/ Forside / Interesser / Fritid / Madlavning / Nyhedsindlæg
Login
Glemt dit kodeord?
Brugernavn

Kodeord


Reklame
Top 10 brugere
Madlavning
#NavnPoint
Nordsted1 13396
frieda 10657
smuller54 10429
vagnr 9687
pifo 9117
piaskov 8417
ans 7901
mcloud 7316
HelleBirg.. 6846
10  dova 6027
Morter - den skal man bare ha'!
Fra : Ms. Krabappel


Dato : 02-03-01 15:10

Endelig fik jeg en morter i julegave. Og jeg har opdaget hvorfor dette
værktøj er så uundværdig.

Mange opskrifter faktisk kræver den, men vi bruger altid nemmere løsninger -
køkkenmaskiner.
Når man har eksperimenteret et par utrolig nemme opskrifter kan man smage
forskel, selv om ingredienserne er de samme som dem der ryger ind i
blenderen.

Eksempel: salsa alle noci.
Man skal knuse ca. 50g valnødder + 1 lille fed hvidløg i morteren. Kremen
(ja, krem og ikke pulver) smeltes i en pande hvor der er et par spsk smeltet
smør, så kommer du i salt+peber og en lille sjat fløde. Man vender den kogte
pasta hurtig i, og vupti, en lækker ret er klar.
"Overraskelsen" er nemlig at valnøddepastaen smeltes i smørret; så er ekstra
fedt/fløde næsten unødvendigt.
Og smagen er den helt afgørende forskel ift. samme ret lavet med
"pulveriserede" valnødder.

Der er kun en ulempe: det kræver en del muskulær anstrængelse, at knuse fint
med en pestel, men der er ingen der har sagt, at det skal være behæligt at
være i et køkken
"If you cannot take the heat of the kitchen, stay out of it!" (Keith Floyd)

Sandra



 
 
Peter W. Bosse (03-03-2001)
Kommentar
Fra : Peter W. Bosse


Dato : 03-03-01 04:32

"Ms. Krabappel" <sandra@nospam.dk> skrev i meddelandet:
> Endelig fik jeg en morter i julegave. Og jeg har opdaget hvorfor dette
> værktøj er så uundværdig.

Morter, - er da ellers noget man plejer at arve.
Jeg var så heldig at overtage sådan 2 styks efter min mormor (nonna), én
af kobber og én fremstillet af jernmalm (tror jeg nok). I disse
"elektroniske tider" bliver morteren jo nok mest brugt som pynt et eller
andet sted i stuen el. køkkenet (øverste hylde). Men du har ret, - og
det er ligesom om ingredienserne bliver bedre og mere ensartet knust i
en rigtig morter. Så derfor kan jeg også kun anbefale, at man bruger sin
morter noget mere "ligesom i de go'e gamle dage"

> Mange opskrifter faktisk kræver den, men vi bruger altid nemmere
> løsninger køkkenmaskiner.
> Når man har eksperimenteret et par utrolig nemme opskrifter kan
> man smage forskel, selv om ingredienserne er de samme som
> dem der ryger ind i blenderen.
>
> Eksempel: salsa alle noci.
>

Ja, - eller EKSEMPEL 2...

Pesto (stødt):
Velegnet til pasta og kødretter

En håndhuld friske basilikumblade
1 fed hvidløg
150 g pinjekerner
1 glas ekstra-jomfru-olivenolie
50 g reven parmesanost
50 g reven pecorino

Hvidløget, basilikumbladene og pinjekernerne hakkes og stødes i en
morter. Olivenolien og den revne ost røres i. Resultatet skal blive en
creme; justér evt. konsistensen med mere olivenolie eller lidt af
pastaens kogevand.
Hvis man vil gemme sin pesto til senere brug, skal man ikke røre osten i
straks, men vente til sovsen skal bruges. Hvis osten står for længe i
blandingen, får det en kedelig, lidt harsk smag, som man desværre ofte
møder i konserves-pesto.

PS: ifølge "nogles" mening er det absolut forbudt at blande basilikum og
persille sammen, men ikke desto mindre følger herunder den alternative
pesto-opskrift...

