|
| Grøn top på tomater?? Fra : Anders Brønholt |
Dato : 21-08-02 20:55 |
|
Kære gruppe
Hvorfor kan jeg ikke få tomater, der er røde over det hele??
Jeg har i denne sommer haft drivhus for første gang.
Jeg har lige høstet store mængder bøftomater, men.....
De er alle grønne/gule i toppen, nær stilken.
INFO:
Planterne er både blevet nippet og klippet. (måske ikke nok??)
Planterne har stået i vandingdkasser, i plantesække og fået flydende
gødning. Jeg har haft malet glasset i drivhuset, med det der hvide kalk, da
planterne var ved at blive gule i bladene, og det hjalp.
Der har været rigelig med ventilation, da døren næsten altid står åben og
der er automatiske vindusåbnere.
MVH
Anders
PS.
Tomaterne er rigtig gode og jeg har også grøn peber (uden lus) og det har/er
den helt store succes.
| |
Mads Lie Jensen (21-08-2002)
| Kommentar Fra : Mads Lie Jensen |
Dato : 21-08-02 22:32 |
|
On Wed, 21 Aug 2002 21:54:49 +0200, "Anders Brønholt"
<sanand@netguard.dk> wrote:
>Hvorfor kan jeg ikke få tomater, der er røde over det hele??
>
>Jeg har i denne sommer haft drivhus for første gang.
>
>Jeg har lige høstet store mængder bøftomater, men.....
>
>De er alle grønne/gule i toppen, nær stilken.
Grønnakkede frugter skyldes for meget lys direkte på tomaten. Det kommer
hvis man nipper for mange blade/skud af, så der kommer mere lys direkte
på tomaterne.
Det passer så godt nok dårligt sammen med at du har 'kalket' glasset.
Til gengæld tror jeg du har klippet og nippet lidt for meget. Frugterne
skal ikke have direkte sollys for at modne, og bladene er med til at
samle saft og kraft til frugterne.
>Tomaterne er rigtig gode og jeg har også grøn peber (uden lus) og det har/er
>den helt store succes.
Jeg nyder godt nok også den overflod af cherrytomater vi har lige nu.
Har i år prøvet en ny sort, Bistro, men den er slet ikke at sammenligne
med de cherrytomater vi plejer at have, Gartenfreude. Heldigvis er kun
halvdelen af cherrytomaterne denne Bistro, resten er de gode gamle
Gartenfreude. Næste år bliver det igen kun den.
--
Mads Lie Jensen - mads@gartneriet.dk - ICQ #25478403
http://www.gartneriet.dk
Directory Opus - nu også til windows - http://www.gpsoft.com.au
| |
Preben Riis Sørensen (21-08-2002)
| Kommentar Fra : Preben Riis Sørensen |
Dato : 21-08-02 22:55 |
|
> Jeg nyder godt nok også den overflod af cherrytomater vi har lige nu.
> Har i år prøvet en ny sort, Bistro, men den er slet ikke at sammenligne
> med de cherrytomater vi plejer at have, Gartenfreude. Heldigvis er kun
> halvdelen af cherrytomaterne denne Bistro, resten er de gode gamle
> Gartenfreude. Næste år bliver det igen kun den.
>
> --
> Mads Lie Jensen
Jeg konstaterede at end ikke fiberdug kan forhindre 'solskoldede' tomater,
men kalkning kan. Jeg er også godt igang med sherryerne, men i dag plukkede
jeg en ganske særlig tomat som jeg ikke har prøvet at plukke før: Nr. 1000
fra mit 10 m2 hus, som også rummer fersken, 3 agurker, 1 ung vin og to
auberginer, der iøvrigt alligevel har besluttet sig for at give lidt frugt!
I år og sidste år havde netop sherrytomaterne en 'krise' midtvejs, som de
dog kom over i år. Bladene krøller/buler mere end de almindelige, væksten
går i stå. Senere får de blade en gulbrun pletmønstring. Sidste år fik jeg
ikke meget udbytte, hvad kan det være? De får begge sorter samme behandling.
Jeg siger, uanset Søren Ryges lovsange, farvel til dyrkning af bøftomat, det
er da en kedelig affære.
--
M.V.H.
