/ Forside / Interesser / Fritid / Madlavning / Nyhedsindlæg
Login
Glemt dit kodeord?
Brugernavn

Kodeord


Reklame
Top 10 brugere
Madlavning
#NavnPoint
Nordsted1 13396
frieda 10657
smuller54 10429
vagnr 9687
pifo 9117
piaskov 8417
ans 7901
mcloud 7316
HelleBirg.. 6846
10  dova 6027
Fastelavn, & Fastekringler
Fra : Peter W. Bosse


Dato : 19-02-01 05:35

En lille fastelavns historie...

Til fastelavn bliver der imidlertid bagt flere forskellige former af
småbrød, og selv om man ikke fester så meget mere, holdes traditionerne
stadig vedlige.

Vegger er et gamle fastebrød, de er bagt af hvedemel og har ruderform,
disse blev senere til strutter, der stadig findes hos bageren til
fastelavn. Skonrogger blev derimod bagt af rugmel. De var formet som en
større bolle, hvorpå der var sat tre små dejkugler. Man kan se disse
brød afbildet på kalkmalerier rundt omkring i landets kirker. Kringler
hørte også til i fastelavnen, de kaldes fastekringler, men oftere møder
vi kommenskringlen. Firkop ser man derimod ikke mere, den blev bagt af
hvedemel og var formet som fire små boller bagt sammen til et firkløver.
Vi skal da heller ikke glemme fastelavnsboller, der altid blev bagt til
fastelavn, hvis man da ikke købte dem hos en kagekone, der kom til døren
(ak ja, det var tider). Fastelavns mandag var der tradition for at spise
bollerne med mælk, men man serverede dem nu også til kaffe, som vi gør i
dag. At bide til bolle er en gammel leg, der knytter sig til fastelavn
og fastelavnsboller. Bollen blev hængt op i en snor, og derefter skal to
bide til samme bolle, naturligvis med hænderne på ryggen.

-oo-

Denne anvisning på bagning af fastekringler er i overensstemmelse med de
gamle opskrifter; kringlerne hæves i spilkogende vand og bages uden
kommen.

Fastekringler:

20 g gær
3 dl mælk
100 g smør
1 tsk salt
1 tsk sukker
cirka 500 g hvedemel

Gæren smuldres og udrøres med mælken, der er lunet til 35°. Smørret
smeltes og tilsættes sammen med de øvrige ingredienser. Dejen æltes, til
den er blank og smidig. Den dækkes med et klæde og stilles til hævning
et lunt sted i cirka 45 minutter, til den når dobbelt størrelse. Dejen
slås ned, den æltes let igennem og trilles i tynde stænger, der formes
til kringler. Kringlerne kommes en efter en i en gryde med spilkogende
vand. Så snart kringlerne kommer op til overfladen, tages de op med en
hulske og sættes på en smurt bageplade. Denne kogning gør det ud for
efterhævning. Så snart alle kringlerne er hævet i vandet, pensles de med
sammenpisket æg og sættes i ovnen ved 250° og bages cirka 15 minutter.

Go' fornøjelse!

--
Mvh.
Peter W. Bosse

Et godt initiativ, "brug din forstand", - gør som Poul Nyrup og jeg,
støt Radio Jazz, "danmarks eneste og bedste jazz radio".
Medlemskab kun 150,00 kr. halvårligt. www.radiojazz.dk



 
 
Søg
Reklame
Statistik
Spørgsmål : 177511
Tips : 31968
Nyheder : 719565
Indlæg : 6408596
Brugere : 218887

Månedens bedste
Årets bedste
Sidste års bedste