On Fri, 16 Dec 2005 12:48:20 +0100, Kurt Hansen <kurt-snabela-towle.dk>
wrote:
> For tiden kører der en tråd om fremstilling af sin egen Kahlua, men
> kryddersnaps har også været oppe at vende nogle gange. Jeg synes at
> ulempen
> ved at bruge almindelig billig vodka er, at alkoholprocenten er for lav.
> Dels er der for lidt riv i de færdige produkter og dels er 37-38% altså
> for
> lidt til at trække alt det gode ud af råvarerne.
>
> Findes der vodka - eller anden neutral spiritus - med en højere
> alkoholprocent? Husker ikke lige styrken på den klare Brøndums, men den
> er
> vist på den gode side af 40?
Det er både godt og skidt at have høj alkohol procent til at lave
kryddersnaps. Det går klart hurtigere med en højprocent. Men det går også
hurtigere at ødelægge udtrækket. Det er som regle de bitterstoffer som er
de sidste man trækker ud. Hvis et udtræk står for længe kan det blive
udrikkeligt, fordi alkoholen trækker bitterstofferne ud. Og når procenten
er højere er der kortere tid fra "god udtræk" til "for meget udtræk" Jeg
har selv oplevet det med bærlikør af brombær. Jeg lader det normalt stå et
år med 37% vodka, men et år lavede jeg det på noget polsk 80%. Da det
havde stået et år havde det en tydelig bitter eftersmag som det normalt
ikke har. Nu er brombær ikke engang så svær at lave andre krydderier er
endnu værer. Især udtræk af friske blade de skal bare stå en dag eller to
for meget så er de ikke optimale. Det vil være endnu mere udtalt med
højere alkohol procent.
Desuden har man jo mulighed for at drikke lidt flere snapser når de kun er
lavet at 37%
/Thomas
--
"jeg blev perfekt da jeg stoppede med at overdrive"