"Kent" <Sunshine@NOSPAMpc.dk> skrev i en meddelelse
news:431d3bc3$0$94433$edfadb0f@dread15.news.tele.dk...
> Hej
>
> Nu er det snart ved at være tid til at lave hyldebærsaft, men
> der går jo nok en uge, inden hyldebærerne er helt modne.
> Jeg skal lave det selv for første gang. Sagen er, at jeg er
> helt vild med hyldebærsuppe
.
>
> Meningen er, at jeg vil koge saften ud vhja. en saftkoger,
> jeg har anskaffet mig.
>
> Tilsætter i citronsyre i saften, når den er kogt - eller hvad?
>
> Hvad vil I tro, saftens holdbarhed vil være, hvis den opbevares
> i et køkkenskab. Jeg vil hælde saften på Atamon-skyllede
> ½- og 1½ liters sodavandsflasker. Hvis det er muligt, vil jeg
> gerne undgå at fryse flaskerne. Jeg har pladsmangel i fryseren
.
>
> Tak.
>
> Kent.
>
>
Du kan lave to ting:
Hyldebærsuppe:
1 kg friske hyldebær skylles. De groveste stilke klippes bort. Sammen med
1 stk hel kanel,
2 hele nelliker og
skal af 1 citron koger under låg i 20 minutter med
1½ liter vand. Saften sies, sødes med
100 g melis og koges med æblebåde fra
2 æbler.
100 g melboller tilsættes. Suppen jævnes med
2 spsk. Ideal jævning A, der er rørt ud i 1 dl vand. Suppen jævner med det
samme.
Ved ikke hvorfor suppen skal jævnes efter at melboller er tilsat, men gætter
mig til at Idealjævning er kartoffelmel. Og kartoffelmel må ikke koge.
Personlig har jeg fået hyldebær suppe med tvebakker og ved ikke hvordan det
er med melboller.
Men det er i hvertfald den friskeste måde at få hyldebærsuppe på.
(Tørsleffs Den røde Kogebog)
Ellers er der jo hyldebærsaft:
Rå hyldebærsaft:
1 kg hyldebær, 650 g melis, 3 sure æbler, 1 tsk. citronsyre, ½ tsk.
atamonpulver eller 1 tsk flydende atamon.
Ribbede, skyllede bær røres med sukker, rå revne æbler, syre og atamon med
mellemrum nogle dage, til sukkeret er smeltet. Saften fyldes i vidhalsede
flasker, der bindes til dagen efter.
Kogt hyldebærsaft.
1 kg hyldebær, ½ liter vand, 3 sure æbler.
Til hver liter siet saft: 500 g melis, 1 tsk citronsyre, ½ tsk atamonpulver
eller 1 tsk flydende atamon.,
Bærrene skylles og behøver ikke at ribbes fint, de grove stilke fjernes.
Bærrene og de ituskårne æbler overhældes med halvdelen af vandet og koges
til bærrene brister. Mosen hænges til afdrypning i saftposen. Når saften er
løbet fra koges mosen igen med resten af vandet da man aldrig får saften
helt ud ved første kogning.
De to safter måles, blandes og bringes i kog. Sukker og citronsyre tilsættes
og saften gives et hurtigt opkog.
Saften skummes, tilsættes atamon og fyldes i varme flasker, der bindes til
med det samme.
Kvaset kan koges af med vand for 3. gang til suppe samme dag.
(Tørsleffs Den grønne Syltebog)
Og nåja en syltetøj fra samme bog:
Grevinde syltetøj.
500 g ribbede hyldebær, 500 g æbler, 350 g melis, ½ tsk. atamonpulver eller
1 tsk. flyden atamon.
De ribbede hyldebær sænkes på en sigte i koldt vand, skylles og afdryppes.
Æblerne skylles, deles og befries for blomst, stilk og kernehus. De snittes
fint og blandes med bærrene. Frugten varmes sagte under låg og koges ca. 15
min. til æblestykkerne er møre. Sukkeret drysses i og koges med 10. min.
under omrøring. Atamon tilsættes. Marmeladen fyldes i varme, atamonskyllede
glas, der bindes til med det samme.
Hvis glas og flasker er absolut rene og enten skoldet eller atamonskyllede
burde (kogt) saft og syltetøj holde i mindst et år uåbnet og mindst en måned
efter åbning. Og det er absolut minimums angivelser.
Har ingen erfaring med holdbarhed på rå saft.
mvh
Jørgen