Hej Ole,
"ole larsen" <olenospam@nospam.dk> skrev i en meddelelse
news:7pqj6.7195$PC4.313527@news010.worldonline.dk...
>
> Jonas Jacobsen skrev i meddelelsen
<96l4ul$2vfd$1@news.cybercity.dk>...
> >Uhu, du siger altså at KH "altid" er lavere end GH? Det passer
> >ikke helt ind i min verden.
>
> Og det siger jeg heller ikke !
Ok, jeg misforstod dig.
> Men det er den som regel her i landet, omend KH godt KAN være
højere end
> GH/TH.
>
> Det jeg opponerer imod er, at Disky siger at hans "hårdhed" er
xKH når nu KH
> er en alkalinitetsmåling, ikke en hårdhedsmåling.
Det vidste jeg godt. Jeg gik ud fra at Disky bare havde glemt at
skrive "karbonathårdhed" - det må jo i denne (plante)sammenhæng
være det, som er væsentligt; bufferkapacitet, pH, CO2-mængde
osv...
Mit indlæg skyldtes blot nysgerrighed omkring de andre ting du
skrev.
> >Mit ledningsvand (lidt nord for Århus) har en KH på 10-12 og
en
> >GH på 10-12 - begge dele ifølge Tetra's Laborett-test, og den
kan
> >man da vist ikke "bruge forkert".
>
> Men man kan godt få en fejlvisning - eks. skulle fosfater give
misvisning,
> og visse vandforberedelsesmidler gør det også.
Jeg ved ikke om der er fosfater, men hvor skulle de komme fra
(jeg bruger f.eks. ikke fosforsyre - har prøvet, men gider ikke
høste 1 kg penselalger om ugen). Jeg bruger heller ikke
vandforberedelsesmidler af nogen art - undtagen en sjat
MasterGrow i ny og næ, hvis det da kan falde ind under denne
kategori...
> >Altså en KH der bestemt ikke er væsentligt lavere end GH,
nærmest
> >den samme.
>
> Det undrer mig at det skulle være sådan nord for Århus, omend
det ikke er
> umuligt. Prøv st måle på en vandprøve INDEN den kommer i
akvariet og inden
> du tilsætter noget ?
Det er naturligvis også det jeg har gjort. Jeg kan iøvrigt
tilføje at pH er minimum 8.5 (!).
Ved lejlighed burde jeg nok spørge Hornslet Vandværk om de
forskellige værdier, de må vel vide det.
> >Det har faktisk altid undret mig fordi jeg troede at
> >GH'en var udtryk for KH'en + "noget mere".
>
> Dette er en kæphest for mig - KH har ( som test sæt måler )
intet med
> hårdhed at gøre og kan altså ikke være en del af GH/TH.
Tak. Så fik jeg da det udredet.
> KH er en alkalinitetsmåling, d.v.s. en måling af
alkalinitetsdannende
> ANioner. En hårdhedsmåling er en måling af hårdhedsdannende
KATioner.
> Man kan sige at et kilo æbler vejer det samme som et kilo
pærer, men man kan
> ikke påstå, at et kilo æbler er det samme som et kilo pærer.
> Netop i dette, mener jeg, ligger en væsentlig årsag til den
udbredte
> forvirring på emnet.
Njah, så forvirret var jeg vist heller ikke.
> KH burde ikke benævnes som noget der associerer til "hårdhed",
men som
> "alkalinitet" eller som "syrebindingsevne"
Og det har en direkte sammenhæng med vandets bufferkapacitet,
right?
Mvh Jonas