|
| Aubergine? Fra : Kristina Bjerring |
Dato : 06-04-04 16:29 |
|
Hej NG,
Da jeg står og skal til at lave noget mad med aubergine for første gang, er
jeg stødt ind i et lille problem :-/
Hvordan skal sådan en behandles? Det er meningen, at den skal dampes, men
skal sådan en skrælles først, eller skal den bare skæres i skiver som den
er?
Hvis nogen kan svare på dette hurtigt, ville jeg blive rigtigt, rigtigt glad
På forhånd mange tak,
Kristina
| |
David Rasmussen (06-04-2004)
| Kommentar Fra : David Rasmussen |
Dato : 06-04-04 21:51 |
|
Kristina Bjerring wrote:
> Hej NG,
>
> Da jeg står og skal til at lave noget mad med aubergine for første gang, er
> jeg stødt ind i et lille problem :-/
>
> Hvordan skal sådan en behandles? Det er meningen, at den skal dampes, men
> skal sådan en skrælles først, eller skal den bare skæres i skiver som den
> er?
>
En aubergine skal ikke skrælles, men kan spises som den er. Den kan
naturligvis godt skrælles, men jeg er aldrig stødt på noget hvor den skulle.
/David
| |
Thomas Widmann (06-04-2004)
| Kommentar Fra : Thomas Widmann |
Dato : 06-04-04 22:44 |
|
"Kristina Bjerring" <kfb@gyxi.invalid> writes:
> Da jeg står og skal til at lave noget mad med aubergine for første
> gang, er jeg stødt ind i et lille problem :-/
>
> Hvordan skal sådan en behandles? Det er meningen, at den skal
> dampes, men skal sådan en skrælles først, eller skal den bare skæres
> i skiver som den er?
Det afhænger selvfølgelig af, hvilken ret, man vil lave, men normalt
vil jeg gøre flg. ved en aubergine:
1. Skrælle ca. halvdelen af skrællen af, da den godt kan være for
dominerende (bitter) i smagen.
2. Skære den i skiver eller tern, drysse dem med salt og sætte dem til
afdrypning i et dørslag.
3. Bruge dem (fx stege dem og noget løg i olie, tilsætte tomat og
masser af krydderurter inkl. hvidløg).
Hvis jeg har valget, vil jeg i øvrigt normalt købe så små auberginer
som muligt, da de har den bedste smag.
/Thomas
--
Thomas Widmann twid@bibulus.org http://www.twid.bibulus.org
Flat 3/2, 54 Mavisbank Gardens, Glasgow G51 1HL, Scotland, EU
*** Ny gruppe om nordiske sprog: europa.linguas.germanic.nord ***
| |
Peter Græbe (07-04-2004)
| Kommentar Fra : Peter Græbe |
Dato : 07-04-04 02:26 |
|
Thomas Widmann skrev:
> 3. Bruge dem (fx stege dem og noget løg i olie, tilsætte tomat og
> masser af krydderurter inkl. hvidløg).
Tilsæt evt. også squash og peberfrugt og vupti: Ratatouille.
--
Peter
| |
Thomas Widmann (10-04-2004)
| Kommentar Fra : Thomas Widmann |
Dato : 10-04-04 00:51 |
|
Peter Græbe <graebe_fjern@webspeed.dk> writes:
> Thomas Widmann skrev:
>
>> 3. Bruge dem (fx stege dem og noget løg i olie, tilsætte tomat og
>> masser af krydderurter inkl. hvidløg).
>
> Tilsæt evt. også squash og peberfrugt og vupti: Ratatouille.
Man kunne jo også lave georgisk "adjapsandali":
1,5 kg auberginer (ikke for store)
3 løg
1-2 kopper olie, fx solsikkeolie (alm. kopper, ikke engelske cups)
2 laurbærblade
2 grønne peberfrugter
500 g tomater
1/2 bundt frisk koriander
1/2 bundt basilikum
1/2 bundt persille
2 fed hvidløg
Auberginerne skrælles (evt. delvist), skæres i store tern og drysses
med salt. Efter en halv time presses vandet forsigtigt af (pas på
ikke at mase dem).
