Hej gruppe
Her for nylig har jeg stiftet bekendtskab med chana dal, en slags
gule linser. De ligner gule flækærter på en prik, men koger ikke
ud, og smager helt anderledes end gule ærter. De har den gode
egenskab at de har et relativt glykæmisk index på kun 12 (hvis
hvedebrød sættes til 100), hvilket vil sige at man får en meget
begrænset insulinrepons selv om man indtager forholdsvis store
mængder kulhydrat¹. Dette er interessant for diabetikere og
lowcarb-folk.
Mit første forsøg med chana dal faldt så heldigt ud, at jeg vil
poste opskriften her. Det blev en gang fusionskøkken, for jeg
valgte at spise min dal med gemene frikadeller (piftet op med
hvidløg og kapers). Mums!
Opskrift til 2(-3) personer:
1½ dl chana dal
¾ dl olivenolie
3-5 fed hvidløg
1-2 kviste frisk rosmarin
1-2 tsk salt
1 ds. tomater, eller friske tomater svarende hertil
Chana dal sættes i blød natten over (det er ikke strengt nødvendigt,
men det forhøjer smagen og giver en bedre konsistens, synes jeg).
Iblødsætningsvandet smides væk og linserne vaskes grundigt inden de
koges i rigligt, usaltet vand i ca. 25 minutter. Sies i dørslag.
Hvidløg og rosmarin svitses kortvarigt og tilsættes tomater og salt.
Så snart tomaterne er splattet ud, tilsættes de kogte chana dal, og
retten småsimrer i en 10-15 minutter. Der røres af og til i gryden.
Simpelt og velsmagende!
Ovenstående er min egen opskrift. Rick Mendosa har flere opskrifter
med chana dal² på sin hjemmeside.
Jeg købte mine chana dal i den store perkerbutik lige ved Nørrebro
Station (foran og til venstre for stationen når man kommer inde fra
Byen), men jeg vil tro at man kan købe chana dal de fleste steder
hvor der handles med indiske madvarer.
// Klaus
____
Fodnoter:
¹) I følge posen indeholder 100 g chana dal 1404 kJ fordelt på
23,1 g protein
48,2 g kulhydrat
6,5 g fedt
10,0 g fibre
²) Se <
http://www.mendosa.com/chanadal.html>
--
><> unselfish actions pay back better