"Lasse Hedegaard" <laxxe@nospam.dk> wrote in message
news:d4qo0095aehbqe6ooro439q45dajmmpla0@news.tele.dk...
> Jeg har efterhånden fået en hel del rødvin forærende, og det
> forsvinder ikke lige så hurtigt som det kommer til - det er jo både
> godt og skidt
>
Tjah den slags sker ihvertfald ikke hjemme hos mig.
> Nu er det, at jeg begynder at blive nervøs for, at nogle af flaskerne
> måske snart skal drikkes, eller måske endda er blevet for gamle - jeg
> har ikke meget forstand på det, men kan da vurdere om jeg kan lide en
> vin eller ej - dog først når den er åbnet
>
Langt de fleste vine er drikkeklare når man køber det. Det er kun de
færreste vine, som regel i den dyrere ende, som virkelig vinder ved lagring.
Opbevaringen er også meget vigtig. Vin kan ikke lide store
temperaturudsvingninger så en god vine kan sagtens spoleres ved for eksempel
at blive opbevaret i køkkenet.
> Hvordan finder jeg ud af hvilke der helst skal drikkes nu, hvad der
> BURDE være drukket, og hvilke flasker jeg fortsat kan gemme på hylden?
> Er der nogle resourcer på nettet hvor jeg kan blive klogere på dette?
> Hvilke oplysninger skal man "have klar"?
Område (Bordeaux, Toscana, Alsace til eksempel) og årstal er et godt
udgangspunkt. Det kan også være smart at checke vinens klassifikation (Cru,
DOCG, DO etc) for at få en ide om det er en simpel konsumbordvin, eller
noget bedre.
www.vinavisen.dk har et årgangsskema, hvor du kan se årgangens kvalitet og
hvornår den topper.
Eller du kan forsøge at slå vinen op på:
http://www.winespectator.com
Men husk på, at der sagtens kan være lokale variationer, og at det kun
gælder for bedre vine. En 50krs fra det lokale supermarked bliver ikke bedre
efter 10år.
Kasper