"Helle.K" <helle.k@post.tele.dk> skrev i meddelandet...
> Hvor kommer den pokker brunsviger fra??... og hvad er dens historie???
Hi Helle,
Jeg ved heller ikke rigtigt hvor brunsvigeren kommer fra, men ved et kik
i Politikens "Vi bager", fandt jeg ikke desto mindre, en opskrift på
"Sønderjysk Brunsviger", bagt i bradepande; bløddej med bagepulver,
vanilie, æg, osv., og sukkerfyld bestående af smør, farin, havregryn og
mælk som koges sammmen i en gryde, og hældes over den forbagte kage.
-Den "Fynske Brunsviger" udgave som vi almindeligvis kender, er en alm.
blødej/tebolledej med gær, kardemomme, æg, osv., og sukkerfyld bestående
af smør, farin, evt. sirup og korender.
I en gammel bagebog "Brød Kager Kræs" De Danske Husmødres Bagebog
fra 1948,
fandt jeg i/under opskriften "Braunschweiger", bagt på en
stor plade, - at "Braunschweiger er en variation af Smørlapper", -og
hvad er så det...?
-I samme bog står således opskriften på "Smørlapper", - de laves af
bløddej/tebolledej; dvs. [citeret] - Man deler dejen i små stykker og
slår dem op som alm. boller, lader dem ligge på bordet, indtil de ikke
mere er så faste. Derefter rulles de så lidt aflange med et rulletræ,
hvorefter de sættes på en plade. Når de er hævet en lille smule, trykker
man med en finger en fordybning i midten, og i denne fordybning smører
man følgende masse:
100 g smør, 100 g farin.
Smørret smeltes en lille smule og røres op med farinen. Når smørlapperne
er hævet tilstrækkeligt til at gå i ovnen, overdrysses de til slut med
mørk farin og bages i en ovn, der ikke må være for kold. -færdig
arbejde!
PS: Måske er brunsvigeren i virkeligheden en afstikker af smørlapper?
(så det var måske de tyske krigere, der fandt på at vores små smørlapper
skulle hedde Braunschweiger / Brunsviger, -und gern sehr groß
--
Mvh.
Peter W. Bosse
Svend Asmussen at Copenhagen Jazz Festival 2001
www.cjf.dk