Den Thu, 12 May 2005 21:22:41 +0200, skrev Jan Allan Andersen:
>Jeg er efter flere tilløb efterhånden kommet igang med at lave nogle
>kryddersnapse.
Velkommen i klubben. Du vil få mange herlige oplevelser. Ikke kun med
at drikke dine snapse, men så sandelig også med at udforske botaniken
og dit lokalområde. Du får en masse frisk luft og nogle dejlige
naturoplevelser oven i købet.
>De første stykker er blandet, timian-, lakridsrods- og rosinsnaps, og
>jeg har for et par dage siden sat en appelsinsnaps over.
Ikke lige min boldgade, men helt sikkert gode bud på en lykkefølelse
af noget "hjemmelavet".Jeg er mest til de rå urter fra grøftekanter,
heder og overdrev, men der er ingen faste retningslinier. Klø på med
det du synes er sjovt og slå gækken løs. En flaske vodka eller en klar
Brøndum koster jo ikke alverden i vore dage.
>Nu har jeg så et par spørgsmål, som jeg ikke lige umiddelbart synes jeg
>kan finde svar på i Politikens Snapsebog;
>
>- Hvordan opbevarer man sine essenser bedst?
Essenser skal ikke opbevares over så lang tid, at det er et problem.
Vi har vore essenser i et almindeligt skab med låger - glaslåger eller
ej. Rådet er generelt: drik skidtet.
> Da de er i lyse flasker, skal jeg selvfølgelig så vidt mulig undgå at
> de udsættes for sollys, men hvad ellers? Mht. temperatur f.eks.?
> Kan de opbevares f.eks. i et svaleskab?
Efter min ringe mening uden praktisk betydning. Essenser er kun til at
stække sæssonen med. Du skal ikke udtrække mere end du kan drikke
inden næste års flora er klar til høst. Og når vi taler om så korte
perioder, har lys og deslige kun marginal betydning.
>- Hvor lang tids holdbarhed kan man regne med?
Smag og behag. Hovedreglen i diverse snapsebøger siger, at de mest
flygtige, urteagtige essenser/snapse kun er velsmagende i kort tid.
Min/vores erfaring er at de fleste udtræk sagtens tåler et halvt til
et helt års lagring. Kun f.eks. valnød og eg kan dog anbefalres til
decideret langtidopbevaring (flere år).
> Sagt med andre ord - Hvor hurtigt skal jeg drikke mine essenser?
Nyd livet mens det er her. Glem alt om at opbygge et lager til de
næste mange år. Lav dine udtræk og drik dem ad libitum. Pors, valnød,
røllike og visse andre kan dog sagtens række til efterårets og
vinterens frokoster.
>- Er der en hovedregel for hvad man skal spæde sin essens op med?
Det er nok en smags sag. Vi har her i huset konsekvent brugt den
billigste vodka vi har kunnet få fat i, men vi må da nok indrømme, at
siden den klare Brøndum er kommet på markedet, er budgettet skredet
lidt. De få procent i alkoholstyrke gør altså en forskel. Det er
faktisk af afgørende betydning for hvilke og i hvor store mængde af
diverse olier og stoffer der bliver udtrukket i essensen.
Mit overordnede råd må være, at du ikke gør det til en stor videnskab.
Nyd naturens frugter og prøv dog frem. Det er faktisk billigt at
eksperimentere. Er du ikke tilfreds med resultatet, så hæld det i en
stor flaske. Når der er samlet adskillige mislykkede slanter,
tilsætter du lidt udtræk af lakridsrod og stjerneanis og du vil
alligevel ikke kunne smage forkel på denne pulimut og en af de
efterhånden mange dramme der faldbydes under forskellige navne
Vemlig hilsen
Kurt Hansen