Mus wrote:
> Hej
>
> Min mand har købt hele tre kinakål. Hmmm det må være prisen der har fået ham
> til det
>
> Normalt køber jeg aldrig kinakål.
>
> Nogen der ligger inde med nogle gode ideer med kinakål ?
>
> LN
>
>
Aarstiderne havde i sidste nogle opskrifter på retter med kinakål. Jeg
har copy-pastet dem ind nedenfor.
------------------------------------
BRUCE LEE KÅL MED ØSTERSSAUCE OG ØSTERSHATTE
Tilbehør 4 personer – tilberedningstid 10 minutter
300 g kineserkål hugget i strimler med faste håndkantslag eller en kniv
1 bk østershatte
2 spsk østerssauce (østers gæret med salt og tilsat soja)
1 citron eller lime
2 spsk jordnøddeolie
evt lidt ristede cashew-nødder og et grønt drys
Del østershattene i 2-4 ved at rive dem fra hinanden fra toppen mod
roden. Steg svampene i varm olie i 3-4 minutter, på en pande eller i en wok.
Tilsæt kinakålen, krydr med havsalt og peber. Vend kålen rundt og tilsæt
østerssauce og lidt vand. Kog retten igennem i et par minutter og
tilsmag med citrussaft og havsalt.
Server fx til en gang frikadeller - evt. med ristede cashew-nødder og et
grønt drys. Du kan også supplere med nudler for en skøn kødløs ret.
--------------------------------------
KINAKÅL CHOP SUEY
Fra mors 80’er køkken
Tilberedning 30 min.
300 g kyllingekød i strimler eller mørt skært kalvekød
200 g kinakål
1 løg
2 spsk madolie (gerne sesamolie)
lidt tørret eller frisk chili
sød chilisauce
citronsaft
1 tsk maizena udrørt i koldt vand
salt og peber
kan tilsættes: soja, ingefær, citronskal, hvidløg, citrongræs, limeblade
- efter lyst
Steg strimler af kød i olie i en wok ved god varme. Når kødet er
gyldent, hældes det i et fad. Løg tilsættes wokken, og svitses gyldent.
Tilsæt kinakål i strimler, og rist videre ved god varme.
Tilsæt chili, chilisauce, citronsaft, salt og peber. Svinges sammen.
Tilsæt 2 dl vand eller bouillon. Kog det op, og jævn med maizena udrørt
i vand. Kog igennem, tilsæt det stegte kød og smag til.
Server ris eller nudler til - og en god mangochutney.
Så er vi i 80’erne igen - Der mangler bare lige en bønnespire.
--------------------------------------
DAMPET KINAKÅL/BROCCOLI MED VINAIGRETTE
Tilbehør 4 personer
1 kinakål eller broccoli
Vinaigrette:
2 spsk hvidvinseddike
2 spsk raps- eller anden olie
1 meget finthakket løg
2 spsk saltede kapers, skyllet
finthakkede krydderurter
salt og peber
2 hårdkogte æg
Kålet befries for mørke, trætte blade, så kun det lysegrønne og sprøde
er tilbage. Skæres i kvarte, broccoli i buketter og dampes kortvarigt
til sprødmørt, i et minimum af vand tilsat salt.
Eddike og olie piskes sammen, tilsættes finthakket løg, hakket kapers,
samt evt krydderurter og smages til med salt og peber. Dressingen
fordeles over den lune kål og hakket æg drysses over.
Nydes til fisk, farsretter eller stegt kylling. Æggene undlades evt.
eller byt vinaigretten ud med citronsmørret, som findes her på siden.´
--------------------------------------
DAMPET KINAKÅL MED GUACAMOLE
1 person
½ kinakål
1 avocado
1 lille løg, finthakket
1 fed hvidløg, presset
citronsaft
1 tsk spidskommen
havsalt eller tamari
Kålet befries for mørke, trætte blade, så kun det lysegrønne og sprøde
er tilbage. Skæres i kvarte og dampes kortvarigt til sprødmørt, i et
minimum af vand tilsat salt.
Avocado moses med en gaffel og tilsættes løg og hvidløg. Smages til
citronsaft og havsalt/tamari og friskkværnet sort peber.
--------------------------------------
NUDELSALAT
Hovedret 1 person, tilberedning 20 min.
50 g risnudler
100 g gulerod
1 løg eller forårsløg
100 g kinakål
100 g sukkerærter, blancherede
1 spsk sesamfrø
evt koriander
Dressing:
en lille knold ingefær
1 fed hvidløg
1 spsk tamari
1 spsk sojasauce (evt. teriyaki)
1 spsk citronsaft
1 spsk sesamolie
Nudlerne kommes i en skål og dækkes med kogende vand og trækker i 3-5
minutter. Vandet sigtes fra og nudlerne afkøles.
Gulerod, løg og kinakål skæres i tynde strimler med en tyndskræller
eller siden af et rivejern og sauteres kortvarigt i lidt olie.
Sukkerærterne kommes i kogende velsaltet vand i et par minutter og
afkøles i iskoldt vand.
Til dressingen rives ingefær, hvidløg presses, og alt røres sammen og
smages til. Den må gerne rive lidt.
Nudlerne vendes med grøntsager og dressing. Sesamfrø og evt koriander
drysses over.
Salaten kan tilsættes lidt kylling i strimler, eller en rest oksekød,
eller måske lidt rejer.