> Vi har tre geder der har fået kid, den ene af dem producerer temmelig
> meget
> mælk - i går måtte vi malke 2,5 liter fra den. Vi vil gerne forsøge
at > lave
> ost ud af noget al den mælk, men vi ved ikke hvordan vi skal gøre, er
> her
> nogen der har en god og nem opskrift på gedeost?
Gedemælk er generelt en dejlig ting, som kan bruges på flere forskellige
måder. En af disse er at varme mælken roligt op til kogepunktet, og lige
før mælken koger tilsætte en spiseskefuld eddike. Derved frigøres der en
masse ostestof, som kan sies fra og presses i form. Denne ostemasse er
ikke så holdbar som normalt fremstillet ost, hvor der bruges osteløbe
(købes på apoteket) osv. , men den er det dejligt friskt alternativ idet
den er smagsneutral og kan tilsættes hvad man måtte have lyst til af
friske krydderurter o.lign. Den skal dog spises forholdsvis hurtigt -
indenfor en uge.
> Desuden opfører mælken sig lidt underligt, vi forsøgte varme noget af
> mælken
> for at slå eventuelle bakterier ihjel (en slags
hjemmepasteurisering), > men
> mælken blev bare tyk og klumpet - hvorfor og hvordan undgås det?
Du behøver IKKE at varme gedemælken op (pasteurisering, hvis du straks
efter malkningen fryser den ned i stedet. Gedemælk kan holde sig
uhyggeligt længe i en fryser, og selvom den ser "grynet" ud når den tøes
op, er den til forskel fra frossen komælk ganske drikkelig og dejlig.
Ved at bruge frysning kan du sikre dig at du har tilpas meget mælk til
at du kan fremstille nok RIGTIG gedeost.
Du kan finde omtale af rigtig gedeost på
http://www.hoegholtgeder.dk/ost/ost.html, og skulle du få brug for det
kan jeg gennemrode mine gemmer og finde mine egne tidligere godt
afprøvede opskrifter. Men prøv den nemme opskrift jeg lagde i
begyndelsen, og nyd smagen [
]
God vind
Per