Det behøves altså overhovedet ikke at være så svært.
Hvis man ikke vil være alt for højrumpet så lærte min spanske mor
(udveksling) mig at lave en hverdags paella som overhovedet ikke er svært at
lave. Og jo flere ingredienser der tilsættes jo mere fornemt ser det ud.
Selvfølgelig skal det helst laves i en paella pande (bred og flad - beregnet
til at sætte over et bål) , men saurtetpande kan sagtens gøre det ud for det
samme.
olie varmes
hakket løg og hvidløg (gerne meget) svitses
kødet brunes - hvis flere slags af flere omgange - forslag: MEGET gerne
chorizopølse i skiver, lufttørret skinke i store tern, kyllingeben (alt er
muligt - hver spansk husmoder har sine traditioner)
tag kødet op med lad så meget af olie og løg være.
Ris ned i og rist (risen skal opsuge olien og smagen fra løg og kød)
Når risen er glasklar og fedtet af olien hældes vand/hvidvin/boullion på så
den dækker ris + en gang til (risens tykkelse gange to højt i panden)
tilsæt safran eller gurkemeje (selv bruger jeg normalt gurkemeje pga. prisen
og der er nok smag i paellaen til at du alligevel ikke smager meget til
safranens delikate smag)
tilsæt evt. en god kyllingeboullion hvis du ikke har så meget smag fra det
ristede kød
læg kødet tilbage oveni risen (det vil være rigtig godt hvis du kan time det
så du lægger kødet tilbage så alting bliver mørt på samme tid)
læg eventuelle grønsager i (igen: time det)
Lad koge i ca. 30 minutter under låg (hold øje med at den ikke koger helt
tør tilsæt evt. mere vand/vin/boullion)
Tag låget af og lad koge tør (det er altid det tricky øjeblik for mig - det
smager bedst hvis den liiige når at sætte sig i bunden, men den må heller
ikke blive sort. Samtidig skal risene jo ikke blive helt til mos og kød og
grønsager udkogt - der har jeg måtte lære/prøve mig frem)
Det var så det, jeg synes ikke selv det er så kompliceret
Bueno provecho
Helle