En lille håndfuld friske basilikumblade
en lille dusk hakket persille (husk at tage elastikken af)
estragon (ganske lidt)
35 g reven pecorino
65 g reven parmesan
1 glas olivenolie
3 fed hvidløg

Fremgangsmåden er den samme som ovenfor beskrevet.


Go' fornøjelse - til dem med en morter.
(Prøv evt. Loppemarked i KB-Hallen, lø-sø. 10-17)

Go' Weekend!
--
Ciao
Pietro "Al Capone" Mastroianni Montebello (Mafia)

*Få friske sandwich og lækker sushi bragt til døren på under 1 time.
Panicshop er København's nye hastebutik for travle kontorer
og livsnydere.
Du kan købe mad, vin, delikatesser, gaver, underholdning og
meget mere. www.panicshop.com åben alle hverdage kl. 8-22.



Ms. Krabappel (05-03-2001)
Kommentar
Fra : Ms. Krabappel


Dato : 05-03-01 10:23

Peter W. Bosse <peterw.bosse@worldonline.dk> wrote in message
news:IDZn6.2860
> Ja, - eller EKSEMPEL 2...
>
> Pesto (stødt):

Just magic... "pesto" og ikke "frullo"... pestare=knuse.

> PS: ifølge "nogles" mening er det absolut forbudt at blande basilikum og
> persille sammen, men ikke desto mindre følger herunder den alternative
> pesto-opskrift...
>
Persille, estragon... no way!!! Kald det noget andet end "pesto" så er det
ok...

> Pietro "Al Capone" Mastroianni Montebello (Mafia)
>
Nu har jeg set det her tilstrækkeligt nok for at reagere, det er ikke
personligt, og jeg undskylder at næste er OT:
"Mafia" er ikke et morsomt begreb med mindre man er vokset nord for Alperne
og har set mafia oftest i de amerikanske filme, hvor mafiosi er en Rotary
club med kultiverede mennesker der har som hobby at slå hindanden ihjel.
I virkeligheden er de analfabeter bondeknolder der tjener penge på
narkotika, våbner og menneskesmugling, slår dommer ihjel, strangulerer børn
og opløse dem i syre, torturerer fjendens søn og voldtager hans kone. Og
_så_ slår de dem ihjel.
Det virker som om du ikke har hørt om det før, men det passer ikke,
alligevel håber jeg du har forståelse for at jeg finder ordet "mafia" aldrig
morsomt... men ok, jeg synes også at Monrad og Rislund er ikke spor morsomme

NB der var en blindende god artikel om emnet i Weekend Avis for nylig.
Det var det jeg vil sige heeeeeejjjj

Sandra



Bess (05-03-2001)
Kommentar
Fra : Bess


Dato : 05-03-01 09:29

> Endelig fik jeg en morter i julegave. Og jeg har opdaget hvorfor dette
> værktøj er så uundværdig.

De kan dog være svære at få fat i, har jeg erfaret: for en del år siden
skulle vi købe en sådan. I den første butik spurgte vi efter den, men
nej, sådan en havde de ikke. I anden og tredje butik heller ikke. Da vi
når til den fjerde butik siger vi til ekpedienten: "Vi er på jagt efter
en morter" hvorpå butiksindehaveren kommer farende ud fra baglokale og
havde hørt det som morder .
De havde dog en - og jeg har min "morder" endnu.

mvh
Bess



Anja (05-03-2001)
Kommentar
Fra : Anja


Dato : 05-03-01 09:39

Bess <bess@pc.dk> skrev i en news:97vifs$j8p$1@news.inet.tele.dk...

> De kan dog være svære at få fat i, har jeg erfaret: for en del år siden
> skulle vi købe en sådan.

Apotekerne har som regel to (små) størrelser der er meget billige (hhv. 25
og 35 kr.)

