiseskeer mel, afhængig af mængde
fedt, melen røres ud i fedtet og koger let op... herefter tilføjes
kartoffel/boulionvandet lidt efter lidt under omrøring, indtil sovsen har
den rette konsistens....
nu tilføjes kulør og ekstra smag, det kan være solbærmarmelade, ribsgele,
salt og peber, og hvis der er enormt meget sovs, evt ekstra boullion....

det er snyd så det basker, men smager skisme godt, når man lige har fået den
smagt til ;)

skal jeg lave sovs til steg, gør jeg principielt det samme, bortset fra at
jeg hælder stegeskyen fra i en kalde, bruger en sovseske til at fjerne så
meget fedtstof som muligt, som jeg så bruger til at koge mel op i, og
herefter bruges resten af stegeskyen så til at blande med enten
kartoffelvand eller almindeligt kogede vand, eller mælk hvis man bedst kan
lide det....
denne sovs smages til på samme vis som den anden*G*

man kunne måske tro at sovsen smager af det samme når jeg bruger samme
tilbehør til at give smag, men det gør den faktisk ikke, da den jo også taer
smag efter det kød man skal have, samt det man har valgt at krydre kødet med
;)

en fedtfattig variant som jeg synes er god til feks steg og lign, er at
fjerne fedtet (igen) fra stegeskyen (men denne gang smide den ud), hælde
resten af skyen med kartoffelvand eller vand eller mælk (eller en kombi) i
en gryde.... blande maizena mel i en lille kop mælk, og tilføre sovsen
gradvist mens det koger, til det har den rette konsistens, og igen tilføre
smag efter behov...

en af de MEGET store problemer, jeg har oplevet med maizena, er at det netop
bliver sådan en geleagtig masse.... det problem elimineres faktisk for en
stor del, ved at blande det op med mælk, frem for vand.... det giver sovsen
en mere cremet og lækker konsistens ;) men jeg må indrømme, en sådan sovs er
ikke velegnet til genopvarmning....

--
Knus,
Sabina


Klaus Alexander Seis~ (17-06-2007)
Kommentar
Fra : Klaus Alexander Seis~


Dato : 17-06-07 17:45

Sabina H. skrev:

> nu tilføjes kulør og ekstra smag, det kan være [...]

Jeg bruger med stort held fiskesovs ("nam pla") når jeg lige mangler
det der gør at sovsen eller gryderetten får en lækker smag. Umami,
ville nogen nok sige - godt bliver det i hvert fald, og det får ikke
nødvendigvis maden til at smage af fisk.

Mvh,

--
Klaus Alexander Seistrup
http://klaus.seistrup.dk/

Emil (17-06-2007)
Kommentar
Fra : Emil


Dato : 17-06-07 19:38

Klaus Alexander Seistrup wrote:

>Jeg bruger med stort held fiskesovs ("nam pla") når jeg lige mangler
>det der gør at sovsen eller gryderetten får en lækker smag. Umami,
>ville nogen nok sige - godt bliver det i hvert fald, og det får ikke
>nødvendigvis maden til at smage af fisk.

Her har du fat i den lange ende. Fiskesovs består ofte af 70%
"ansjoskoncentrat", som jeg ikke véd hvad dækker over. Indeholder
yderligere salt og sukker. Det er helt klart, og indeholder ingen
olier. Smagen er autentisk nok.

Jeg foretrækker at bruge alm. ansjoser, så jeg bedre véd hvad maden
består af. De bruges normalt i leverposteg og i forloren skilpadde.

En rigtig god sovs til stegt oksekød (Sause Friand):
Udvask, hak og knus 3 ansjoser. De koges (simrer) i en time under låg,
sammen med 4 hakkede chalotteløg i en blanding af et glas rødvin
og et glas bouillon. Sies og tilsættes lidt citronsaft samt noget
af skyen fra stegningen.


m.v.h. Emil

Klaus Alexander Seis~ (17-06-2007)
Kommentar
Fra : Klaus Alexander Seis~


Dato : 17-06-07 19:41

Emil skrev:

>> Jeg bruger med stort held fiskesovs ("nam pla") når jeg [...]
>
> Jeg foretrækker at bruge alm. ansjoser, så jeg bedre véd hvad
> maden består af.

