BRAVO
"Linda Sørensen" <linda@gladogslank.dk> skrev i en meddelelse
news:3cd75c43.1556721@news.groenjord.dk...
> Hejsa
>
> Først og fremmest - tusind tak fordi du er opmærksom på det her med
> kilder og gå lidt mere i dybden. Jeg er ny herinde, og er ikke rigtig
> klar over, om det er meningen, at man skal skrive lange
> videnskabsbaserede svar, eller korte svar, som selv min mor ville have
> kunnet forstå.
>
> >> Det behøver bestemt ikke at være et stykke frugt du spiser, men der er
> >> noget om snakken.
>
> Jeg skulle have præciseret mig selv - jeg mente ikke, at man SKAL
> spise frugt, men at det kulhydrat - halv fructose og glukose samt
> glukose alene i form af sukker (men ernæringsmæssigt ikke særligt
> godt, da det ikke indeholder nogen former for vitaminer og mineraler)
> - der optages let i blodet, der er godt at indtage. Grunden til at
> jeg siger dette er, at alle de sunde langsomme kulhydrater vi indtager
> i form af stivelse og fibre (fordi vi er på slankekur) optages
> langsomt i blodet. Ved at kombinere de langsomme kulhydrater, med lidt
> hurtigere kulhydrater, optages glukosen hurtigere i blodet. Det er
> lige så blodsukkerniveauet, der regulerer, om man er sulten eller mæt,
> da hypotalimos via negativ feedback bl.a. måler niveauet af
> blodsukkeret. Hypotalimos sender hormoner til vores mæthedscenter i
> hjernen om at blodsukkeret er på et acceptabelt niveau, hvorefter
> denne giver os besked om, at nu har vi fået dækket vores behov, og vi
> er ikke sultne mere - for at undgå misforståelser (samt gøre det hele
> lidt mere uoverskueligt) er det ikke kun sult- og mæthedscentret der
> regulerer mæthedsfølelsen... det er også sensorer i mavesækken, der
> måler, hvor udspændt den er, det er tyndtarmen, der gerne vil have
> noget at arbejde med, og det er psykiske årsager, som ikke har noget
> at gøre med fysiologien.
>
> >> Når man har indtaget kulhydrat stiger forbrændingen i forhold til, at
> >> man har indtaget fedt eller protein.
> >
> >Øhhh? Henvisning til lidt videnskab (kilder?), tak.
>
> Respirations kvotienten af glukose er 1. Dette betyder, at vi
> forbrænder glukose uanset om vi bevæger os eller ligger stille. Derfor
> - når vi indtager glukose bliver vores forbrænding automatisk sat i
> gang, hvorimod når vi indtager fedt, skal vi være i bevægelse. Din
> citronsyrecyklus fungerer kun optimalt ved tilførelsen af glukose.
> Hvis der ikke er glukose til stede, kan man ikke forbrænde fedt !
> Proteiner kan selvfølgelig nedbrydes i citronsyrecyklusen, men det er
> ikke optimalt at bruge proteiner, da de egentlig skulle gå til at
> forbedre din muskelmasse samt vedligeholdet din krop.
> Kilde: Biokemi
>
> >>Frugt indeholder det hurtige kulhydrat, som så vil holde forbrændingen
> >oppe.
> >
> >Du mener fructose? Forklar venligst, hvordan dette "hurtige kulhydrat"
vil
> >holde forbrændingen oppe. Fructose bliver hurtigere omdannet til energi i
> >leveren, end fx. glucose, da glucose skal bruge et ekstra trin i
> >metabolismen, det er sandt nok. Du forveksler det ikke med den termiske
> >effekt af makronæringsstofferne?
>
> Det er ikke fructosen og glukosen (der tilsammen udgør en fructose i
> frugten) der holder forbrændingen kørende i lang tid. Det er
> kombinationen af de hurtige og de langsomme kulhydrater, der er med
> til, at man hurtigere får besked fra hjernen om at man ikke behøver at
> indtage mere glukose, da denne har nok! De langsomme kulhydrater
> frigives så løbende, og holder blodsukkeret stabilt, således at
> mæthedscentret ikke finder ud af, at kroppen er ved at være i
> underskud af glukose og derved sender signaler om, at motoren snart
> skal fyldes på igen !
> De hurtige kulhydrater er derved med til at regulere indtaget af mad,
> da man ikke spiser uhæmmet indtil de langsomme endelig er nedbrudt og
> optages i blodet.
> De langsomme kulhydrater er med til at holde et stabilt blodsukker
> over en længere periode.
>
> >> En anden vigitig faktor der taler for, at spise et stykke frugt efter
> >> maden er, at ens smagscenter først er blevet rigtig stimuleret, når
> >> hverken er i underskud af kulhydrat, fedt, protein og gerne sødt. Når
> >> man spiser et stykke frugt, stimulerer man hurtigere smagscentret da
> >> det går ind med hurtige kulhydrater og hurtigere kan omdanne
> >> kulhydraterne til simpel sukker, der sendes ud i blodet.
> >
> >1) Hvad er det for et smagscenter du snakker om? En populær betegnelse
for
> >"mæthedsfornemmelse"? Hvis det er, så er det en helt anden snak, som jeg
> >glæder mig til at have. Igen, henvisninger?
>
> Det mener jeg nu, at jeg har givet dig i ovenstående.
> Grunden til at jeg synes at det er godt at spise et stykke frugt efter
> maden er kulinarisk:
> Vores smagsløg bliver bedst tilfredsstillet, når man har indtaget
> surt, sødt, bittert og salt. Surt, bittert og salt er nemme at få
> dækket i et kulhydratrig måltid, men man går altid udenom det søde,
> fordi det er 'forbudt'. Ens mundvand er ikke stimuleret førend den har
> modtaget og smagt på det hele........... Dette har jeg ingen kilde på,
> men det er efter det princip kokke laver mad - surt, sødt, bittert og
> salt, og folk synes, at det har været en himmelsk måltid, og de er
> tilfredse.......
>
> >2) Prøv at formulere din tekst lidt anderledes, så den er mere
letlæselig.
> >Der mangler vist nogle ord, og jeg kan nemt have misforstået noget.
>
> Ja så må vi jo se, om den ovenstående tekst falder i god jord hos de
> mennesker, der ikke ligefrem studerer ernæring - efter min mening er
> det nogengange nødvendig, at formulere et budskab således, at hr og
> fru danmark kan forstå det, da det jo er dem det er henrettet til !
> Men at det måske alligevel var lidt kludret skrevet, må jeg undskylde
> for, og jeg vil se, om det kan undgåes i fremtiden !
>
> Hvis der skulle være yderligere misforståelser vil jeg meget gerne, at
> du henvender dig igen, for jeg har ikke lyst til at skrive noget, der
> er forkert - hvis man ikke bliver rettet, bliver man aldrig bedre.
>
> Mvh
> Linda Sørensen
>
http://www.gladogslank.dk - din kommende guide til sundhed og livsglæde
>