Først: glimrende indlæg !
Forfatteren er, dog, en del mere bekymret over de såkaldt frie radikaler end
jeg - der ubekymret opvarmer olivenolie til rygepunkt og selvom jeg ikke
selv gør det ret tit, også mener at ex. rapsolie godt kan anvendes til
stegning - man skal bare huske at få nok antioxydanter - hvorfor ex. et glas
rødvin til maden, også derfor, er en god ting :)
Når man ser ex. følgende 2 links kunne man tro forfatteren forveksler raps-
med ex. vindruekerneolie
http://www.diabetes.dk/wm2494
http://www.arla.dk/C1256FA800483D00/O/hvilke-olier-er-bedst-til.html
- the mip
"Jens Axel Søgaard" <usenet@soegaard.net> wrote in message
news:4536885b$0$853$edfadb0f@dread12.news.tele.dk...
> MLN skrev:
>> Så var det min kone om hjem fra et kursus hvor hun havde lært om råkost
>> osv...
>> Her har underviseren så fortalt dem at de bedste olier at stege i er
>> oliven og kokosolie.
>> Samtidigt fortæller hun at man aldrig må opvarme rapsolie .....
>> Was ist das, tænkte jeg så, jeg er da altid blevet indoktrinetret med at
>> rapsolie var det bedste til alt ....
>
> Kort uddrag af: <
http://www.fadk.dk/artikler-vis.asp?id=37>.
>
> Mættede fedtsyrer
> -----------------
> De mættede fedtsyrer finder vi særligt i animalsk form i kød og
> mælkeprodukter og i vegetabilsk form i kokos og palmeolie. Mættede
> fedtsyrer er kendetegnet ved, at de er faste og udmærker sig ved, at de er
> meget varmestabile og derfor tåler højere temperaturer end de andre
> fedtsyrer. Det mættede fedt er temmelig udskældt og er blevet udråbt til
> at være den helt store skurk bl.a. i forhold til for høje kolesterol
> niveauer.
> Resultatet er en unuanceret stempling af bl.a. smør som et skadeligt
> produkt pga. indholdet af mættede fedtsyrer. De mange blandingsprodukter,
> margariner og smørbare margariner fremhæves derimod af medierne for deres
> kolesterolnedsættende effekt pga. deres større indhold af flerumættede
> fedtsyrer. Desværre er de fleste af disse produkter forarbejdede eller
> hærdede på en så hårdhændet måde, at de har mistet denne egenskab og i
> stedet virker belastende for organismen.
> Det vil derfor være fint at være kritisk i sit valg af kilder til det
> mættede fedt, og få de gode, uforarbejde kilder ind i den daglige
> madlavning som f.eks. god gammeldags kærnet smør og jomfrukokosolie.
> Jomfrukokosolie har mange gavnlige egenskaber og udmærker sig ved at være
> yderst varmestabil, så den kan tåle opvarmning uden dannelse af skadelige
> stoffer. Det er derfor velegnet til stegning og bagning, wok etc.
> God gammeldags kærnet smør er også et udmærket fødemiddel, hvis det
> indtages i rimelige mængder! Smør indeholder bl.a. smørsyre, der er
> befordrende for flere fordøjelsesmæssige funktioner.
>
> Monoumættede fedtsyrer
> ----------------------
> De monoumættede fedtsyrer (også kaldet enkeltumættet fedt) er fedtsyrer,
> som adskiller sig fra de mættede fedtsyrer, ved at have en enkelt
> dobbeltbinding i kulstofkæden.
> Monoumættet fedt findes særligt i olivenolie og rapsolie. Olivenolie
> udmærker sig ved at have en kolesterolsænkende virkning (sænker LDL
> kolesterol og hæver HDL) og er kendetegnet ved, at den på køl bliver
> halvfast og svær at få ud af flasken. Olivenolien er pga. det store
> indhold af enkeltumættet fedt ikke så sart som de flerumættede olier og er
> derfor efter vores opfattelse den eneste flydende olie, der tåler
> forsigtig opvarmning. En af de helt store misforståelser i forhold til
> brugen af fedtstoffer til opvarmning, er den massive markedsføring af
> rapsolie som sundere end olivenolie i madlavningen pga. dens højere
> indhold af flerumættet fedt. Det er korrekt at jo større andel flerumættet
> fedt, der er i en olie, desto mere kolesterolsænkende kan den virke.
> Problemet er blot at der ved opvarmning af de flerumættede fedtsyrer,
> særlig omega-3 fedtsyrerne, dannes skadelige stoffer, de såkaldte frie
> radikaler. Så vælger man at få en rapsolie ind i sit køkken, må den være
> koldpresset/uraffineret og efter forfatternes bedste overbevisning,
> udelukkende anvendes uopvarmet i dressinger.
>
>
> Se også:
>
> <
http://www.altomkost.dk/NR/exeres/2E169BA8-DD96-4E48-9C50-B66F5AB78275.htm?NRMODE=Unpublished>
>
> --
> Jens Axel Søgaard