"Klaus Alexander Seistrup" <klaus@seistrup.dk> skrev i en meddelelse
news:slrnd03t0d.ia2.klaus@localhost.szn.dk...
> > Derfor har jeg ekperimenteret lidt, og fundet ud af at man kan lave
> > en virkelig god mælk af paranødder.
> Nå, på dén måde - det lyder interessant. Hvordan gør du? Skal nødderne
> blot males, eller er der vand involveret?
Ligesom man laver kokosmælk: Nødderne males/blendes til pulver. Blendes
derefter lidt med kogend vand, og trækker en tid (halv time). Derefter
sies/vrides vædsken fra i et klæde (stofbleer er gode, men husk at lade være
med at bruge skyllemiddel, når du vasker dem).
Processen gentages, atlså en ny portion kogende vand på nøddemelet, trække,
vride etc. en første portion mælk er tæt og cremet i det, den anden tyndere.
Du ender med et smagsløst snulder i klædet.
> Jeg kan blive lidt betænkelig hvis du spiser det i store mængder. Er du
> klar over at én enkelt paranød dækker dagsbehovet af selén (lidt afhængigt
> af hvor man slår dagsbehovet op, men det er i den størrelelsesorden)? Og
> er det i orden at indtage så meget selén?
Det er ikke noget jeg har overvejet, men det bør jeg nok. Paranødder
indeholder vist 2000 mcg selen pr 100 gram, og ADT er 20-100.
http://www.netdoktor.dk/vitaminer/selen.htm
Jeg tror nu ikke problemet er stort, det er jo ikke noget jeg agter at spise
dagligt. En ret til 4 personer vil typisk indeholde mælk af omkring 100 gram
nødder, i den størrelsesorden burde 1-2 gange om ugen være okay. Men tak for
at påpege problemet.
> I den lokale helsekost så jeg engang et glas med mandelmælk. Jeg har
> hverken brugt det eller smagt det, men vil du mon kunne bruge mandelmælk
> i madlavningen?
Det har jøder gjort i århundreder, som ertstatning for mælk og fløde i
desserter, de må spise efter kødmåltider. Men mandler smager, modsat
paranødder, ikke det mindste ligesom kokos. Cashewnødder var måske en
mulighed.
Tak for