De finthakkede løg steges i olien i en gryde. Når de har fået farve,
tilsættes auberginerne og steges godt igennem.
Peberfrugterne skæres i strimler og tilsættes sammen med
laurbærbladene.
Tomaterne flås, skæres i stykker, og når auberginerne er blevet bløde,
kommes tomaterne i og steges i 10 minutter.
De finthakkede krydderurter og hvidløg tilsættes, der smages til med
salt og peber, og retten er færdig.
/Thomas
--
Thomas Widmann twid@bibulus.org http://www.twid.bibulus.org
Flat 3/2, 54 Mavisbank Gardens, Glasgow G51 1HL, Scotland, EU
*** Ny gruppe om nordiske sprog: europa.linguas.germanic.nord ***
| |
Thomas Widmann (10-04-2004)
| Kommentar Fra : Thomas Widmann |
Dato : 10-04-04 01:17 |
|
Thomas Widmann <twid@bibulus.org> writes:
> Man kunne jo også lave georgisk "adjapsandali": [...]
Nu jeg er i gang, kan jeg jo lige så godt poste nogle flere georgiske
opskrifter (jeg studerede georgisk i Tbilisi i et år for syv år
siden).
Her er en opskrift på "satsivi":
1 fed kalkun (retten kan også laves med andre slags fjerkræ)
600 g valnøddekerner [de er noget billigere i Georgien ]
5 løg, skåret i tynde skiver
1 tsk bukkehornsfrø
4 fed hvidløg
1 tsk safran
peber
eddike
1-2 tsk stødt kanel
salt
Kalkunen puttes i en gryde, dækkes med vand og koges (husk at skumme
suppen undervejs).
Kalkunen tages op og drysses med salt.
Fedtet fjernes fra bouillonen og bruges til at stege løgene i.
Nødderne køres to-tre gange gennem kødhakkemaskinen.
Hvidløg, bukkehornsfrø, peber og safran stødes i en morter, og eddike
og kanel tilsættes.
To trediedele af kalkunsuppen kommes i en gryde, blandes med
krydderiblandingen og nødderne, de stegte løg tilsættes, og det hele
koges i 8-10 minutter.
Kalkunen skæres i ensartede stykker (fx på størrelse med vinger og
underlår), lægges i gryden, og det hele koges i yderligere ti
minutter. Afkøles.
Spises koldt med lune "mtjadi", pandestegte majsbrød:
Tre kopper majsmel sigtes og blandes med halvt så meget lunkent vand
og æltes. En pande sættes over varmen. Hænderne fugtes med vand,
brødene formes (ovale, ca. 10 cm lange, på tykkelse med en finger) og
lægges på panden. Der lægges låg på, og når de er bagt/stegt på den
ene side, vendes de, men låget lægges ikke på igen. De skal være
gyldne med sorte prikker.
/Thomas
--
Thomas Widmann twid@bibulus.org http://www.twid.bibulus.org
Flat 3/2, 54 Mavisbank Gardens, Glasgow G51 1HL, Scotland, EU
*** Ny gruppe om nordiske sprog: europa.linguas.germanic.nord ***
| |
Kristina Bjerring (07-04-2004)
| Kommentar Fra : Kristina Bjerring |
Dato : 07-04-04 08:47 |
|
Tak for alle svarene!
Jeg ved ikke helt, hvad jeg skal mene om den grøntsag, men det kan jo være
at jeg vænner mig til den..
Anyway - tak igen,
Kristina
| |
Thomas Widmann (07-04-2004)
| Kommentar Fra : Thomas Widmann |
Dato : 07-04-04 21:26 |
|
"Kristina Bjerring" <kfb@gyxi.invalid> writes:
> Jeg ved ikke helt, hvad jeg skal mene om den grøntsag, men det kan
> jo være at jeg vænner mig til den..