Ja, det har du ret i, og det burde jeg nok osse. Men erfaringen
viser at jeg aldrig når at få brugt et helt glas ansjoser når det
er åbnet, så jeg gik over til fiskesovs i stedet.

Mvh,

--
Klaus Alexander Seistrup
http://klaus.seistrup.dk/

Emil (17-06-2007)
Kommentar
Fra : Emil


Dato : 17-06-07 20:04

Klaus Alexander Seistrup wrote:

>Ja, det har du ret i, og det burde jeg nok osse. Men erfaringen
>viser at jeg aldrig når at få brugt et helt glas ansjoser når det
>er åbnet, så jeg gik over til fiskesovs i stedet.

Udmærket argument. De små glas jeg køber, bliver nu hurtigt spist.
Faktisk fryser jeg lidt ned, så jeg altid har lidt krydderi ved
hånden.

Det vigtige, som du kom frem med var, at ansjoser er et rigtigt godt
krydderi - specielt til smørrebrød, oksekød og nogle sammenkogte
retter.

De færreste tør bruge dem, uanset herkomst og form. Men de snyder sig
selv for en dejlig smagsoplevelse.
Tak fordi du bragte emnet på banen.


m.v.h. Emil

Klaus Alexander Seis~ (18-06-2007)
Kommentar
Fra : Klaus Alexander Seis~


Dato : 18-06-07 05:17

Emil skrev:

> De små glas [ansjoser] jeg køber, bliver nu hurtigt spist.
> Faktisk fryser jeg lidt ned, så jeg altid har lidt krydderi
> ved hånden.

Det var en god idé, det vil jeg overveje.

> Det vigtige, som du kom frem med var, at ansjoser er et
> rigtigt godt krydderi - specielt til smørrebrød, oksekød og
> nogle sammenkogte retter.

Helt enig, så længe man ikke kommer så meget ansjos eller fiskesovs
i retten, at den kommer til at smage af fisk.

Mvh,

--
Klaus Alexander Seistrup
http://klaus.seistrup.dk/

Andreas M. Hansen (17-06-2007)
Kommentar
Fra : Andreas M. Hansen


Dato : 17-06-07 21:31

Indtil videre tak for en håndfuld inspirerende indlæg - de skal alle
afprøves.
Specielt fynboen og Sabinas metoder lyder som noget jeg kan bruge i
hverdagen - Klaus A's version med fiskesauce er nok noget jeg skal prøve en
gang når jeg skal eksperimentere.
Det foresvæver mig at jeg kan genkende noget af hvad min gamle mor gjorde,
men hun døde desværre inden det at lave mad blev noget som jeg skulle
beskæftige mig med.

mvh

Andreas M. Hansen



Ole Christiansen (20-06-2007)
Kommentar
Fra : Ole Christiansen


Dato : 20-06-07 08:24


"Andreas M. Hansen" <nokke99@hotmail.com> skrev i en meddelelse
news:4674f635$0$828$edfadb0f@dread12.news.tele.dk...
> Hej madguruer,
>
> Er der nogen her som kan henvise mig til nogle sites hvor jeg kan lære at
> lave sovs ?
> De gange jeg har forsøgt mig med at lave noget ud fra en gang stegesky, så
> bliver det til en gang gennemsigtig geleagtig masse....
> Det jeg har brug for at kunne lave, er gode fedtfattige dagligdags sovse
> til kartofler, pasta og ris.
> - Findes der en sovseskole på nettet ? - familien er snart ved at være
> trætte af Knorr's svampesovs...
>
> mvh
>
> Andreas M. Hansen
>
Prøv dette link:

http://www.dr.dk/Mad/Temaer/2006/Sovs/20061005141147.htm

/Ole



Søg
Reklame
Statistik
Spørgsmål : 177552
Tips : 31968
Nyheder : 719565
Indlæg : 6408847
Brugere : 218887

Månedens bedste
Årets bedste
Sidste års bedste