/ Forside / Interesser / Fritid / Madlavning / Nyhedsindlæg
Login
Glemt dit kodeord?
Brugernavn

Kodeord


Reklame
Top 10 brugere
Madlavning
#NavnPoint
Nordsted1 13396
frieda 10657
smuller54 10429
vagnr 9687
pifo 9117
piaskov 8417
ans 7901
mcloud 7316
HelleBirg.. 6846
10  dova 6027
Lidt offtopic - Vedligeholdelse af støbej~
Fra : Martin


Dato : 01-08-06 13:47

Hvordan vedligeholder man en stegepande af støbejern ?

Jeg har hørt noget med at koge en saltopløsning på en ny støbejerns
stegepande for at forberede den til madlavning, og at man derefter så vidt
mulig skal undgå at bruge sulfo til rengøring. Men hvis der er brugt sulfo,
skal panden så koges igen i en saltopløsning eller måske smøres ind i en
olie.
- Hvad er rigtigt og forkert i denne sammenhæng ?

Hilsen Martin



 
 
Ole Larsen (01-08-2006)
Kommentar
Fra : Ole Larsen


Dato : 01-08-06 15:38

Martin skrev:
> Hvordan vedligeholder man en stegepande af støbejern ?
>
> Jeg har hørt noget med at koge en saltopløsning på en ny støbejerns
> stegepande for at forberede den til madlavning, og at man derefter så vidt
> mulig skal undgå at bruge sulfo til rengøring. Men hvis der er brugt sulfo,
> skal panden så koges igen i en saltopløsning eller måske smøres ind i en
> olie.
> - Hvad er rigtigt og forkert i denne sammenhæng ?
>
> Hilsen Martin
>
>
Mener at huske at Boserup benyttede "tørt" salt + kraftig opvarmning. Og
ja, ingen sæbe

--
Med venlig hilsen, Ole Larsen.
New Images And Design, july 2006
http://Olelarsen.eu/
http://home.tiscali.dk/muggler

Steen Suder (01-08-2006)
Kommentar
Fra : Steen Suder


Dato : 01-08-06 18:40

Martin wrote:

> Hvordan vedligeholder man en stegepande af støbejern ?
>
> Jeg har hørt noget med at koge en saltopløsning på en ny støbejerns
> stegepande for at forberede den til madlavning, og at man derefter så vidt
> mulig skal undgå at bruge sulfo til rengøring. Men hvis der er brugt
> sulfo, skal panden så koges igen i en saltopløsning eller måske smøres ind
> i en olie.
> - Hvad er rigtigt og forkert i denne sammenhæng ?

Tjah... hvad der virker

Bruger du konsekvent sulfo, skal der en del mere olie/fedt på den for at
emnerne ikke brænder fast.

Selv undgår jeg sæbe, men tørrer den grundigt af med køkkenrulle efter brug,
men panden stadig er varm.
Du kan evt. koge panden af med vand.

Mht. til hygiejnen... panden bliver jo varm... endda meget varm til tider.
Desuden undgår man brændte sæberester i maden.

Som Ole er inde på, så er der kokke, der anbefaler kraftig opvarming med
salt, evt. efterfulgt af oliebehandling. Den er jeg med på. Fruen har i sit
kvindelige normalstadie af mild panik en anden opfattelse

--
Steen Suder
Prøv at forestille dig, at du er en anden, og læs så din artikel igennem
inden du sender den. Alle har interesse i, at du staver og formulerer
dig, så godt du kan. På den måde forstås det lettere, hvad du skriver.

Peter Westh (01-08-2006)
Kommentar
Fra : Peter Westh


Dato : 01-08-06 19:20

"Steen Suder" <sfs_news_spam@suder.dk> skrev i en meddelelse
news:44cf91f8$0$15786$14726298@news.sunsite.dk...
> Martin wrote:
> Som Ole er inde på, så er der kokke, der anbefaler kraftig opvarming med
> salt, evt. efterfulgt af oliebehandling. Den er jeg med på. Fruen har i
> sit
> kvindelige normalstadie af mild panik en anden opfattelse

Jeg forstår ikke formålet med det der salt-trick. Og at Boserup bruger det
øger ikke min tiltro til, at det er velbegrundet (manden tror også på
blodtypediæten, for Chrissake!) Nogen der kan forklare det?

Se i øvrigt
http://www.chemsoc.org/networks/learnnet/kitchenchemistry/docs/SS10c.pdf
angående behandling af gryder og pander.