Preben Riis Sørensen
preben@esenet.dk
| |
Mads Lie Jensen (22-08-2002)
| Kommentar Fra : Mads Lie Jensen |
Dato : 22-08-02 22:14 |
|
On Wed, 21 Aug 2002 23:54:36 +0200, "Preben Riis Sørensen"
<preben@esenet.dk> wrote:
>Jeg konstaterede at end ikke fiberdug kan forhindre 'solskoldede' tomater,
>men kalkning kan. Jeg er også godt igang med sherryerne, men i dag plukkede
Jeg har ikke døjet med grønnakkede frugter de sidste par år, derfør
skete det ind i mellem at de fik det. Men jeg syntes ikke rigtig vi gør
noget anderledes.
>jeg en ganske særlig tomat som jeg ikke har prøvet at plukke før: Nr. 1000
>fra mit 10 m2 hus, som også rummer fersken, 3 agurker, 1 ung vin og to
>auberginer, der iøvrigt alligevel har besluttet sig for at give lidt frugt!
Ettusinde tomater? Wow! På hvor mange planter?
Jeg tror nu også vi når derop omkring, men det er altså på 25-30 planter
og i et 32 m2 hus.
> I år og sidste år havde netop sherrytomaterne en 'krise' midtvejs, som de
>dog kom over i år. Bladene krøller/buler mere end de almindelige, væksten
>går i stå. Senere får de blade en gulbrun pletmønstring. Sidste år fik jeg
>ikke meget udbytte, hvad kan det være? De får begge sorter samme behandling.
Buklede blade er noget med ophobning af stivelse pga. lidt for god
fodring så vidt jeg husker. Det kan til dels afhjælpes ved ikke at knibe
dem helt så aggressivt, men lade nogle sideskud vokse lidt ekstra inden
de knibes af.
>Jeg siger, uanset Søren Ryges lovsange, farvel til dyrkning af bøftomat, det
>er da en kedelig affære.
Enig. De er også røget ud her for længe siden. Til gengæld begyndte jeg
med den som hedder Gourmet, som skulle smage af en mellemting mellem
cherrytomat og almindelig tomat, men have størrelse som en almindelig
tomat. Jeg glemmer altid hvor i drivhuset jeg sætter disse, og jeg kan
altså ikke smage forskel. Men da de giver lige så godt som de andre
sorter af almindelig tomat jeg har, så fortsætter jeg nu alligevel med
den .-)
--
Mads Lie Jensen - mads@gartneriet.dk - ICQ #25478403
http://www.gartneriet.dk
Directory Opus - nu også til windows - http://www.gpsoft.com.au
| |
Jakob Bock (22-08-2002)
| Kommentar Fra : Jakob Bock |
Dato : 22-08-02 22:33 |
|
Mads Lie Jensen skrev:
> Jeg har ikke døjet med grønnakkede frugter de sidste par år, derfør
> skete det ind i mellem at de fik det. Men jeg syntes ikke rigtig vi gør
> noget anderledes.
Er du evt. gået over til at dyrke andre sorter?
Venlig hilsen
Jakob
| |
Mads Lie Jensen (23-08-2002)
| Kommentar Fra : Mads Lie Jensen |
Dato : 23-08-02 12:13 |
|
On Thu, 22 Aug 2002 23:33:20 +0200, Jakob Bock <jakobb@mail.tele.dk>
wrote:
>> Jeg har ikke døjet med grønnakkede frugter de sidste par år, derfør
>> skete det ind i mellem at de fik det. Men jeg syntes ikke rigtig vi gør
>> noget anderledes.
>
>Er du evt. gået over til at dyrke andre sorter?
Jeg har taget den Gourmet ind, men ellers er det Elin og Gartenfreude
som det har været de sidste mange år. Men det kan da godt være de grønne
nakker var dengang det var Ida og Gemini som blev dyrket. Både disse
sorter og de grønne nakker er så længe siden at jeg dårligt husker der
--
Mads Lie Jensen - mads@gartneriet.dk - ICQ #25478403
http://www.gartneriet.dk
Directory Opus - nu også til windows - http://www.gpsoft.com.au
| |
Jakob Bock (23-08-2002)
| Kommentar Fra : Jakob Bock |
Dato : 23-08-02 12:35 |
|
Mads Lie Jensen skrev:
>> Er du evt. gået over til at dyrke andre sorter?
