|
| kålrabi og sechouanpebber Fra : rasmus |
Dato : 30-12-03 14:11 |
|
hvad er kålrabi og hvad kan man alternativt bruge?? Og hvad er
sechouanpebber ?
ras
| |
Inger Pedersen (30-12-2003)
| Kommentar Fra : Inger Pedersen |
Dato : 30-12-03 14:19 |
|
"rasmus" <rasmus.carlsenX@tdcadsl.dk (fjern X)> skrev i en meddelelse
> hvad er kålrabi og hvad kan man alternativt bruge??
Kålroer.
Hvad du kan bruge i stedet, afhænger af, hvad de skal bruges til.
Hvis det f.eks. er til en suppe, kan du måske bruge hvidkål - hvis det er
til mos af rodfrugter, kan du bruge glaskål eller - måske - selleri.
Hvis du giver lidt flere oplysninger, er det nemmere at give et brugbart
svar.
Hilsen Inger
| |
rasmus (30-12-2003)
| Kommentar Fra : rasmus |
Dato : 30-12-03 14:22 |
|
"Inger Pedersen" <inger@fjerndettepedersen.tdcadsl.dk> skrev i en meddelelse
news:bsrtvh$4ku$1@sunsite.dk...
>
> "rasmus" <rasmus.carlsenX@tdcadsl.dk (fjern X)> skrev i en meddelelse
>
> > hvad er kålrabi og hvad kan man alternativt bruge??
>
> Kålroer.
> Hvad du kan bruge i stedet, afhænger af, hvad de skal bruges til.
> Hvis det f.eks. er til en suppe, kan du måske bruge hvidkål - hvis det er
> til mos af rodfrugter, kan du bruge glaskål eller - måske - selleri.
> Hvis du giver lidt flere oplysninger, er det nemmere at give et brugbart
> svar.
>
> Hilsen Inger
>
- det er til dette:
Langtidsbagte grøntsager:
· 250 g. selleri
· 3 gulerødder
· 2 porrer
· 3 rødløg
· 200 g. kålrabi (hvad sulan er det)
· 2 fed hvidløg
· persille, rosmarin og timian
· 2 finthakkede skalotteløg
· 1 spsk. koncentreret tomatpuré
· sukker, salt og pebber
· smør (en god klat)
Skær selleri og det hvide fra porren. Rødløg og gulerødder ligeledes.
Blandet det med tomatpure, , hvidløg og skalotteløg. Sautér det hele i en
god klat smør og kom det i et ovnfast fad. Snit porretop fint og bland det
sammen med hakkede krydderurter og kom det ned til grøntsagerne. Bag det i
2-3 timer ved 100 grader.
| |
Inger Pedersen (30-12-2003)
| Kommentar Fra : Inger Pedersen |
Dato : 30-12-03 14:34 |
|
"rasmus" <rasmus.carlsenX@tdcadsl.dk (fjern X)> skrev i en meddelelse
>
> - det er til dette:
>
> Langtidsbagte grøntsager:
- klip opskriften -
Hej Rasmus
Jeg tror bare, jeg ville bruge kartofler i stedet, hvis ikke der er en butik
i nærheden (større supermarked eller grønthandel), der har glaskål - eller
hvis du ikke lige bor i nærheden af en landmand, der er så "gammeldags", at
han stadig har kålrabi.
Hvis der skal serveres kartofler til i en eller anden form, ville jeg bare
droppe kålrabierne.
Sammen med kålrabierne forsvinder lidt af den bitre kål-smag, men der er så
mange andre gode grønsager, at jeg tror, I overlever det.
Og måske er min fantasi for indskrænket, men jeg har lidt svært ved at
forestille mig hvidløg og kålrabi sammen.
Hilsen Inger
| |
rasmus (30-12-2003)
| Kommentar Fra : rasmus |
Dato : 30-12-03 15:51 |
|
"Inger Pedersen" <inger@fjerndettepedersen.tdcadsl.dk> skrev i en meddelelse
news:bsrus4$ffb$1@sunsite.dk...
