|
| Risengrød Fra : Carsten Finn Rasmuss~ |
Dato : 15-01-04 12:39 |
|
Jeg ved at det er 'uden for sæsonen', men jeg *elsker* risengrød.
Da husstanden kun er på 1 person, har jeg googlet efter 'nemme' metoder.
I den forbindelse er jeg stødt på nogle fif og udsagn, som jeg gerne vil
høre jeres mening om.
Jeg startede med at søge på "risengrød" og "microovn". Det gav nogle
opskrifter, men de virker ikke umiddelbart nemmere, og jeg tror ikke
rigtigt på resultatet.
Men jeg fandt nogle interessante udsagn undervejs:
"Lad lidt vand, med en skefuld sukker næsten tørkoge i gryden inden mælk
og gryn kommes i, så brænder mælken ikke på".
Holder dette?
"Kom ris og mælk i en koge eller stegepose, kog den i vandbad i en gryde
med låg, ved svag varme ca. 50 min. Luk posen, ikke for tæt - og lad
posens åbning stikke uden for låget på gryden som en slags "skorsten"
Når grøden er kogt hældes det hele i en stor skål. Rør/pisk med saltet
til grøden er jævn."
Denne metode kan jeg umiddelbart godt lide. Den fjerner vedligeholdelsen
(jævnlig omrøring), den forhindrer at grøden brænder på og den letter
opvasken.
Har nogen erfaring med ovenstående, hører jeg gerne :)
--
Carsten (3600), HELD er noget der indtræffer når grundige forberedelser
mødes med en gunstig lejlighed....
| |
David Rasmussen (15-01-2004)
| Kommentar Fra : David Rasmussen |
Dato : 15-01-04 12:46 |
|
Carsten Finn Rasmussen wrote:
>
> Har nogen erfaring med ovenstående, hører jeg gerne :)
>
Jeg har kender folk der ligger fire 25-ører under gryden. Effekten må
vel dybest set være at der ikke varmes særligt meget. Men det virker, og
smager fint. Det er dog stadig en god idé at røre bare en gang i mellem.
/David
| |
Peter Westh (15-01-2004)
| Kommentar Fra : Peter Westh |
Dato : 15-01-04 15:13 |
|
David Rasmussen <david.rasmussen@gmx.net> wrote in message news:<bu5u3c$hsc$1@news.net.uni-c.dk>...
> Carsten Finn Rasmussen wrote:
> >
> > Har nogen erfaring med ovenstående, hører jeg gerne :)
Jeg er begyndt at koge risengrød i mikroovnen. 1 liter sødmælk, ca
125 gram gryn i et ildfast fad på et par liter. Først får det ca 5
minutter på 100%, indtil det koger. Måske tager det lidt længere. Rør
rundt for at sikre, at risene ikke klumper sammen. Dernæst giver jeg
det 25-30 min på 60%. Måske er 40% nok, det skal ikke koge, kun lige
simre. Jeg rører rundt et par gange, men egentlig tror jeg ikke det er
nødvendigt. Salt til sidst.
Jeg dækker fadet løst til med en tallerken. Hvis fadet er stort nok
til at det ikke koger over, brænder grøden med garanti ikke på. Det
går hurtigere end på komfur, og jeg synes også at konsistensen er
bedre - grynene koger ikke så meget ud, sikkert fordi der ikke skal
røres rundt hele tiden.
MVH
Peter
| |
Christian (15-01-2004)
| Kommentar Fra : Christian |
Dato : 15-01-04 13:09 |
|
Hej Carsten,
> "Lad lidt vand, med en skefuld sukker næsten tørkoge i gryden inden mælk
> og gryn kommes i, så brænder mælken ikke på".
> Holder dette?
Uden at være grødekspert ville jeg sige "nej". Tørkoges sukker og vand
næsten dannes der karamel i bunden af gryden og du kan være helt sikker på
at grøden brænder på + det vil give en underlig smag til grøden selv om det
usandsynlige skulle ske og den ikke brænder på. Jeg tror du er offer for en
ond spøg
Derimod har jeg hørt rådet med at tørkoge vand alene. Det er vist noget med
at når vandet inddampes vil den tilbageblevne kalk udfylde "porerne" i
metallet. Om det er ammestuesnak skal jeg være usagt, men det skader
ihvertfald ikke (min kæreste der er risengrødoman gør det for det meste).
-Christian
| |
Lisbeth Jacobsen (15-01-2004)
| Kommentar Fra : Lisbeth Jacobsen |
Dato : 15-01-04 19:12 |
|
"Carsten Finn Rasmussen" <cfr@c.invalid> skrev i en meddelelse
news:40067c3d$0$199$edfadb0f@dread14.news.tele.dk...
> I den forbindelse er jeg stødt på nogle fif og udsagn, som jeg gerne vil
> høre jeres mening om.
Du mangler den nemmeste metode *S*
Kog gryn med lidt vand - til vandet er optaget.
Tilsæt mælk. Bring i kog under omrøring.
Læg en avis i sengen
Hent gryden og stil den på avisen.