>
> Jeg har taget den Gourmet ind, men ellers er det Elin og Gartenfreude
> som det har været de sidste mange år. Men det kan da godt være de grønne
> nakker var dengang det var Ida og Gemini som blev dyrket. Både disse
> sorter og de grønne nakker er så længe siden at jeg dårligt husker der
>
På denne side skriver de om Gemini, at den kan få grøn nakke. Så mon ikke
det i høj grad er et spørgsmål om valg af den rette sort?
http://www.gartneri-toftegaard.dk/tomater.asp
Venlig hilsen
Jakob
| |
Preben Riis Sørensen (22-08-2002)
| Kommentar Fra : Preben Riis Sørensen |
Dato : 22-08-02 23:42 |
|
> >jeg en ganske særlig tomat som jeg ikke har prøvet at plukke før: Nr.
1000
> >fra mit 10 m2 hus, som også rummer fersken, 3 agurker, 1 ung vin og to
> >auberginer, der iøvrigt alligevel har besluttet sig for at give lidt
frugt!
>
> Ettusinde tomater? Wow! På hvor mange planter?
> Jeg tror nu også vi når derop omkring, men det er altså på 25-30 planter
> og i et 32 m2 hus.
>
> > I år og sidste år havde netop sherrytomaterne en 'krise' midtvejs, som
de
> >dog kom over i år. Bladene krøller/buler mere end de almindelige, væksten
> >går i stå. Senere får de blade en gulbrun pletmønstring. Sidste år fik
jeg
> >ikke meget udbytte, hvad kan det være? De får begge sorter samme
behandling.
>
> Buklede blade er noget med ophobning af stivelse pga. lidt for god
> fodring så vidt jeg husker. Det kan til dels afhjælpes ved ikke at knibe
> dem helt så aggressivt, men lade nogle sideskud vokse lidt ekstra inden
> de knibes af.
>
> >Jeg siger, uanset Søren Ryges lovsange, farvel til dyrkning af bøftomat,
det
> >er da en kedelig affære.
>
> Enig. De er også røget ud her for længe siden. Til gengæld begyndte jeg
> med den som hedder Gourmet, som skulle smage af en mellemting mellem
> cherrytomat og almindelig tomat, men have størrelse som en almindelig
> tomat. Jeg glemmer altid hvor i drivhuset jeg sætter disse, og jeg kan
> altså ikke smage forskel. Men da de giver lige så godt som de andre
> sorter af almindelig tomat jeg har, så fortsætter jeg nu alligevel med
> den .-)
>
> --
> Mads Lie Jensen
Jeg har 16 planter, 1 bøf der ikke gav meget, 4 vistnok Gartenfreude sherry,
3 gourmet (bliver ikke helt mørkerøde og blanke, lidt hårde i det men smager
ok og holder længe), resten Gemini. Selvsåede og sat tidligt ud i telt, og
derfra tidligt ud, de blev for lange.... var heldig med vejret). Så selvom
det har været en evig kamp mod et tidligt angreb af skimmel, er jeg selv
overrasket og glad for at jeg huskede at tælle. Gødningen har været
Husmandens Hornumblanding: 870 gram NPK 23-3-7 i fem liter. Det har jeg så
brugt 1 dl af pr. fyldning, men holdt en pause en overgang, hvor sherryerne
gik i betalingsstandsning. Så har jeg to nytiltrukne planter på et par
meters højde (priklede sideskud), vil de nå at give noget senere end de
andre, jeg mener, det svindende lys skulle vel ikke blive noget problem?
Hvor langt kan sæsonen egentlig strækkes i et koldt hus?
Ved du om sherry stiller andre krav end f.eks. Gemini, som sagt har de vist
unormal vækst under lige betingelser?
Nu vi er ved hele spektret af tomater, så vil jeg sige at min mors
pottetomater(stue-mini-tomat) ikke smagte godt, underligt syrligt, er der
andre der har den samme mening?
--
M.V.H.
Preben Riis Sørensen
preben@esenet.dk
| |
Mads Lie Jensen (23-08-2002)
| Kommentar Fra : Mads Lie Jensen |
Dato : 23-08-02 12:17 |
|
On Fri, 23 Aug 2002 00:41:55 +0200, "Preben Riis Sørensen"
<preben@esenet.dk> wrote:
>Jeg har 16 planter, 1 bøf der ikke gav meget, 4 vistnok Gartenfreude sherry,
Så er der da vist også godt fyldt i dit drivhus?
>gik i betalingsstandsning. Så har jeg to nytiltrukne planter på et par
>meters højde (priklede sideskud), vil de nå at give noget senere end de
>andre, jeg mener, det svindende lys skulle vel ikke blive noget problem?
