On Tue, 01 Nov 2005 23:11:22 +0100, Martin Larsen
<martin+spamfree+larsen@bigfoot.com> wrote:
> Hejsa
>
> Jeg har en hulens masse modne chilier fra de helt bamsemilde til de
> atombombeagtige stærke, og de venter bare på at blive høstet. En del af
> dem fryser og sylter jeg, men jeg kunne godt tænke mig at lave en god,
> stærk chilisauce som kan gemmes.
>
> Er der nogen som kender en god opskrift? Det må godt være en sød-stærk
> (hot & sweet) udgave.
>
> Takker på forhånd
>
> Martin
>
>
Jeg har prøvet flere opskrifter som jeg syntes bliver rigtig godt. De er
lette at lave og holder sig godt.
Du tager chillierne og flækker dem og fjerner frø og stok. Lægger dem på
bagepapir og bager dem i ovne i ca 20 minuter, til de er møre. De må ikke
blive brune. De varme chillier blender du nu med en passende mængte
olivenolie. Denne sovs bruger jeg mest til at give et ekstra pift til kød
retter eller hvis jeg syntes mine chilli retter er blevet for svage. Den
kan tilsættes ret sent i pocessen og stadig give en god smag. Vi bruger
den også til at give smag til f.eks. humus og guacomole.
En anden sovs jeg har stor succes med er et koge en sukker/eddike lage ca.
halvt sukker halvt eddike tilsat syltekrydderier. Når sukkeret er smeltet
og det her kogt lidt filtrers krydderierne fra og chillierne kommes i. De
koger med indtil de er møre og det hele blendes. Man kan tilsætte mere
sukker eller eddikelage efter smag og efter hvor tynd man vil have sovsen.
Jeg har eksperimenteret med at fjerne kerner og lade dem sidde i. Det
giver forskellige udtryk til sovsen. Jeg syntes bedst om den hvor kernerne
er væk. Du kan sikkert selv eksperimentere med forskellige krydderi
blandinger. Jeg syntes godt om at chilli smagen for lov til at træde frem.
Disse to sovse kan holde sig i meget lang tid i køleskab. Mindst et år.
Du skulle også prøve at lave chilli/citron snaps det er også rigtig godt.
/Thomas
--
"jeg blev perfekt da jeg stoppede med at overdrive"