Det lækreste jeg kender med sorte bønner (feijao preto) er... feijoada!
Den originale brasilianske kræver en masse ingredienser som vi ikke kan
finde her, eller er lidt ulækre (griseøre!), men jeg har lavet den med
succes (min svoger bor i Brasilen om
ved hvordan den skal være
Jeg har postet denne her ifm en VM hvor Danmark spillede med Brasil og det
blev fejret med feijoada, caipirinha osv. samt flæskesteg.
Fodboldresultaterne diskuterer vi ikke, men det var et brag af aften...
Sandra
Feijoada til mange mennesker (eller fryser-portioner):
1kg sorte bønner
500g oksekød
500g svinekød
500g "stegepølser" (fx chorizo, eller salsiccia)
125g bacon
1 sto løg
4 f. hvidløg
1 laubærblad
sal & peber
Sæt bønnerne i bløde i 1 døgn eller to (skift vandet hver dag).
Kog bønnerne i mindst 1 time i saltet vand (nok til at dække dem + et par
cm...). Jeg plejer at bruge et par timer...
Kog kødet også - jeg undlader at koge den separat og tilføjer kødet til
bønnerne med tilstrækkelig vand efter 1 time kogning...
Hak løg + hvidlød fint og tilsæt til bønnerne samt laurbærblad.
Steg bacon + pølserne* i en pande (ikke for meget), skær kødet i mindre
stykker hvis du har kogt den, og tilsæt til bønnerne (med mindre du har
valgt "min" variant).
Bland det hele sammen og lad simre en anden 1/2 time. Check salt.
Det hele skal virke lidt "kremet" uden at bønnerne er smadrede, og
overskydende vandet er forsvundet. Ved servering skal man fiske kødet op,
skære den i små portioner, og servere bønner og hver kød type "for sig", fx
på serveringstallerkenen er der et hjørne med oksekød, en med pølserne
osv. - og en stor skål med bønnerne.
Server med appelsin skåret i båder (uden skind); kogt hvid ris; og hvis du
finder det, farofa, som er manioca mel stegt på panden med fx forårsløg og
hvidløg. Man kan også lave selv farofa med majsmel (stegt på vam pande med
olie + hv.løg osv.).
Jeg har med vilje undladt grisetær / øre som ellers hører til "fonden"...
* Vedr. pølser, jeg har brugt de italienske salsiccia (salamella) fundet hos
Supermarco, jeg tror næppe medister kan erstatte den; hvis du ikke finder
andet ville jeg bruge en ikke så stærk chorizo.
Jeg erstatter svindekødet med oksekød da der er af nok i pølserne... det er
dog en smagsag. Det behøver ikke at være "filet", det er en lidt bondsk ret
og der bruges som nævnt fættige ingredienser (inkl. grise tær, øre og hæl),
okseklump uden ben osv. er ok.
En af de umulige ingredienser er "carna da sol", soltørret usaltet oksekød.
Jeg hører gerne fra dem der måtte finde den i Dk!!!