Tror ikke der er problemer mht. lys, så længe der er lunt nok.
>Ved du om sherry stiller andre krav end f.eks. Gemini, som sagt har de vist
>unormal vækst under lige betingelser?
Aner det ikke. Men Gemini er en som klarer lidt af hvert. Det er også
den som sælges til udendørs brug.
--
Mads Lie Jensen - mads@gartneriet.dk - ICQ #25478403
http://www.gartneriet.dk
Directory Opus - nu også til windows - http://www.gpsoft.com.au
| |
Ingv. (22-08-2002)
| Kommentar Fra : Ingv. |
Dato : 22-08-02 13:10 |
|
"Mads Lie Jensen" <mads@gartneriet.dk> skrev i en meddelelse
news:1d18mu0i3av29h09t7m36n1sl55bbk1dul@4ax.com...
> On Wed, 21 Aug 2002 21:54:49 +0200, "Anders Brønholt"
> <sanand@netguard.dk> wrote:
>
> >Hvorfor kan jeg ikke få tomater, der er røde over det hele??
> >
> >Jeg har i denne sommer haft drivhus for første gang.
> >
> >Jeg har lige høstet store mængder bøftomater, men.....
> >
> >De er alle grønne/gule i toppen, nær stilken.
>
> Grønnakkede frugter skyldes for meget lys direkte på tomaten. Det kommer
> hvis man nipper for mange blade/skud af, så der kommer mere lys direkte
> på tomaterne.
>
> Det passer så godt nok dårligt sammen med at du har 'kalket' glasset.
> Til gengæld tror jeg du har klippet og nippet lidt for meget. Frugterne
> skal ikke have direkte sollys for at modne, og bladene er med til at
> samle saft og kraft til frugterne.
>
> >Tomaterne er rigtig gode og jeg har også grøn peber (uden lus) og det
har/er
> >den helt store succes.
>
> Jeg nyder godt nok også den overflod af cherrytomater vi har lige nu.
> Har i år prøvet en ny sort, Bistro, men den er slet ikke at sammenligne
> med de cherrytomater vi plejer at have, Gartenfreude. Heldigvis er kun
> halvdelen af cherrytomaterne denne Bistro, resten er de gode gamle
> Gartenfreude. Næste år bliver det igen kun den.
>
Prøv næste år en ny sort kaldet Favorita, Jeg har prøvet den i år og
skal have flere af dem næste år.
Normalt har jeg Sun Gold.
> --
> Mads Lie Jensen - mads@gartneriet.dk - ICQ #25478403
> http://www.gartneriet.dk
>
> Directory Opus - nu også til windows - http://www.gpsoft.com.au
| |
Mads Lie Jensen (22-08-2002)
| Kommentar Fra : Mads Lie Jensen |
Dato : 22-08-02 22:14 |
|
On Thu, 22 Aug 2002 14:09:58 +0200, "Ingv."
<ingv.andreasen@post1.tele.dk> wrote:
> Prøv næste år en ny sort kaldet Favorita, Jeg har prøvet den i år og
>skal have flere af dem næste år.
Det skal da overvejes. Selv om jeg nu er ret vild med Gartenfreude.
> Normalt har jeg Sun Gold.
Det lyder som en gul sort?
--
Mads Lie Jensen - mads@gartneriet.dk - ICQ #25478403
http://www.gartneriet.dk
Directory Opus - nu også til windows - http://www.gpsoft.com.au
| |
Preben Andersen (22-08-2002)
| Kommentar Fra : Preben Andersen |
Dato : 22-08-02 17:16 |
|
"Mads Lie Jensen" <mads@gartneriet.dk> wrote in message
news:1d18mu0i3av29h09t7m36n1sl55bbk1dul@4ax.com...
> On Wed, 21 Aug 2002 21:54:49 +0200, "Anders Brønholt"
> <sanand@netguard.dk> wrote:
> Grønnakkede frugter skyldes for meget lys direkte på tomaten. Det kommer
> hvis man nipper for mange blade/skud af, så der kommer mere lys direkte
> på tomaterne.
