Peter Westh wrote:
> "Louise" <louise.krarupSNABELAprivat.dk> skrev i en meddelelse
> news:4653445f$0$90262$14726298@news.sunsite.dk...
>> Min baggrund for disse udtalelser er bl.a. at jeg er diabetiker, og
>> der er det vigtigt at vide præcis hvordan de forskellige kulhydrater
>> påvirker kroppen.
>
> Det er jeg også
>
> Og der er ingen tvivl om, at rugbrød giver en langsommere
> blodsukkersstigning end hvidt franskbrød. Det skyldes bare ikke, at
> kulhydraterne i rugbrød er mere komplekse. Jo, fibre er jo en skags
> komplekse kuhydrater, men de bliver jo ikke fordøjet. De resterende
> kulhydrater er, i det store og hele, de samme uanset hvor groft
> brødet er.
> Da jeg blev diagnosticeret i 1992 blev jeg - ligesom dig formentlig -
> belært om, at man kunne gruppere kulhydrater i monosakkarider,
> disakkarider og polysakkarider. Monosakkarider gav størsts
> blodsukkerstigning, disakkarider lidt langsommere, og polyerne gav
> den laveste og var dem, man generelt skulle spise flest af. Af den
> grund blev jeg blandt andet rådet til at passe på med frugt og mælk,
> der jo indeholder hhv. fruktose og laktose (begge monosakkarider).
>
> Nu er der sket rigtig meget i forskningen siden dengang. Er du
> bekendt med begrebet Glykæmisk Index? Det er et mål for, hvor
> hurtigt en betemt mængde kulhydrat fra et givet fødemiddel får
> blodsukkeret til at stige. Og når man måler på det, så passer teorien
> om, at det er kulhydraternes kompleksitet der afgør hvor hurtigt de
> optages, slet ikke. Laktose og fruktose giver faktisk en meget lav og
> langsom blodsukkerstigning. Franskbrød, der mest består af stivelse
> som er et polysakkarid, får blodsukkeret til at stige næste lige så
> hurtigt som sukker (disakkarid). Pasta derimod, der består af
> hvedemel præcis ligesom franskbrød, giver en ret langsom
> blodsukkerstigning (til gengæld kommer man let til at indtage rigtig
> store mængder meget hurtigt, det kender du sikkert). Og så videre.
> Et absurd eksempel: I næsten ti år drak jeg æblejuice når jeg havde
> lavt blodsukker, for det anbefalede min læge. Et blodsukkertilfælde
> varede så gerne et kvarters tid med rysten og koldsved. Det var først
> da jeg læste om det glykæmiske indeks, at jeg tænkte på at førsøge
> med sodavand i stedet. Æblejuice indeholder mest fruktose, der giver
> lav blodsukkerstigning. Sodavand indeholder sakkarose, som går næsten
> lige så hurtigt i blodet son druesukker. Da jeg konfronterede min
> læge md min nyopdagelse fortalte hun, at den overlæge der havde
> styret rigshospitalets diabetesenhed i en menneskealder, ejede en
> æbleplantage...
> Så det er slet ikke så enkelt som vi lærte. Hvor hurtigt kuhydrater
> optages i kroppen afhænger af mange ting - deres kemiske form spiller
> ind, men det gør fødevarens fysiske egenskaber også, såsom
> fiberindhold (især vandopløselige fibre, som i bælgfrigter) og hvor
> groft det er (hele hvedekerner giver lavere blodsukkerstiging end
> kerner malet til mel). Og i øvrigt måltidets overordnede
> sammensætning. Store mængder fedt sænker optagelsen af kulhydrater.
> Tandsmør sænker brødets glykæmiske indeks ( men der er selvfølgelig
> andre gode grunde til ikke at putte tandsmør på brødet).
> Bedste hilsner
>
> Peter
Jeg kender godt til principperne i glykemisk indeks, men bruger det ikke. Er
aldrig blevet undervist i det på ambulatoriet, har kun lært om det i biologi
på HF.
Jeg foretrækker, langt hen ad vejen, at prøve tingene af på min egen krop.
Jeg kan måle mig til hvordan jeg reagerer på de forskellige ting, og ikke
alle reagerer ens.
Selvfølgelig er der nogle ting som jeg går helt udenom, mens jeg prøver
andre ting af, og så ved om det er noget jeg kan spise lejlighedsvis, eller
skal gå udenom.
Nu har jeg haft diabetes siden juni 1994, så har efterhånden lært hvordan
jeg reagerer på de fleste fødevarer.
Og selvfølgelig er jeg også gået ud fra diætistens anbefalinger, men i høj
grad også mine egne erfaringer.
For det kan godt være at diætisten eller lægen siger en ting om en fødevare,
men hvis min erfaring er en helt anden, så er det min erfaring jeg går ud
fra.
Vedr. den med æblejuice, vil jeg sige at jeg også bruger juice ved lavt
blodsukker. Den type juice der optages hurtigst er appelsinjuice.. Men det
var da et fint trick af lægen at anbefale øæblejuice, når han nu sel
vproducerede det
Desuden er æbler rigtig gode..
Ja, nu blev det lidt OT, men håber det går
Louise