"Linde" <delinde@gmailfjern.com> skrev i en meddelelse
news:46167b6c$0$90274$14726298@news.sunsite.dk...
>
> "Marianne" <handel_fjerndette@lundbak.dk> skrev i en meddelelse
> news:461639dc$0$23930$edfadb0f@dread12.news.tele.dk...
>> Jeg er i gang med Carstens Jensens herlige roman 'Vi de druknede'. Den
>> handler en del om livet til søs, og et sted står der, at 'kokkedrengen'
>> fik vist, hvordan man laver ordentlig gær af kartofler og vand.
>> Kartoflerne skæres i stykker, kommes på en flaske som der hældes vand på
>> og bagefter proppes til, og derefter skal det hele stå lunt i et par
>> dage.
>>
>> Denne gær skulle være bedre end 'købegær'.
>>
>> Har det noget på sig?
>
> Der er ingen tvivl om, at en sådan cocktail vil gære op hen over et par
> dage. Problemet er, at det er en vildgæring, altså gærkulturer af ukendt
> art og mængde, der skaber gæringen. Hovedsageligt hø- og
> kartoffelbakterien, der sikkert også udvikler CO2 som søges i bagværk, men
> som også kan bidrage med uønsket smag eller virkning i maven. Bagegær, og
> meget vingær, er en raffineret og koncentreret kultur af hovedsageligt
> Saccharomyces Cerevisiae, der forgærer sukker til CO2 og alkohol, og hvor
> man er sikker på at den ikke udvikler toksiner i processen. Men når det så
> er sagt, kan det vel ikke udelukkes at en sådan kartoffelcocktail kan give
> et brugbart resultat i bagværk...det var vel på lignende måder at man
> opdagede bagegær i første omgang.
>
> Mvh
> Linde
OK. Der vil altså /næppe ikke være tale om en *bedre* gær idet man må
formode, at den eksisterende bagegær er nogenlunde højtudviklet. Jeg forstår
dig sådan, at det oven i købet kan være en giftig gær? Jeg ville prøve den
med mine børn for at demonstrere gæringen, men det må jeg vist hellere
undlade
Optræder samme vildtgæring så ikke i alm. surdej?
mvh
marianne