"Mia Coordt" <mia-frank@_nospam_stofanet.dk> wrote in message
news:415430f8$0$26394$ba624c82@nntp02.dk.telia.net
> Spørgsmål 1: Hvilken and er bedst, har hørt meget godt om berberiand
Beberiand er ganske udmærket. Meget kødfuld, men kan blive lidt tør i det.
Jeg foretrækker fersk, dansk (fri)landand, som godt nok smider en masse fedt
undervejs i processen, men som er mere saftig i det. Under alle
omstændigheder bør du gøre dig selv og svigermor den tjeneste, at du køber
en _fersk_ and. Hold dig fra de frosne.
> Spørgsmål 2: Hvad er jeres bedste opskrift på juleand
Fjern vinger og kråse fra anden, hak det i mindre stykker sammen med evt.
medleveret indmad, brun af i olivenolie og kog på stumperne i så lang tid
som muligt (fire-fem timer).
Langtidsstegning, langtidsstegning og langtidsstegning. Gnides godt ind i
salt, i ovnen med kræet, og tre timer med brystet opad, derefter to timer
med ryggen opad - ovnen på 130-140 grader. Anden har du selvfølgelig
forinden proppet med æblebåde og svesker. Tiderne er lidt afhængige af
andens størrelse, men hvis den vejer omkring 3½ kg, passer det vist meget
godt.
Når anden er færdig, hiver du den ud og sætter til at hvile under staniol.
Al væden fra bradepanden hældes i passende beholder, så fedtet kan skummes
af (gem fedtet). Resten af væden smider du i en gryde sammen med den
filtrerede fond, som du har kogt på indmad/kråse/vinger, og hælder godt med
økologisk fløde i (Øllingegaards er rigtig god til formålet). Lad sovsen
koge noget ind, og smag den til med sød soya, limesaft eller god eddike,
ribsgelé, salt og peber. Hvis du vil have den tyk, jævner du den til sidst.
Mens anden er i oven, kan du snitte noget rødkål og skære nogle madæbler i
passende stykker. Brun rødkålen (med massevis af æblestykker) af i en god
portion andefedt og tilsæt passende mængde eddike og ribsgelé/ribssaft.
Småsimrer med et par kanelstænger og andre af julens krydderier, indtil
rødkålen er mør (vel en god times tid). Smid evt. lidt af væden fra rødkålen
i sovsen.
Kartoflerne ved du nok, hvordan du skal tilberede. Husk også at smide lidt
kartoffelvand i sovsen. Waldorf-salat hører imo ikke hjemme til juleand.
Servér i stedet fyldet af æbler og svesker, som du piller ud af anden, når
du skærer den ud.
Jeg hader jul, men elsker maden
--
-Jens B.