Pak avisen om gryden.
Læg dynen på.
Et par timer senere har du risengrød.
Smag til med salt.
Ekstra fif: risengrød smager bedst, synes jeg, når der bruges væsentligt
flere ris end opskriften på posen. Især når den skal bruges til ris a la
mande må der gerne bruges næsten dobbelt som mange ris.
Mvh. Lisbeth
| |
BHR (16-01-2004)
| Kommentar Fra : BHR |
Dato : 16-01-04 11:58 |
|
Med børn i huset er risengrød hos os en af favoritterne, har før lavet den
i sengen men de sidste 10 år lavet den i mikrobølgeovn efter følgende
opskrift
Risengrød i mikrobølgeovn
2 portioner 4 portioner
Vand 2 dl. 4
dl.
ris 1 dl. 2
dl.
salt 1 knsp.
½tsk.
mælk 3 dl. 6
dl.
bland vand, risengryn og salt i en skål med høj kant. Bringes i kog på
effekttrin 10 i: 3 min. 5
min.
koges videre ved
effekttrin 4 i: 3-4 min. 4-5 min.
Tilsæt mælken og rør i grøden. Fortsæt kogningen på
effekttrin 10 i: 3 min. 4 min.
koges videre ved
effekttrin 3 i: 20-25 min. 30-35 min.
Tilsæt mere mælk, hvis grøden er blevet for stiv.
med venlig hilsen
benny
| |
Carsten Finn Rasmuss~ (16-01-2004)
| Kommentar Fra : Carsten Finn Rasmuss~ |
Dato : 16-01-04 13:16 |
|
Carsten Finn Rasmussen wrote:
snip - noget om risengrød -
Foreløbig tak for de mange gode forslag. Jeg kan se at jeg må i
'laboratoriet' og afprøve de forskellige metoder, så den står på
risengrød i den nærmeste fremtid :)
I aften står den på brunkål, og i morgen skal jeg have min livret:
"Fremmed mad" ;)
Jeg kender den med 25 ørene, men tror ikke den har så megen relevans på
moderne komfurer. Det svarer jo bare til at skrue ned. Det er nok en arv
fra gamle komfurer med massekogeplader.
Tricket med høkassen/sengen er også afprøvet og anvendt. Det giver et
godt resultat og er en af mine favoritmetoder.
Det jeg leder lidt efter er en metode uden overvågning/omrøring, der
samtidigt giver et tilfredsstillende resultat. Gerne en nem metode til
mindre portioner (1/2 L mælk). Klatkager dagen efter er en anden fovorit
men ikke så ofte som grøden. Gode ideer til anvendelse af kold risengrød
efterlyses også :)
--
Carsten (3600), HELD er noget der indtræffer når grundige forberedelser
mødes med en gunstig lejlighed....
| |
Karoline Larsen (17-01-2004)
| Kommentar Fra : Karoline Larsen |
Dato : 17-01-04 19:24 |
|
"Carsten Finn Rasmussen" <cfr@c.invalid> skrev i en meddelelse
news:4007d65e$0$27362$edfadb0f@dread16.news.tele.dk...
> Carsten Finn Rasmussen wrote:
> snip - noget om risengrød -
>
> Det jeg leder lidt efter er en metode uden overvågning/omrøring, der
> samtidigt giver et tilfredsstillende resultat. Gerne en nem metode til
> mindre portioner (1/2 L mælk). Klatkager dagen efter er en anden fovorit
> men ikke så ofte som grøden. Gode ideer til anvendelse af kold risengrød
> efterlyses også :)
>
Risengrød er her i huset en af favoritterne og spises både sommer og vinter.
Vi koger det altid i den mest tykbundede gryde vi har. Efter ris og mælk er
kogt op skrues blusset helt ned. Desuden tilsætter vi først salt til sidst,
da det virker som om salten gør grøden tykkere, og derved nemmere brænder
på. Mens ris og mælk koges op rører vi rundt næsten hele tiden, efter der er
skruet ned rører vi som regel ikke rundt mere end to gange. Det synes jeg er
rimelig overkommeligt.
Hos os bliver en rest risengrød altid genopvarmet dagen efter og når aldrig
at blive til klatkager.
Karoline
| |
Inger Pedersen (17-01-2004)
| Kommentar Fra : Inger Pedersen |
Dato : 17-01-04 19:54 |
|
"Carsten Finn Rasmussen" <cfr@c.invalid> skrev i en meddelelse
> Det jeg leder lidt efter er en metode uden overvågning/omrøring, der
> samtidigt giver et tilfredsstillende resultat.
Du kan stille gryden i ovnen ved 100 grader; men hvor besværligt er det at
slukke for kogepladen og lade grøden koge op et par gange under omrøring?
Det dur naturligvis ikke, hvis du har gas; så ville jeg vælge ovnen.
Dyne/høkassemetoden er efter mine erfaringer bedst ved rimeligt store
portioner, der kan holde sig selv godt varme i lang tid.
Hilsen Inger
| |
|
|