> Jeg kan fortælle dig hvordan jeg gør?
> Jeg har ganske vist en teleskopisk rygeovn, men
> princippet er det samme.
> Den har en fast plade over ilden som skal
> forhindre fedtet i at dryppe ned i ilden,
> så det er ikke umuligt at du skal bruge en
> bakke over ilden.
> Jeg bruger ikke kul men birkebrænde.
> Når fisken er renset, tørret og saltet, hænger
> jeg den op ca. 20-30cm over ilden. Tættere kan også
> gøre det. Men bliver det for varmt, skiller fisken ad.
> Jeg tænder birkebrændet med terpentin eller lampeolie.
> Det foregår udenfor ovnen.
> Når ilden har godt fat i træet og tændvæsken
> er dampet af, kvæler jeg ilden med lidt røgsmuld og
> sætter skuffen ind i ovnen.
> Pindene og røgsmulden kan gløde et par timer, hvilket
> som regel passer fint til fisk op til 2,5 - 3kg.
> Ål på 0,4 til 0,7 kg tager en times tid.
> Jeg tilpasser luftmængden ved at finstille spjældet.
> For meget luft og ilden blusser op, for lidt og ilden
> går helt ud.
> Det gælder, som du allerede ved, om at holde
> temperaturen på ca. 100 grader.
>
Ja, det anede mig nok, at der skal monteres en plade / fad over kullene /
brændet, for at forhindre at fedtet kvæler gløderne. Det lyder i øvrigt
spændende med rigtigt brænde. Men er det ikke svært at styre varmen. Med
kul, kan man jo bare tage et par briketter ud. Måske skulle man prøve, hvis
det lykkedes mig at lave en ordenlig røget fisk engang.
Jeg har i dag købt nogle sildefilleter til at øve mig på
Det er sgu for
surt at bruge flere ørreder på projektet. I hvert fald før der er nogenlunde
styr på det.
Mvh
Jasper