/P



hedelyngen@gmail.com (02-08-2006)
Kommentar
Fra : hedelyngen@gmail.com


Dato : 02-08-06 21:26

Peter Westh wrote:
> "Steen Suder" <sfs_news_spam@suder.dk> skrev i en meddelelse
> news:44cf91f8$0$15786$14726298@news.sunsite.dk...
> > Martin wrote:
> > Som Ole er inde på, så er der kokke, der anbefaler kraftig opvarming med
> > salt, evt. efterfulgt af oliebehandling. Den er jeg med på. Fruen har i
> > sit
> > kvindelige normalstadie af mild panik en anden opfattelse
>
> Jeg forstår ikke formålet med det der salt-trick. Og at Boserup bruger det
> øger ikke min tiltro til, at det er velbegrundet (manden tror også på
> blodtypediæten, for Chrissake!) Nogen der kan forklare det?
>
> Se i øvrigt
> http://www.chemsoc.org/networks/learnnet/kitchenchemistry/docs/SS10c.pdf
> angående behandling af gryder og pander.
>
> /P

Min erfaring med nye pander er:
Smør med olie, og læg dem til side.

Når den skal rengøres efter brug, får den en tur under en varm
vandhane, renses evt. med rustfrit ståluld, og efter den er tør,
smøres den igen med olie
olie = madolie

Hilsen Jørgen
www.fiskeopskrift.dk


Søren Beltofte Søren~ (03-08-2006)
Kommentar
Fra : Søren Beltofte Søren~


Dato : 03-08-06 10:58

"Martin" <invalid@invalid.pas> wrote

> Jeg har hørt noget med at koge en saltopløsning på en ny støbejerns
> stegepande for at forberede den til madlavning, og at man derefter så vidt
> mulig skal undgå at bruge sulfo til rengøring. Men hvis der er brugt
> sulfo, skal panden så koges igen i en saltopløsning eller måske smøres ind
> i en olie.
> - Hvad er rigtigt og forkert i denne sammenhæng ?

Jeg har personligt aldrig hørt om salt-tricket. Derimod er jeg blevet rådet
til, at 'brænde' min grilpande med sojaolie ved meget høj temperatur -
f.eks. i ovnen.

At indsmøre panden i olie efter endt afvask bidrager muligvis også, men det
er utilstrækkeligt i forhold til at undgå at noget sætter sig fast.


// Søren



Peter Westh (03-08-2006)
Kommentar
Fra : Peter Westh


Dato : 03-08-06 19:30

"Søren Beltofte Sørensen" <soeren_[skod]@beltofte.dk> skrev i en meddelelse
news:44d1c8b0$0$15795$14726298@news.sunsite.dk...
> Jeg har personligt aldrig hørt om salt-tricket. Derimod er jeg blevet
> rådet til, at 'brænde' min grilpande med sojaolie ved meget høj
> temperatur - f.eks. i ovnen.
>
> At indsmøre panden i olie efter endt afvask bidrager muligvis også, men
> det er utilstrækkeligt i forhold til at undgå at noget sætter sig fast.

Jeg tror det korte og det lange er, at der skal etableres en film af
(delvist) hydroliseret olie på panden. Jeg har også prøvet det med at fylde
panden med olie og varme den voldsomt op, og det virker for så vidt. Men det
kan dog også gøres ved simpelthen at bruge panden hyppigt med masser af olie
og høj varme, stege fede kødstykker, pølser, bacon osv. Hvis man sørger for
ikke at bruge sulfo eller andre alkaliske stoffer, og for ikke at brænde
noget fast der skal skrubbes af, bliver panden gradvist bedre og bedre.
Rengøring sker med varmt vand eller evt blot aftørring med køkkenrulle. At
smøre med olie nytter ikke meget, det er mest til jernpander der risikerer
at ruste.

/P



Simon (11-08-2006)
Kommentar
Fra : Simon


Dato : 11-08-06 09:47

Martin wrote:
> Hvordan vedligeholder man en stegepande af støbejern ?

Ibrugtagning/grundrens: Opvaskemiddel + ståluld
Imprægneres med fedt/olie (mættede typer), jf. link.
Daglig rengøring: Aftørring, evt. vand, kun i særlige tilfælde mild sæbe.

Alt sammen fra http://en.wikipedia.org/wiki/Cast_iron_cookware

--
Simon | __o
Men are from here, and women | _`\ \_
are from way the hell over there. | (_)/ (_)

Søg
Reklame
Statistik
Spørgsmål : 177552
Tips : 31968
Nyheder : 719565
Indlæg : 6408849
Brugere : 218887

Månedens bedste
Årets bedste
Sidste års bedste