Så vidt jeg ved, skyldes det ikke for meget lys, men derimod for meget
varme, men varmen er selvfølgelig et resultat af sollyset.
mvh
Preben
| |
Mads Lie Jensen (22-08-2002)
| Kommentar Fra : Mads Lie Jensen |
Dato : 22-08-02 22:15 |
|
On Thu, 22 Aug 2002 18:15:44 +0200, "Preben Andersen" <pran@privat.dk>
wrote:
>> Grønnakkede frugter skyldes for meget lys direkte på tomaten. Det kommer
>> hvis man nipper for mange blade/skud af, så der kommer mere lys direkte
>> på tomaterne.
>
>Så vidt jeg ved, skyldes det ikke for meget lys, men derimod for meget
>varme, men varmen er selvfølgelig et resultat af sollyset.
Måske.... men jeg havde nu altså godt nok slået det op i 'biblen' (Den
grønne bog af Frank Hejndorf), inden jeg svarede. Godt nok kun et
hurtigt opslag, men alligevel
--
Mads Lie Jensen - mads@gartneriet.dk - ICQ #25478403
http://www.gartneriet.dk
Directory Opus - nu også til windows - http://www.gpsoft.com.au
| |
Vibeke Hansen (21-08-2002)
| Kommentar Fra : Vibeke Hansen |
Dato : 21-08-02 22:42 |
|
>
> Hvorfor kan jeg ikke få tomater, der er røde over det hele??
>
> Jeg har i denne sommer haft drivhus for første gang.
>
> Jeg har lige høstet store mængder bøftomater, men.....
>
> De er alle grønne/gule i toppen, nær stilken.
>
> INFO:
> Planterne er både blevet nippet og klippet. (måske ikke nok??)
> Planterne har stået i vandingdkasser, i plantesække og fået flydende
> gødning. Jeg har haft malet glasset i drivhuset, med det der hvide kalk,
da
> planterne var ved at blive gule i bladene, og det hjalp.
> Der har været rigelig med ventilation, da døren næsten altid står åben og
> der er automatiske vindusåbnere.
Det kunne være interessant, at høre om andres erfaringer med flydende
gødning, især når tomaterne modner.
Efter min erfaring får planterne for meget kvælstof, hvilket også godt kan
passe med dine på et vist tidspunkt gule planter. Og når du skygger,
nedsætter du stofskiftet i bladene. Jeg vil tro, at dine planter er store og
kraftige.
Min opskrift lyder på denne tid af året : 1-1-3 i næringsbehov, det giver
søde, røde, høje tomater .
17- 18 blade er tilstrækkeligt til at ernære plante og frugter.
mvh
Vibeke
| |
Aa. Worm (22-08-2002)
| Kommentar Fra : Aa. Worm |
Dato : 22-08-02 16:24 |
|
> Hvorfor kan jeg ikke få tomater, der er røde over det hele??
>
> Jeg har i denne sommer haft drivhus for første gang.
>
> Jeg har lige høstet store mængder bøftomater, men.....
>
> De er alle grønne/gule i toppen, nær stilken.
>
Hej.
Jeg er helt enig med de øvrige, som har svaret, spec. at årsagen er direkte
sollys på tomaterne.
Min erfaring er, at bøftomater er svære at få jævnt modne over det hele,
netop fordi de er så store.
Når jeg har haft bøftomater har jeg mest brugt dem til pral, de smager ikke
af så meget.
Mine favoritter er efterhånden blevet favorita og flavorina
(=blommetomater). De er større en cherrytomaterne -som jeg i øvrigt synes er
slemme til at revne, men lige så velsmagende.
Hilsen
Aase
| |
Vibeke Hansen (22-08-2002)
| Kommentar Fra : Vibeke Hansen |
Dato : 22-08-02 23:18 |
|
> Hej.
> Jeg er helt enig med de øvrige, som har svaret, spec. at årsagen er
direkte
> sollys på tomaterne.
Helt uenig.
Når tomaterne stadigvæk er grønne men basis ved stilken er mørkt grøn,
bliver tomaterne, når de er modne , ikke røde i det mørkegrønne felt men
gule. Årsagen ligger i overgødskning på det pågældende tidspunkt, og ikke i
for meget sol. Tomater elsker sol, og vil ,hvis de er sunde , ikke misfarves
af solen.