--
mvh Anja




Søren Mikkelsen (05-03-2001)
Kommentar
Fra : Søren Mikkelsen


Dato : 05-03-01 13:06


"Bess" <bess@pc.dk> skrev i en meddelelse
news:97vifs$j8p$1@news.inet.tele.dk...
> > Endelig fik jeg en morter i julegave. Og jeg har opdaget hvorfor dette
> > værktøj er så uundværdig.
>
> De kan dog være svære at få fat i, har jeg erfaret: for en del år siden
> skulle vi købe en sådan. I den første butik spurgte vi efter den, men
> nej, sådan en havde de ikke. I anden og tredje butik heller ikke. Da vi
> når til den fjerde butik siger vi til ekpedienten: "Vi er på jagt efter
> en morter" hvorpå butiksindehaveren kommer farende ud fra baglokale og
> havde hørt det som morder .
> De havde dog en - og jeg har min "morder" endnu.
>
> mvh
> Bess
>
>

Man kan med fordel forsøge sig i de asiatiske butikker. Som regel er det dog
temmelige store mortere der føres her.

VH Søren Mikkelsen.



kautaq (05-03-2001)
Kommentar
Fra : kautaq


Dato : 05-03-01 20:19

Søren Mikkelsen wrote:

> Man kan med fordel forsøge sig i de asiatiske butikker. Som regel er det dog
> temmelige store mortere der føres her.

Ja, det er rigtigt og de er fantastisk gode. Men de fås nu
osse i mindre udgaver, måske de små bliver solgt først?
Jeg er utrolig glad for min, den kværner alt og er nem at
rengøre.

De store modeller kan bruges som fødselsdagsgave når en
ven eller bekendt fylder 30 (pebersvend, pebermø) og gaven
ikke skal være alt for prangende.

De asiatiske koster 2-300 kr.
I Århus kan de købes på Vesterbro Torv og i Bruunsgade.

--
Mike

Jan Boegh (05-03-2001)
Kommentar
Fra : Jan Boegh


Dato : 05-03-01 16:18

"Bess" <bess@pc.dk> wrote in message news:97vifs$j8p$1@news.inet.tele.dk...
> > Endelig fik jeg en morter i julegave. Og jeg har opdaget hvorfor dette
> > værktøj er så uundværdig.
>
> De kan dog være svære at få fat i, har jeg erfaret: for en del år siden

Fås i topkvalitet hvor man forhandler laboratorieudstyr til (svjh) omkring
en 100 kr. Den er af hvid keramik (både morter og pestil) og kan smækkes i
opvaskemaskinen, hvis man har behov for det.

mvh
Jan



Peter Westh (05-03-2001)
Kommentar
Fra : Peter Westh


Dato : 05-03-01 16:56

"Jan Boegh" <jan@boegh.X_net> skrev i en meddelelse
news:980anb$1m6a$1@news.net.uni-c.dk...
> "Bess" <bess@pc.dk> wrote in message
news:97vifs$j8p$1@news.inet.tele.dk...
> > > Endelig fik jeg en morter i julegave. Og jeg har opdaget hvorfor dette
> > > værktøj er så uundværdig.

Jeg har haft en japansk Suribachi i ca 15 år nu - jeg købte den i Superkost
i Nørregade (suk). Den adskiller sig fra en normal morter ved at være riflet
på indersiden, og støderen er af træ. Jeg tror næppe den kan hamle op med en
stor, tung sag af jernmalm, men i forhold til de små af hvidt porcelæn er
den utroligt effektiv. Krydderier males mere end stødes, hvilket gør at den
kræver betydeligt færre kræfter at bruge.

MVH

Peter





Jan Boegh (05-03-2001)
Kommentar
Fra : Jan Boegh


Dato : 05-03-01 20:12

"Peter Westh" <pwesth@hum.ku.dk> wrote in message
news:pGOo6.5574$XX2.121402@twister.sunsite.dk...

> stor, tung sag af jernmalm, men i forhold til de små af hvidt porcelæn er

Hvorfor så vælge en af de små?
Min har en diameter på 15 cm - og det synes jag da egentligt ikke er så
lille en sag - og tung er den også.

mvh
Jan



Søg
Reklame
Statistik
Spørgsmål : 177557
Tips : 31968
Nyheder : 719565
Indlæg : 6408881
Brugere : 218888

Månedens bedste
Årets bedste
Sidste års bedste