> Hej Rasmus
> Jeg tror bare, jeg ville bruge kartofler i stedet, hvis ikke der er en
butik
> i nærheden (større supermarked eller grønthandel), der har glaskål - eller
> hvis du ikke lige bor i nærheden af en landmand, der er så "gammeldags",
at
> han stadig har kålrabi.
- jeg fandt det sgu i min lokale grønthandler!
> Hvis der skal serveres kartofler til i en eller anden form, ville jeg bare
> droppe kålrabierne.
- jo der skal kartofler til ... (se hele menuen nedenunder, hvis du er
nysgerrig)
> Sammen med kålrabierne forsvinder lidt af den bitre kål-smag, men der er
så
> mange andre gode grønsager, at jeg tror, I overlever det.
> Og måske er min fantasi for indskrænket, men jeg har lidt svært ved at
> forestille mig hvidløg og kålrabi sammen.
- jeg har tænkt det samme, men jeg vover forsøget!
OPSKRIFTERNE:
HOVEDRET:
Portermarineret brasieret vildsvin med kastanjer:
· 1 vildsvinekølle fra en ung gris, cirka 2 kg. (evt.
svinemørrebrad?)
· 750 g. kartofler
· 500 g. kastanjer
· 300 g. skalotteløg,
· 8 fed hvidløg
· 2 gode porterøl
· 2 porre
· timian
· smør
· salt og pebber
Vildsvinefond:
· ben og afpuds fra køllen suppleret med kalveben - i alt 1 kg.
kød og ben
· 2 gulerødder
· 2 porre
· 2 løg
· 1 persillerod
· ¼ knold selleri
· suppevisk
· 1½ spsk. Koncentreret tomatpuré
· salt, pebber og olie
Slagteren:
Lad slagteren udbene svinekøllen og save benet i mindre stykker (husk at de
sammen med sener og fedt skal med hjem til fond). Udskær de enkelte
muskler . marineres mindst et døgn i porter.
Fond:
Brun benene og afpuds i ovnen ved 250 grader, til det er mørkt gyldent. Skær
grøntsagerne fint og svits dem sammen med tomatpuré i olie i en gryde. I med
suppevisk, salt og pebber, suppevisk og ben ved. Dæk det med koldt vand, kog
det op og skum af og lad det så simre i et par timer. Si det og kog det ind
til en lille halv liter.
Maden:
Giv kastanjerne et snit i den spidse ende og varm godt igennem i en gryde
eller på en pande i cirka 10 minutter. Lad dem køle af og fjerns så skallen.
Kartoflerne skrælles og skæres i mindre stykker, skalotteløgene pilles og
flækkes.
Kartofler, kastanjer, skalotteløg sauteres i smeltet smør sammen med hvidløg
og timian. Hæld det i en bradepande. På med salt og pebber og hæld porteren
fra kødet over.
Brun vildsvinestykkerne i smør i en gryde, krydr med salt og pebber og læg
det over grøntsagerne. Hele dynen steges i ovnen ved 225 grader i en lille
halv time.
Lad kødet trække ti minutter inden det skæres for. (Hvis grøntsagerne er
færdige skal de bare holdes varme - ellers får de 10 minutter mere i ovnen).
Væden fra bradepanden sies over i fonden til konsistensen og smagen er lige
i øjet. Pisk et par skefulde koldt smør i.
TILBEHØR TIL HOVEDRET:
Langtidsbagte grøntsager:
· 250 g. selleri
· 3 gulerødder
· 2 porrer
· 3 rødløg
· 200 g. kålrabi (hvad sulan er det)
· 2 fed hvidløg
· persille, rosmarin og timian
· 2 finthakkede skalotteløg
· 1 spsk. koncentreret tomatpuré
· sukker, salt og pebber
· smør (en god klat)
Skær selleri og det hvide fra porren. Rødløg og gulerødder ligeledes.
Blandet det med tomatpure, , hvidløg og skalotteløg. Sautér det hele i en
god klat smør og kom det i et ovnfast fad. Snit porretop fint og bland det
sammen med hakkede krydderurter og kom det ned til grøntsagerne. Bag det i
2-3 timer ved 100 grader.
