On Thu, 3 Mar 2005 20:39:56 +0100, "Max"
<Max_Jens@post9.tele.dk.invalid> wrote:
>Hej
>
>Så forleden dag Rasmus Kofod og Kroman på Charlie, de
>lavede en dessert hvor de brugte karamel lavet ved at koge
>en dåse sød kondenseret mælk i 4 timer, nogen der har
>lidt erfaring at øse af på det område ?
>
Almindelig kondenseret mælk er så godt som ukendt i DK i dag, da vi
længe har haft let adgang til frisk mælk. Kondenseret mælk er
inddampet til mellem 1/3 og 1/2 af det oprindelige omfang, hvorefter
det varmebehandlet for lang holdbarhed (nærmest ubegrænset).
Meget udbredt i bl.a. u-lande inden mælkepulveret for alvor tog over,
men også i lande som USA og flere stder i Sydamerika drikker man en
del kondenseret mælk..
Når man kan få det til at karamelisere skyldes det, at der findes en
version, der hedder Sweetend Condensed Milk, hvor der simpelthen er
tilsat sukker - det smager ikke særlig godt lige fra dåsen, men
anvendes bl.a. til industriel kage- og chokoladefremstilling. Nestlé
har f.eks produceret det i Randers fra en gang i 1950'erne til 1995.
Kondenseret mælk kendes bl.a. fra det indiske køkken, hvor det både
anvendes "frisk" i forskellige retter og til desserter i den sukrede
version.
Du kan få begge typer hos mange indvandrerkøbmænd. Opskriften på
karamelversionen finder du her:
http://www.arla.dk/appl/HJ/HJ401/HJ401D02.nsf/O/C182E56720821446C1256F2500410AD4
Lars