Heldigvis er tomater meget fleksible og reagerer hurtigt på en genopretning
af balancen.
venlig hilsen
Vibeke
| |
Peter Norris (24-08-2002)
| Kommentar Fra : Peter Norris |
Dato : 24-08-02 20:07 |
|
Blot følgende iagttagelser i mit drivhus:
På samme plante har de tomater, der får mest direkte sol, netop
grønnakke. På klaserne der ligger mere i skygge er der intet problem.
venlig hilsen
Peter
On Fri, 23 Aug 2002 00:17:53 +0200, "Vibeke Hansen"
<vibsenhansen@get2net.dk> wrote:
>> Hej.
>> Jeg er helt enig med de øvrige, som har svaret, spec. at årsagen er
>direkte
>> sollys på tomaterne.
>
>Helt uenig.
>
>Når tomaterne stadigvæk er grønne men basis ved stilken er mørkt grøn,
>bliver tomaterne, når de er modne , ikke røde i det mørkegrønne felt men
>gule. Årsagen ligger i overgødskning på det pågældende tidspunkt, og ikke i
>for meget sol. Tomater elsker sol, og vil ,hvis de er sunde , ikke misfarves
>af solen.
>Heldigvis er tomater meget fleksible og reagerer hurtigt på en genopretning
>af balancen.
>
>venlig hilsen
>Vibeke
>
>
| |
Vibeke Hansen (25-08-2002)
| Kommentar Fra : Vibeke Hansen |
Dato : 25-08-02 11:09 |
|
"Peter Norris" <norris@tdcadsl.dk> wrote in message
news:32mfmukshfi5vpbsk3jslfpfpeu4aoo8jv@4ax.com...
> Blot følgende iagttagelser i mit drivhus:
> På samme plante har de tomater, der får mest direkte sol, netop
> grønnakke. På klaserne der ligger mere i skygge er der intet problem.
> venlig hilsen
Ja, det er meget spændende at dyrke tomater,også fordi de reagerer så
hurtigt på ændrede dyrkningsforhold, det rette indgreb kan mærkes allerede
dagen efter.
Din iagttagelse kan måske forklares ved den forøgede omsætning i tomaten ,
når solen skinner på den i forhold til den , der sidder i skyggen.
Mit drivhus har 2 m høje sider, der er konstant dækket af bobleplastik,
vender øst-vest og ligger i fri sol, jeg skygger ikke. I foråret kørte jeg
en masse gammel hestemøj på jorden, og vandede tomaterne næsten udelukkende
med brændenældevand. Det gik godt til midten af juli, hvor alle tomaterne
begyndte at vise grønnakker, altså også dem der hele tiden sad i skygge. Det
fortalte mig, at de havde ubalance mellem kali-kvælstof bbalancen, og efter
at have tilsat kali i gødningsvandet forsvandt det overgrønne næsten, og
tomaterne er nu pænt røde overalt, de få, der er gule ved nakken hentes
overalt i drivhuset, altså også fra skyggen.
venlig hilsen
Vibeke
| |
Preben Andersen (24-08-2002)
| Kommentar Fra : Preben Andersen |
Dato : 24-08-02 21:04 |
|
"Vibeke Hansen" <vibsenhansen@get2net.dk> wrote in message
news:ak3nu8$jeh$1@sunsite.dk...
> > Hej.
> > Jeg er helt enig med de øvrige, som har svaret, spec. at årsagen er
> direkte
> > sollys på tomaterne.
>
> Helt uenig.
>
> Når tomaterne stadigvæk er grønne men basis ved stilken er mørkt grøn,
> bliver tomaterne, når de er modne , ikke røde i det mørkegrønne felt men
> gule. Årsagen ligger i overgødskning på det pågældende tidspunkt, og ikke
i
> for meget sol. Tomater elsker sol, og vil ,hvis de er sunde , ikke
misfarves
> af solen.
> Heldigvis er tomater meget fleksible og reagerer hurtigt på en
genopretning
> af balancen.
Det har ikke noget med gødskningen at gøre, men derimod varme. Tomater der
er varme, bliver ikke røde. Tomater elsker masser af lys, men ikke direkte
sol, det bliver de jo varme af.
mvh
Preben
| |
Vibeke Hansen (25-08-2002)
| Kommentar Fra : Vibeke Hansen |
Dato : 25-08-02 11:12 |
|
>
> Det har ikke noget med gødskningen at gøre, men derimod varme. Tomater der
> er varme, bliver ikke røde. Tomater elsker masser af lys, men ikke direkte
> sol, det bliver de jo varme af.