--------------------------------------------------------
o -------------------------------------------------------------
Salat med kål, grape, avocado og bagte løg:
· ½ hoved savoykål
· 6 små rødløg
· brøndkarse
· blandet salat - rucola, bladsalat el. lign
· 3 gode avocadoer
· 2 rosa grape
· ristede cashewnødder
· citronsaft, olie (gerne alm. og valnøddeolie), balsamico
· salt, pebber og sukker
Fjern de yderste blade fra savoykålen og skær de lyse blade i mindre
stykker. Drys med salt, pebber og vend i citronsaft og lad det stå et par
timer i køleskabet. Væk med væden, blancher i ½ minut og læg straks i koldt
vand og lad det dryppe af.
Rødløg pilles og deles i halve. Pensl med olie og krydr med salt, pebber og
sukker. Bag 45 minutter ved 175 grader og lad dem køle af. Skræl grafrugt og
skær filetterne fra hinderne og del dem i mindre stykker. Gem saften der
løber fra.
Bland det hele sammen og hæld dressingen af grapefrugtsaft, olie og eddike
over. Drys med ristede cashewnødder.
CANAPE:
Auberginegaletter med svampecreme:
· 2 auberginer
· 750 g. blande svampe (kantereller, østershatte og alm. brune
børger)
· 1½ dl. Piskefløde
· lidt mindre end ½ dl. hvidvin
· saft fra en halv citron
· salt og pebber (sechouanpebber (???), ristet på tør pande og knust)
Auberginer skæres i tynde skiver og derefter i trekanter. Drys med salt og
lad det udvande en god times tid. Skyl dem og dup dem tøre. Pensl med
olivenolie på begge sider og bag sprøde i ovnen ved 160 grader i en halv
time.
Svampe skæres i mindre stykker og ristes ved høj varme i olivenolie (gerne
af flere omgange, så de ikke kommer til at koge). Hæld halvdelen af væden
væk (evt. til sovsen). Resten af væden koges væk fra panden og der tilsættes
hvidvin og citronsaft samt pebber. Lad det koge næsten væk og tilsæt fløde.
Kog ned til massen er tæt. Serveres kold eller varm mellem (eller på) de
sprøde aubergineskiver.
FORRET:
Muslingesalat med bacon/røget tun-filet eller serranoskinke og rød grape:
· 1 kg. muslinger
· 3 røde grapefrugter
· 100 g. bacon/ serranoskinke eller røget tunfilet
· ½ icebergsalat
· oloe
· timian
· 2 fed hvidløg
· 4 skalotteløg
· citronsaft
· salt og pebber
· vand og lidt hvidvin til dampning af muslingerne
Skrub muslinger (kassér dem, der ikke er lukkede). Damp i lidt vand,
hvidvin, citronsaft, timian, hakket skalotteløg og pebberkorn i små fem i
minutter (lagen skal lige småkoge i et par minutter først). Kassér dem, der
ikke er åbne. Pil de afkølede muslinger ud af skallen (lad. Evt. skægget
sidde).
Rist bacon - eller hvad vi nu beslutter os til - på en pande. Skræl
grafrugten og fjern den hvide hinde. Gem saften der løber fra. Snit salat
fint og bland det hele. Smag lidt af kogelagen til med citron, grapesaft og
olie og slat og pebber og hæld over.
| |
Kasper Kristensen (30-12-2003)
| Kommentar Fra : Kasper Kristensen |
Dato : 30-12-03 20:20 |
|
"rasmus" <rasmus.carlsenX@tdcadsl.dk (fjern X)> wrote in message
news:pPeIb.1375$ON4.67@news.get2net.dk...
> hvad er kålrabi og hvad kan man alternativt bruge?? Og hvad er
> sechouanpebber ?
>
> ras
>
>
Sechuanpeber, også kaldet kinesisk peber (som faktisk ikke er peber men et
tørret bær), kan fås i asiatiske specialforretninger. Det har en stærk
parfumeret smag, som minder lidt om nelliker, og går godt til oksekød.
Kasper
| |
|
|