"Bjarke Bundgaard" <bjarkeb@FJERNDETMEDSTORTemail.dk> wrote in
news:buism4$1t85$1@news.cybercity.dk:
>
> Snakker vi økologi eller fuglefækalier?
> Og bliver dansk salt ikke også lastet på store dieseldrevne lastbiler
> og kørt rundt i Skadinavien?
Min (måske ikke alt for tydelige) pointe er, at det danske salt, jeg
forbruger, ikke er transporteret nær så langt - max 200 km inden for
landets grænser, som fransk eller portugisisk salt (2000 - 2500 km). Jeg
har samme forbehold over for eksempelvis eksotisk frugt.
Et skræmmende eksempel, som dog ikke er fødevarer (lettere OT, eventuelle
netbetjente kan springe dette afsnit over) er et par vanter jeg ejer. De er
strikket af shetlandsuld i Taiwan af alle steder!! De vanter har rejst
længere end jeg har samlet hele mit liv!
>
> Nu koster energi jo ikke nødvendigvis det, som det i miljøøkonomisk
> teori (d.v.s. før Lomborg) burde koste. Men det er selvfølgeligt et
> politisk spørgsmål - og derfor vil jeg hellere henvise til
>
http://www.akzonobel.dk/04a.htm , hvor du kan læse om deres
> bestræbelser for at mindske energiforbruget.
Meget oplysende. Tak for det.
> Meget smukt initiativ. De
> skriver de har sparet os for 180.000 tons kuldioxid og ca. 1.200 tons
> svovldioxid om året siden 1998..! De skriver så ikke noget om, hvor
> meget de rent faktisk stadig sviner... *stof til eftertanke*
Tja. Det er jo svært at opretholde et menneskeligt samfund uden at påvirke
miljøet. Men vi er heldigvis blevet bedre til at veje fordele op imod
ulemper.
> Under alle omstændigheder - set i forhold til fransk havsalt, der via
> solenergi, stille og roligt inddamper.
Nu kunne man jo for spøgs skyld gøre tankeeksperimentet, hvor Europas
samlede saltforbrug skulle dækkes af salt fremstillet på ovenstående måde.
> Ja, så synes jeg altså ikke man
> kan kalde dansk produceret salt for synderligt økologisk. Og det er
> ikke første gang at saltudvinding har haft konsekvenser for miljøet.
> Middelalderens hidsige saltudvinding m.h.p. sildemarkedernes store
> efterspørgelse medførte skovrydninger, der siges, at have været en af
> de væsentligste årsager til at Nordjylland, Læsø og Nordsjælland
> sandede til...
>
> Men for lige at samle op:
>
> Ser vi bort fra forureningen fra transport - eftersom alt salt skal
> distruberes. Så står der tilbage, at dansk saltproduktion bidrage til
> den globale opvarmining via forbrænding af naturgas (om end ikke som
> meget som det gjorde for seks år siden), mens fransk og portugisisk
> havsaltsproduktion ikke bidrager med noget - eftersom det bruger
> solvarme.
Det er da helt rigtigt, men dansk salt er helt fri for de miljøgifte, som
menneskeheden gennem hele sin historie og specielt gennem de sidste 200 år
har belastet havmiljøet med, og det må også tælle på den økologiske side.
Selvfølgelig kan man ikke som moderne menneske undgå kontakt med
miljøgifte, men jeg vil bare ikke opsøge dem, når det kan undgås.
>
> Jeg fortrækker bestemt stadig havsalt fra Irma til 13,95 kroner for et
> kilo.
>
Det ville blive alt for dyrt at salte mine friskfangede sild med fransk
havsalt. Jeg snupper en fra Mariager
--
Venligst Lars