>
> mvh
> Preben
Hvis du har ret, hvordan kan man så dyrke solmodne tomater i syditalien ?
selv med andre sorter
mvh
Vibeke
| |
Preben Andersen (25-08-2002)
| Kommentar Fra : Preben Andersen |
Dato : 25-08-02 17:15 |
|
"Vibeke Hansen" <vibsenhansen@get2net.dk> wrote in message
news:akaags$2fc$2@sunsite.dk...
> Hvis du har ret, hvordan kan man så dyrke solmodne tomater i syditalien ?
> selv med andre sorter
Hvis du har ret, hvordan kan det så være, at tomater med direkte sol på får
grøn top, mens tomater, der findes i skyggen ikke får det?
Jeg taler her om tomater, der gror samtidig på samme plante
mvh
Preben
| |
Vibeke Hansen (25-08-2002)
| Kommentar Fra : Vibeke Hansen |
Dato : 25-08-02 19:31 |
|
>> Hvis du har ret, hvordan kan det så være, at tomater med direkte sol på
får
> grøn top, mens tomater, der findes i skyggen ikke får det?
> Jeg taler her om tomater, der gror samtidig på samme plante
Jo --- ser du ---
Min erfaring er, at den første tomat på en klase tager først næring, derfor
bliver den også some tider en bøftomat, de næste vokser senere. Og lys,varme
og luft har alle indflydelse på fordampningen, så for at forstå, hvad der
sker må man tage alle forhold med i billedet
Det er også godt at vide, om planterne får samme gødning hele tiden, eller
en gang imellem. Det tager trods alt 7 uger fra blomstring til moden frugt,
så der kan ske en masse i den tid.
Jeg har en selvstopper, en der har glemt toppen ; tomaterne sidder oppe i
lyset og varmen , og de er blegere end de andre tomater på samme plante, men
ikke grønnakkede.
venlig hilsen
Vibeke
| |
Preben Riis Sørensen (25-08-2002)
| Kommentar Fra : Preben Riis Sørensen |
Dato : 25-08-02 22:45 |
|
>
> Jeg har en selvstopper, en der har glemt toppen ; tomaterne sidder oppe i
> lyset og varmen , og de er blegere end de andre tomater på samme plante,
men
> ikke grønnakkede.
>
> venlig hilsen
> Vibeke
>
>
Nu inden i bruger hele nyhedsgruppens papirlager: det kan da være at det er
både næring, lys, varme og tomatsort der afgør det. Jeg ser det sådan, idet
jeg også oplever lidt uforklarligt desangående, og må konstatere at
gourmet-tomaten har haft mindst tendens til grønnakke. Jeg ser dog stadig
lys som den vigtigste faktor.
--
M.V.H.
Preben Riis Sørensen
preben@esenet.dk
| |
Zoëga (26-08-2002)
| Kommentar Fra : Zoëga |
Dato : 26-08-02 15:27 |
|
"Vibeke Hansen" <vibsenhansen@get2net.dk> wrote in message
news:akb7o9$m0v$1@sunsite.dk...
>
> Min erfaring er, at den første tomat på en klase tager først næring,
derfor
> bliver den også some tider en bøftomat, de næste vokser senere. Og
lys,varme
> og luft har alle indflydelse på fordampningen, så for at forstå, hvad der
> sker må man tage alle forhold med i billedet
> Det er også godt at vide, om planterne får samme gødning hele tiden, eller
> en gang imellem. Det tager trods alt 7 uger fra blomstring til moden
frugt,
> så der kan ske en masse i den tid.
>
> Jeg har en selvstopper, en der har glemt toppen ; tomaterne sidder oppe i
> lyset og varmen , og de er blegere end de andre tomater på samme plante,
men
> ikke grønnakkede.
>
> venlig hilsen
> Vibeke
>
>
Jeg vil her tillade mig at citere en bog om plantesygdomme ( Den Grønne Bog
16 oplag 1964 udgivet af Gartnerforeningens Bogforlag ) som siger om
grønnakkede frugter:
" Symptomerne ses ofte i yderrækker, eller hvor klaser er blevet blotlagt
for direkte sollys....". Derefter nævnes en række sorter der er fundet
særlig ømfintlige overfor dette.
Der er altså tale om en tendens som ovenikøbet er sortsafhængig. Så
observationer på enkelte sorter/planter tegner et ikke fuldstændigt billede
af fænomenet.
Mine observationer som hobbygartner igennem de sidste 15 år stemmer overens
med bogens.
mvh
Søren Z
| |
|
|