Fra min mailbox:
Et bredt udsnit af verdens førende forskere fastslår, at E- og C-vitamin
er ufarligt selv i høje doser. Samtidig er teorien om, at de to vitaminer
forebygger kronisk sygdom, stadig højst levende.
En række af verdens førende forskere i E- og C-vitamin har slået fast, at
de to antioxidanter er fuldkommen sikre over et meget bredt
dosisspektrum. Dermed afviser de påstande om det modsatte, som især er
fremsat over for offentligheden, i mindre grad videnskabeligt.
Artiklen gør opmærksom på, at hypotesen om at antioxidanter mindsker
risikoen for Alzheimers, visse typer kræft, forkalkning af hjertets
kransårer m.m. – stadig er meget levedygtig. Selv om åbenlyse
mangelsygdomme er sjældne i den vestlige verden, kan lavt indtag
accelerere flere indikatorer for ældning. Dette kan i hvert fald delvis
skyldes utilstrækkelig beskyttelse mod frie iltradikaler.
Forskerne gennemgår 24 større ”sikkerheds-observationer” af E-vitamin,
omfattende alle større undersøgelser fra de senere år. I ingen af dem
fandtes nogen skadevirkning.
Det samme gjaldt 29 tilsvarende undersøgelser om C-vitamin, hvor enkelte
forsøg dog viste forhøjet udskillelse af oxalsyre – mistænkt for at danne
nyresten - i urinen. Dette kan efter forfatternes mening tilskrives en
analysefejl, som skyldes, at en del C-vitamin omdannes til oxalsyre som
følge af målemetoden.
Artiklen nævner de seneste officielle anbefalinger fra det amerikanske
Food and Nutrition Board (FNB), som anfører følgende sikkerhedsværdier
for E- og C-vitamin:
E-vitamin (mg): RDA mænd 15; RDA kvinder 75; UL 1000
C-vitamin (mg): RDA mænd 90; RDA kvinder 75; UL 2000
RDA betyder Recommended Dietary Allowance, dvs. anbefalet dagligt indtag
(ADT).
E-vitamin vil sige naturligt E-vitamin. De 15 mg svarer til 33 enheder.
RDA for C-vitamin skal forhøjes med 35 mg for rygere, altså til 125 mg
for mænd og 110 mg for kvinder.
UL betyder ”tolerable upper intake level” og er det højeste indtag, man i
følge FNB kan indtage med ”rimelig sikkerhed for, at dette ikke medfører
skade”.
De anbefalede indtag er højere end tidligere, som udtryk for en stigende
anerkendelse - også fra officielt hold - af antioxidanternes betydning.
At de 14 forskere bag artiklen hører til de førende er ingen
overdrivelse. Deres navne er kendt af alle med videnskabelig interessere
for antioxidanter. Til sammen står de bag mindst 1.500 videnskabelige
arbejder.
Ingen overgår dog biokemikeren Lester Packer, der i godt 40 år har været
professor ved Sydcaliforniens Universitet og ubestridt er verdens mest
anerkendte ekspert på området. Packer har publiceret mere end 70 bøger,
heraf én for ikke-specialister, samt over 700 videnskabelige artikler.
Han er præsident for det internationale selskab for forskning i fri
radikaler, vicepræsident for UNESCOs internationale selskab for
molekylær- og cellebiologi og redaktør af en lang række tunge
videnskabelige tidsskrifter. Han har modtaget et utal af videnskabelige
priser og sidder for bordenden ved snart sagt enhver videnskabelig
kongres af betydning om antioxidanter.
Nu har Packer og medarbejdere præsteret den hidtil grundigste afvisning
af de angreb på E- og C-vitamin, som navnlig i Danmark har opskræmt - og
muligvis derved skadet – en stor del af befolkningen.
Reference:
Hathcock JN et al. Vitamins E and C are safe across a broad range of
intakes. Am J Clin Nutr 2005;81:736-45.
Yderligere oplysninger:
Læge Niels Hertz, næstformand
Vitalrådet
--
Med venlig hilsen
GB
|