Hvad er det, du ikke kan li' ved den?
/Thomas
--
Thomas Widmann twid@bibulus.org http://www.twid.bibulus.org
Flat 3/2, 54 Mavisbank Gardens, Glasgow G51 1HL, Scotland, EU
*** Ny gruppe om nordiske sprog: europa.linguas.germanic.nord ***
| |
Kristina Bjerring (07-04-2004)
| Kommentar Fra : Kristina Bjerring |
Dato : 07-04-04 21:32 |
|
"Thomas Widmann" skrev i en meddelelse:
> Hvad er det, du ikke kan li' ved den?
Konsistensen, jeg synes den blev noget smattet :-/ Måske er det bare mig,
der ikke har tilberedt den rigtigt...?
Kristina
| |
David Rasmussen (07-04-2004)
| Kommentar Fra : David Rasmussen |
Dato : 07-04-04 21:53 |
|
Kristina Bjerring wrote:
>
> Konsistensen, jeg synes den blev noget smattet :-/ Måske er det bare mig,
> der ikke har tilberedt den rigtigt...?
>
De kan laves og bruges på utallige måder. Et par af mine yndlings er i
1) mousakka
2) med hakket tomat og ost ovenpå og så i ovnen
3) i skiver i masser af oliven olie rullet rundt om gedeost med en
tandstikker igennem, og så i ovnen. hrrrraaam
/David
| |
Kristina Bjerring (08-04-2004)
| Kommentar Fra : Kristina Bjerring |
Dato : 08-04-04 07:51 |
|
"David Rasmussen" skrev i en meddelelse
> De kan laves og bruges på utallige måder. Et par af mine yndlings er i
> 1) mousakka
> 2) med hakket tomat og ost ovenpå og så i ovnen
> 3) i skiver i masser af oliven olie rullet rundt om gedeost med en
> tandstikker igennem, og så i ovnen. hrrrraaam
Jamen jeg lavede faktisk mousakka, og så var det jo, at det hele ligesom
blev smattet...øv! Desuden var fadet nærmest druknet i vand, da jeg tog det
hele ud af ovnen, hvilket jeg ikke kan forstå. Skal auberginen være tør, når
man putter det i? Som sagt dampede jeg den først.
Kristina
| |
Mette Nylander Sørup (08-04-2004)
| Kommentar Fra : Mette Nylander Sørup |
Dato : 08-04-04 08:37 |
|
> Jamen jeg lavede faktisk mousakka, og så var det jo, at det hele ligesom
> blev smattet...øv! Desuden var fadet nærmest druknet i vand, da jeg tog
det
> hele ud af ovnen, hvilket jeg ikke kan forstå. Skal auberginen være tør,
når
> man putter det i? Som sagt dampede jeg den først.
Hej Kristina
Når jeg laver mousakka, så damper jeg aldrig min auberginer. Tvært i mod!
Jeg drysser de skivede auberginger med salt, der trækker væske ud. Derefter
rister jeg dem lidt på en pande. Prøv det, det bliver i hvert fald altid
godt her .
Mvh.
Mette
| |
Kristina Bjerring (09-04-2004)
| Kommentar Fra : Kristina Bjerring |
Dato : 09-04-04 16:43 |
|
"Mette Nylander Sørup" skrev i en meddelelse
> Hej Kristina
>
> Når jeg laver mousakka, så damper jeg aldrig min auberginer. Tvært i mod!
> Jeg drysser de skivede auberginger med salt, der trækker væske ud.
Derefter
> rister jeg dem lidt på en pande. Prøv det, det bliver i hvert fald altid
> godt her .
>
> Mvh.
> Mette
Hej Mette
Det skal prøves - tak for tippet
Kristina
| |
|
|